Συμμετοχή του Τμ. Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ στο 49ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΣΝΕ στη Χιο


Το 49ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΣΝΕ πραγματοποιήθηκε 18-21 Μαΐου 2022 στο νησί της Χίου, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, υπό την Αιγίδα των Τμημάτων Νοσηλευτικής όλων των Πανεπιστημίων της Ελλάδας.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου περιλάμβανε διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια και κλινικά φροντιστήρια και το παρακολούθησαν περισσότεροι από 700 σύνεδροι. Δυναμική ήταν και φέτος η παρουσία του Τμήματος Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στο συνέδριο αυτό.

Την Πέμπτη 19 Μαΐου η Δρ. Μπουζίκα Μερόπη, Επίκουρη Καθηγήτρια Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής, παρέθεσε διάλεξη με τίτλο «Η Κεκαλυμμένη Ευθραυστότητα των Βαρέως Πασχόντων Ασθενών». Μέσα από τη διάλεξη αυτή προσεγγίστηκε η βαριά νόσος υπό το πρίσμα της επίδρασης που έχουν στην εξέλιξή της το στρες, ο πόνος και το περιβάλλον της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση σχετικών μελετών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό νοσηλευτικό συντονισμό, καθώς και στον θεραπευτικό ρόλο των νοσηλευτών κατά τη φροντίδα των βαρέως πασχόντων νοσηλευομένων. Την ίδια ημέρα, ερευνητική ομάδα υπό τον συντονισμό του Δρος Σωκράτους Σωκράτη, Επίκουρου Καθηγητή, παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνητικής μελέτης, αναφορικά με τις στάσεις και γνώσεις φοιτητών νοσηλευτικής σε θέματα φαρμακευτικής κάνναβης (e-poster «Φαρμακευτική κάνναβη: Γνώσεις, στάσεις, απόψεις και πεποιθήσεις σε Ελληνοκύπριους φοιτητές Νοσηλευτικής»).

Την Παρασκευή 20 Μαΐου η Δρ. Καρανικόλα Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας, πραγματοποίησε φροντιστήριο με τίτλο «Μεθοδολογία Μελέτης Μετα-σύνθεσης Ποιοτικών Δεδομένων στη Νοσηλευτική Έρευνα». Το συγκεκριμένο φροντιστήριο, το οποίο αποτελεί το πρώτο του είδους του που πραγματοποιείται σε Ελληνόφωνο Συνέδριο Επιστημών Υγείας, παρακολούθησαν φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκοί.

Τέλος, το Σάββατο 21 Μαΐου, η Δρ. Κυράνου Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, στο πλαίσιο στρογγυλού τραπεζιού για την ογκολογική νοσηλευτική, παρέθεσε διάλεξη αναφορικά με την κόπωσης συμπόνιας των νοσηλευτών ογκολογίας. Μέσα από την παρουσίαση ερευνητικών ευρημάτων φάνηκε ότι η ψυχολογική κόπωση των νοσηλευτών είναι σε υψηλά επίπεδα, και παρουσιάστηκαν τρόποι αντιμετώπισης ώστε να προληφθούν οι αρνητικές επιδράσεις τόσο στους επαγγελματίες υγείας όσο και στους θεραπευόμενους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











867