Σχολή Επιστημών Υγείας ΤΕΠΑΚ: Παρουσίαση διαδικτυακής πλατφόρμας Baby Buddy Κύπρος


Η Σχολή Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ, η ΜΚΟ Birth Forward και το ευρύ δίκτυο των συνεργατών τους ανακοινώνουν την ολοκλήρωση των εργασιών για τη διαμόρφωση της διαδικτυακής πλατφόρμας Baby Buddy Κύπρος. Η πλατφόρμα (webapp) δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Baby Buddy Forward με συγχρηματοδότηση από το Erasmus+.

Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δημόσια παρουσίαση της πλατφόρμας προς την επιστημονική κοινότητα στο πλαίσιο της ημερίδας «eΝΗΜΕΡΩΣΗ, eΝΔΥΝΑΜΩΗ, eΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ στο ταξίδι της μητρότητας». Επίτιμος ομιλητής(μέσω διαδικτυακής σύνδεσης): Professor Sir Sabaratnam Arulkumaran,  Πρόεδρος (2007-2010) Royal College of Obstetricians & Gynaecologists UK και Πρόεδρος (2012-2015) International Federation of Obstetrics & Gynaecology. Τα εγκαίνια (ώρα 09.00) όπως και η ομιλία του προσκεκλημένου ομιλητή (ώρα 12.15) θα προβληθούν ζωντανά (Facebook Live @Birth Forward).

Η πλατφόρμα Baby Buddy είναι πρωτοποριακή όχι μόνο για τα Κυπριακά αλλά και για τα διεθνή δεδομένα αφού στοχεύει στη χρήση σύγχρονων μέσων και μεθόδων προώθησης τεκμηριωμένων πρακτικών και προαγωγής της υγείας των εγκύων και των οικογενειών. Εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της διασφάλισης ίσων ευκαιριών στην πρόσβαση σε πληροφόρηση κατά τη μετάβαση στο γονεϊκό ρόλο στη βάση των αρχών της «Φροντίδας Υγείας της Μητρότητας με Σεβασμό» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Respectful Maternity Care) ώστε οι μέλλοντες γονείς να έχουν τα απαραίτητα εφόδια να διαμορφώσουν ενημερωμένες επιλογές, να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη δική τους υγεία τους και να αναπτύξουν στάσεις και συμπεριφορές που προάγουν τη σωματική και ψυχική υγεία των ιδίων και της οικογένειας τους.

Τα διαδικτυακά εγκαίνια της πλατφόρμας έλαβαν χώρα κατά την περίοδο του lockdown (Μάρτιο-Απρίλιο 2020) στο πλαίσιο σειράς σεμιναρίων προετοιμασίας για τη γονεϊκότητα με άνω των 800 συμμετεχόντων, η οποία προσφέρθηκε από τον εταίρο του προγράμματος Birth Forward με την ευγενή συμμετοχή πολλών συνεργατών του προγράμματος (γυναικολόγων-μαιευτήρων, μαιών, παιδιάτρων, και άλλων επαγγελματιών υγείας). Η πανδημία ανέδειξε ακόμα περισσότερο το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ψηφιακές πηγές πληροφόρησης. Με 200 νέες εγγραφές κάθε μήνα, σε μικρό χρονικό διάστημα από τα "ανεπίσημα εγκαίνια" μέχρι σήμερα, η πλατφόρμα ήδη αριθμεί 1700 εγγεγραμμένους χρήστες.

Το έργο Baby Buddy Forward έθεσε από την αρχή στόχο τη διαμόρφωση της πλατφόρμας στη βάση αρχών διεπιστημονικής συνεργασίας, συμμετοχικής δημιουργίας και συνιδιοκτησίας. Με πλούσιο έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό, το Baby Buddy συντροφεύει τους μέλλοντες γονείς από την πρώτη μέρα εγκυμοσύνης μέχρι και τον έκτο μήνα της ζωής του παιδιού προσφέροντας επί καθημερινής βάσης έγκυρη πληροφόρηση, συμβουλές, στήριξη και ενδυνάμωση. Η κυπριακής έκδοση διαμορφώθηκε στο πρότυπο του υφιστάμενου Baby BuddyΤΜ, του οργανισμού Best Beginnings  και εταίρου στο πρόγραμμα, με την ενεργό συμμετοχή των σχετικών επιστημονικών εταιρειών του τόπου και φυσικά των ίδιων των γονέων. Άνω των 800 ατόμων έχουν συμβάλει σε κάποια από τις δραστηριότητες διαμόρφωσης του Baby Buddy.

Πέραν από τα γραπτά κείμενα σε απλή και κατανοητή γλώσσα, η πλατφόρμα συγκεντρώνει απαντήσεις σε περισσότερες από 400 συχνές ερωτήσεις και μια πλούσια συλλογή με σύντομα βιντεάκιαόπου επαγγελματίες υγείας δίνουν συμβουλές και γονείς μοιράζονται τις δικές τους εμπειρίες (συνολικό οπτικοακουστικό υλικό άνω των 12 ωρών). Η πρόσβαση στη πλατφόρμα είναι δωρεάν αφού χρειάζεται μόνο να γίνει εγγραφή παρέχοντας μια ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας. Η εγγραφή γίνεται στη γλώσσα προτίμησης του χρήστη. Το υλικό είναι διαθέσιμο στα Ελληνικά, Αγγλικά, Τούρκικα, Ρωσικά και Αραβικά. Εγγραφή μπορούν να κάνουν και οι επαγγελματίες υγείας αφού το Baby Buddy αποτελεί συμπληρωματικό εργαλείο υποστήριξης του εκπαιδευτικού τους ρόλου στη φροντίδα μητέρας-παιδιού.

Διαφημιστικό βιντεάκι για σκοπούς προβολής του έργου, εδώ. Επίσης, σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο «Τι είναι το BabyBuddy;», στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.  

Πληροφορίες και επικοινωνία : www.babybuddyforward.com ή στο Facebook @babybuddyforward Πρόσβαση στην πλατφόρμα: babybuddy.com.cy

Συντονιστής έργου: Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Συγχρηματοδότηση: Erasmus+, Εκπαίδευση Ενηλίκων, (περίοδος: Σεπτέμβριος 2017-Οκτώμβριος 2020).

Εταίροι: Best Beginnings (UK), ΜΚΟ Birth Forward (Κύπρος), Τμήμα Μαιευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Ελλάδα), Cosmoanalixis (Ελλάδα), Evangelical University Berlin (Γερμανία).

Συνεργαζόμενοι φορείς: Υπουργείο Υγείας Κύπρου, Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού,

Παγκύπρια Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία, Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου,

Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, Επιτροπή Μαιών ΠΑΣΥΝΜ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1628