Συνεργασία ΤΕΠΑΚ - Παγκύπριου Συνδέσμου Διαβητικών στο θέμα του σακχαρώδη διαβήτη


Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Διαβητικών υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας στο πλαίσιο της διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών και της κοινής προσπάθειας για προώθηση μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας στο θέμα του σακχαρώδη διαβήτη.

Σήμερα, ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας στην Κύπρο αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του δυτικού κόσμου, καθώς η συχνότητα της νόσου αυξάνεται ραγδαία. Ειδικά ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την κληρονομικότητα, την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής άσκησης και το άγχος,  αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως λόγω των επιπλοκών της νόσου..

Επομένως, o ρόλος του νοσηλευτή και η νοσηλευτική εκπαίδευση σχετικά με τη φροντίδα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, τόσο λόγω του μεγάλου αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και λόγω της φύσης της νόσου, η οποία απαιτεί έναν συνεχή και μακροχρόνιο αγώνα, με βασικό στόχο μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς αυτούς, μέσω της πρόληψης, της ρύθμισης, της αυτοδιαχείρισης  και της ορθής αντιμετώπισης των επιπλοκών του διαβήτη.

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, αναγνωρίζοντας τις αυξημένες και διαχρονικές ανάγκες των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη,  σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Διαβητικό Σύνδεσμο, έχει συμβάλει τα προηγούμενα χρόνια, μέσα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, στην επάνδρωση Περιπτέρων και στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος σε άτομα με διαβήτη, από φοιτητές του Τμήματος Νοσηλευτικής.

Επιπλέον, το Τμήμα στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον Τομέα Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, συμμετείχε στην οργάνωση και στην υλοποίηση δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα φροντίδας ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Σκοπός των προγραμμάτων ήταν η προετοιμασία και η εκπαίδευση στον τομέα της εξειδίκευσης Νοσηλευτικών Λειτουργών για απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων που αφορούν τη φροντίδα και τη διαχείριση ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, διάρκειας πέντε ετών, υπέγραψαν, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διαβητικών κ. Σταύρος Μιχαήλ.

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











990