Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 6η Ετήσια Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας Υγείας


Μεγάλη επιτυχία με πάνω από 300 συμμετέχοντες σημείωσε η 6η Ετήσια Παγκύπρια Ημερίδα για τη Δημόσια Υγεία, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (29 Σεπτεμβρίου 2020) διαδικτυακά. Πρόκειται για ένα θεσμό του τομέα της δημόσιας υγείας που διοργανώνεται εδώ και 6 χρόνια από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Η ημερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας Δρ. Κ. Ιωάννου, του οποίου ομιλία εκφώνησε ο Δρ. Γιώργος Χαραλάμπους, Ιατρικές Υπηρεσίες, Υπουργείου Υγείας. Στο προεδρείο της ημερίδας βρισκόταν ο Αναπλ. Καθ. Δρ. Κώστας. Χριστοφή, CII, ΤΕΠΑΚ, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες.

Χαιρετισμούς παρέθεσαν οι Δρ. Νικόλαος Ζαμπόγλου, διευθυντής στο Γ ερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ, Δρ. Νίκος Μίτλεττον και ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθ. Δρ. Ζαφείρης που συνεχάρη τους διοργανωτές για την ημερίδα την οποία χαρακτήρισε ως βήμα γνώσης και δύναμης για να κατανοήσουμε καλύτερα την πανδημία. Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ, Αναπλ. Καθ., Ν. Μίτλεττον τόνισε τη σημασία της έρευνας για τη δημόσια υγεία και τόνισε τη σημασία της συλλογικής συνείδησης στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η ομιλία του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου επικεντρώθηκε στην ανάλυση της καλής επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης, συνεχάρη το CII για τη συνεισφορά του στην έρευνα και στον τομέα της δημόσιας υγείας εκφράζοντας τη θέση ότι το Υπουργείο στηρίζει τις πρωτοβουλίες του ΤΕΠΑΚ για την έρευνα και την ανώτερη εκπαίδευση. Παράλληλα, συνεχάρη το CII για την ημερίδα- θεσμό στα δρώμενα δημόσιας υγείας στην Κύπρο που διοργανώνεται εδώ και 6 χρόνια. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο ότι η διαχείριση της πανδημίας έβαλε τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη καλών πρακτικών αντιμετώπισης της πανδημίας. Συνέστησε προσοχή και σοβαρότητα και όχι εφησυχασμό έτσι ώστε να αποτραπεί μια έξαρση της COVID-19.

H Δρ. Μπάκα, Senior Expert, European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), Sweden ήταν η κύρια ομιλήτρια της ημερίδας. Αναφέρθηκε στο πανευρωπαικό σχέδιο (epidemic intelligence) που τρέχει για την πανδημία.

  • Ανέφερε ότι η ήπειρος με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους είναι η Αμερική, ενώ τώρα παρατηρείται η αρχή ενός δευτερου κύματος της πανδημίας αλλά πλέον έχουμε μεγαλύτερη ικανότητα για διεξαγωγή τεστ.
  • Το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη φαίνεται να λαμβάνει χώρα ιδιαίτερα στην Ισπανία, στη νότια Γαλλία και σε κάποιες χώρες της κεντρικής Ευρώπης με >120 κρούσματα/100Κ.
  • Το καλό νέο είναι ότι αν και έχουμε αύξηση κρουσμάτων δεν συνοδεύεται με ανάλογη αύξηση θανάτων (14-d case notification rate) πιθανώς λόγω καλύτερων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και χειρισμού περιστατικών στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και επίσης στη διενέργεια περισσότερων τεστ (PCR).
  • Έτσι στην Κύπρο έχουμε σταθερά πολύ χαμηλό ποσοστό θετικών ελέγχων ( <1% positivity rate). Τα περισσότερα κρούσματα πλέον είναι άτομα νεότερης ηλικίας (20-40 ετών) σε αντίθεση με την αρχική περίοδο εμφάνισης του ιού (Μάρτιος - Απρίλιος 2020).
  • Το ECDC αναφέρει ότι το ρίσκο θανάτου ανά ηλικιακή ομάδα: 20 ετών= 1 στα 20000 πιθανότητα να πεθάνει καποιος από κορωνοιο, 40 ετών =1 στα 1400 και για 70 ετών, 1 στα 40 η πιθανότητα θανατου από COVID-19.
  • Ανέφερε ότι πρεπει να δούμε τι τελικά δούλεψε και τι όχι σε κάθε χώρα στην αντιμετώπιση του κορωνοιού.
  • Ανέφερε ότι τα γάντια δεν συνίστανται λόγω έλλειψης επιστημονικών δεδομένων που να αποδεικνύουν ότι η χρήση τους αποτρέπει την μόλυνση από τον ιό
  • Επιδημίες πολυανθεκτικών μικροβίων σε νοσηλευτήρια και χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας/κοινότητας
  • Ανέφερε επίσης ότι τα μέτρα ελέγχου στα σύνορα δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για αναπνευστικούς ιούς εκτός αν μιλάμε για χώρες-νησιά ( π.χ. Μάλτα, Κύπρος)
  • Απαιτείται τυποποίηση τεστ COVID-19 (case-demic) μιας και υπάρχουν διαφορα τέστ πλέον.

