ΤΕΠΑΚ: Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών 2022 Νοσηλευτές- Ηγετική Φωνή


 Επένδυση στη νοσηλευτική και σεβασμός των δικαιωμάτων για διασφάλιση της παγκόσμιας υγείας

Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών γιορτάζεται στις 12 Μαΐου με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής (International Council of Nurses, ICN). Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτικής τιμά κάθε χρόνο, με διαφορετική θεματολογία, τη συμβολή του νοσηλευτικού έργου στη φροντίδα υγείας και αναδεικνύει θέματα τα οποία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι κυβερνήσεις, προκειμένου να ενισχυθούν οι νοσηλευτές, αλλά και να μπορούν να ανταποκριθούν τα συστήματα υγείας στις ανάγκες των χρηστών των υπηρεσιών τους, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Φέτος το μήνυμα έρχεται μέσα από το πρίσμα της πανδημίας του Covid-19: Είναι ξεκάθαρο ότι οι νοσηλευτές έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά και έχουν δοκιμαστεί οι αντοχές τους στο μέγιστο: σωματικά και ψυχικά. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν χαμηλά αμειβόμενοι, χωρίς ουσιαστική στήριξη και με περιορισμένη συμμετοχή στην ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών υγείας.

Η επένδυση στο νοσηλευτικό επάγγελμα και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των νοσηλευτών για ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων είναι τα πυρηνικά θέματα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών. Αντιλαμβανόμενοι ότι δεν υπάρχει Υγεία χωρίς υγιείς Νοσηλευτές, ως Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), συνεχίζουμε τις δράσεις ενδυνάμωσης των νοσηλευτών, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά, ώστε να συνεχίσουν να διεκδικούν αύξηση πόρων και επενδύσεων με στόχο ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για τους ίδιους και ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τον πληθυσμό σε παγκόσμια κλίμακα.

Όπως άλλωστε ορίζει ο κώδικας ηθικής και δεοντολογίας ο οποίος διακηρύσσεται από το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN, 2012), οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες καθημερινά καλούνται να συνηγορήσουν όχι μόνο υπέρ των δικαιωμάτων των θεραπευομένων, αλλά και υπέρ των προϋποθέσεων ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος και προστασίας της ευεξίας και των δικαιωμάτων των ιδίων. Επομένως, δεν ξεχνάμε και υπογραμμίζουμε:

1. Οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες της επείγουσας και εντατικής φροντίδας κατάφεραν να στηρίξουν το σύστημα υγείας κατά την πανδημία, αλλά απαιτείται να ενισχυθούν και να προστατευτούν τα δικαιώματά τους υπό συνθήκες κρίσης.

2. Η παροχή φροντίδας στα άτομα που έχει αγγίξει η κακοήθεια σε όλο το συνεχές της ασθένειας δεν απαιτεί μόνο εξειδικευμένους νοσηλευτές ογκολογίας αλλά προτάσσει και τις απαραίτητες υποστηρικτικές συνθήκες εργασίας ώστε να μπορούν να επιτελούν αναπόσπαστα και διαχρονικά το έργο τους.

3. Ακόμα και όταν τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα, οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες ψυχικής υγείας συνεχίζουν να προσπαθούν: Στόχος η εξάλειψη κάθε στίγματος για νοσηλευτές και χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

4. Οι μαίες/τες παρέχουν υψηλής ποιότητας περιγεννητική φροντίδα και προάγουν τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιωμάτων των γυναικών: επενδύοντας και στηρίζοντας το μαιευτικό επάγγελμα, αναμένεται έως το 2035 να αποτραπούν περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων μητέρων & νεογνών και των θνησιγενών γεννήσεων, σώζοντας 4,3 εκατομμύρια ζωές ανά έτος.

5. Οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες παραμένουν πάντα δίπλα στον άνθρωπο: στο παιδί, στον ηλικιωμένο, στον ασθενή, αλλά και στον ευάλωτο πληθυσμό. Ήρθε η ώρα να σταθούμε δίπλα και στους ίδιους με ουσιαστικό τρόπο.

6. Οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες στην κοινότητα στοχεύουν στην προαγωγή της υγείας: τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία υγειών οικογενειών και κοινοτήτων. Ας προστατέψουμε και τη δική τους.

Τμήμα Νοσηλευτικής- Σχολή Επιστημών Υγείας

(*) Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ παρέχει Μεταπτυχιακά προγράμματα στη Μαιευτική και στην Προηγμένη Νοσηλευτική με τις παρακάτω ειδικεύσεις: φροντίδα ψυχικής υγείας, φροντίδα στην κοινότητα,  εντατική/ εντατική καρδιολογική και ογκολογική φροντίδα (έναρξη Σεπτέμβριος 2022).
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
430