ΤΕΠΑΚ: Αποτελέσματα της πιλοτικής κλινικής τυχαιοποιημένης δοκιμής TEMP


Η μελέτη TEMP ανέδειξε τη δυνητικά ευεργετική επίδραση της έστω και παροδικής διαμονής (μέσος όρος 7 μέρες) στο περιβάλλον της περιοχής του Τροόδους πάνω στα επίπεδα της μεταβολικής ορμόνης λεπτίνης για ενήλικες που μετέβησαν από την πόλη σε κάποια από τις ορεινές κοινότητες του Τροόδους (μέσο υψόμετρο 880 μέτρα) κατά την περίοδο του καλοκαιριού

Το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου δημοσίευσε χθες τα αποτελέσματα της πιλοτικής κλινικής τυχαιοποιημένης δοκιμής TEMP στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Environmental Research. Η μελέτη TEMP ανέδειξε τη δυνητικά ευεργετική επίδραση της έστω και παροδικής διαμονής (μέσος όρος 7 μέρες) στο περιβάλλον της περιοχής του Τροόδους πάνω στα επίπεδα της μεταβολικής ορμόνης λεπτίνης για ενήλικες που μετέβησαν από την πόλη σε κάποια από τις ορεινές κοινότητες του Τροόδους (μέσο υψόμετρο 880 μέτρα) κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Οι μεταβολικές ορμόνες λεπτίνη και αδιπονεκτίνη παράγονται από τον λιπώδη ιστό και είναι σημαντικοί δείκτες υγείας γιατί συνδέονται με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.

Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί κατά πόσον μια παροδική διαμονή (≥5 ημέρες) το καλοκαίρι σε κάποια από τις ορεινές κοινότητες του Τροόδους θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα μεταβολικών ορμονών (λεπτίνη και αδιπονεκτίνη) και της κύριας ορμόνης του ψυχοκοινωνικού στρες (κορτιζόλη).

Οι ορεινές κοινότητες στις οποίες διέμειναν παροδικά οι συμμετέχοντες ήταν οι ακόλουθες: Αγρός, Άλωνα, Κακοπετριά, Καλοπαναγιώτης, Λουβαράς, Μονιάτης, Οίκος, Πλατάνια και Πλατανιστάσα.

Τα πειραματικά αποτελέσματα της μελέτης TEMP έδειξαν:

        I.  σημαντική βελτίωση των επιπέδων της μεταβολικής ορμόνης λεπτίνης όταν οι ενήλικες συμμετέχοντες μετέβησαν για 5-15 ημέρες στην περιοχή του Τροόδους από την μόνιμη κατοικία τους στη Λευκωσία ή Λεμεσό. Τα επίπεδα των ορμονών αδιπονεκτίνη και κορτιζόλη βελτιώθηκαν, αλλά δεν ήταν στατιστικώς σημαντικά.

      II.   η βελτίωση των επιπέδων της μεταβολικής ορμόνης λεπτίνης στο περιβάλλον του Τροόδους συνδέθηκε στατιστικά με σημαντική μείωση της θερμοκρασίας δέρματος σε σχέση με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες που μετρήθηκαν για τα ίδια άτομα στην πόλη με τη βοήθεια προσωπικών αισθητήρων (sensors). Αυτοί οι αισθητήρες μετρούν τη θερμοκρασία δέρματος, η οποία άμεσα αντανακλά τις όποιες μικροαλλαγές στη θερμοκρασία αέρα συναντά το άτομο στην καθημερινότητά του.

Συνολικά 41 Κύπριοι ενήλικες συμμετείχαν στην πιλοτική μελέτη. Οι εκφάνσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ιδιαίτερα αισθητές στην Κύπρο το καλοκαίρι με μεγάλες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών. Οι μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες αέρα, κατά την περίοδο της μελέτης, ήταν κατά μέσο όρο 8-10°C υψηλότερες στην Λευκωσία και Λεμεσό σε σχέση με αυτές που μετρήθηκαν στην περιοχή του Τροόδους. Η δυνατότητα παροδικής μετάβασης κατοίκων των αστικών κέντρων στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους (περίπου ≤1 ώρα απόσταση με αυτοκίνητο από τα αστικά κέντρα της Κύπρου), κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα μπορούσε να απαλύνει τις δυσμενείς επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής (υψηλές θερμοκρασίες). Εντούτοις, χρειάζεται μεγαλύτερο δείγμα για επιβεβαίωση των πιλοτικών μας αποτελεσμάτων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συμμετέχοντες της μελέτης, όπως επίσης, τους κοινοτάρχες, στων οποίων τις κοινότητες έλαβε χώρα η μελέτη, την τέως Επίτροπο Περιβάλλοντος κα. Ι. Παναγιώτου, τον Δρ. Μ. Τρύφωνος, Νοσοκομείο Κυπερούντας, και τον Μ. Κωνσταντίνου, Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της κοινότητας Τρεις Ελιές.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μελέτη:

• διαβάστε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες της δημοσίευσης στο ερευνητικό περιοδικό Environmental Research εδώ: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001393511930862X?via%3Dihub

• επικοινωνήστε με την ερευνητική ομάδα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: konstantinos.makris@cut.ac.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1196