Ο Δρ. Νικολόπουλος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέλυσε τα επιδημιολογικά δεδομένα υγείας που συλλέγονται για τη νεα πανδημία στην Κύπρο. Ανέφερε την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο κομμάτι της επιδημιολογικής επιτήρησης στην Κύπρο, αναλύοντας κάθε στάδιό της. Επισήμανε δε ότι γίνονται παρα πολλά τεστ για εύρεση νέων περιστατικών (περίπου 2000-3000 tests ανα ημέρα) στην Κύπρο από τα υψηλότερα ποσοστά, παγκοσμίως. Ανέφερε ότι στην παρούσα φάση, η θνησιμότητα του νεου κορωνοιού είναι χαμηλή δηλαδή περίπου 3.2/100000 για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ενώ ανέφερε ότι βάσει υπολογισμών του ECDC, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου δεν αναμένεται αύξηση νοσηρότητας ούτε αύξηση περιστατικών που χρήζουν εντατικής θεραπείας.

Η Δρ. Φ. Κωνσταντινίδου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έδειξε τα αποτελέσματα της μελέτης που έτρεξαν στην περίοδο εγκλεισμού όπου φάνηκε ότι περιπου 1 στους 4 ενήλικες στην Κύπρο (περίπου 23%) έδειξαν μετρια με υψηλά επίπεδα άγχους όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε φυσιολογικές περιόδους μπορεί να κυμαίνεται από 1-4%. Το 67% από το δείγμα δήλωσε ότι η ποιότητα ζωής τους άλλαξε κατά πολύ στην περίοδο εγκλεισμού (lockdown).

Οι νευροψυχικές διαταραχές αποτελούν το 25% επιβάρυνσης στο συστημα υγείας της Κύπρου και συνέστησε όπως οι επικοινωνιακες τακτικες γα την πανδημία να βασιζονται στην κουλτουρα και στο φιλοτιμο του Κυπρίου.

Ο Δρ. Κ. Μακρής, Αναπλ. Καθ. στο CII του ΤΕΠΑΚ ανέλυσε 2 μελέτες για την αξιολόγηση της επίδρασης των μέτρων περιορισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 πάνω στην ποιότητα ζωής και στον τρόπο ζωής του κυπριακού πληθυσμού: η μία έλαβε χώρα κατά την περίοδο εγκλεισμού για τους ενήλικες (δειγμα περιπου 600 άτομα) και η άλλη μελέτη κατά την περίοδο επαναλειτουργίας των σχολείων (>1500 παιδιά από >180 σχολεία, 21 Μαιου-τελος Ιουνίου 2020). Εντοπίστηκαν αλλαγές στο προφίλ τρόπου ζωής και συνηθειών των παιδιών μετά το lockdown, όπως αύξηση κατανάλωσης ζάχαρης, αύξηση χρόνου επί οθόνης, και μείωση σωματικής δραστηριότητας, σε σχέση με τις συνήθειες τους πριν τον Μάρτιο 2020 (πριν το lockdown). Για τους ενήλικες φάνηκαν διαφορές στις κοινωνικές επαφές και στα επίπεδα παροδικού άγχους μεταξύ ανδρών και γυναικών.

O Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα μέτρα που λήφθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον Ιανουάριο 2020 μέχρι σήμερα.

Η Δρ. Ζωή Πανά, Λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαικού Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρθηκε στα πρωτόκολλα του ΠΟΥ για την ασφαλή επαναλειτουργία σχολειων. Τόνισε όπως εφαρμοστεί καλυτερα η ιχνηλάτηση στο πεδίο του σχολείου προς εγκαιρη ανίχνευση πολλαπλών περιστατικών. Είναι σημαντικό να τηρείται σωστός εξαερισμός/αερισμός των χώρων του σχολειου. Το κρατος να μεριμνήσει όπως δημιουργηθεί πλαισιο εκπαίδευσης e-learning για παιδιά που εχουν απομονωθεί λόγω του νεου κορωνοιού και να τα εκπαιδεύει για καλύτερη εναρμόνιση με τα μέτρα. Επίσης, εισηγήθηκε όπως στην επόμενη έξαρση της πανδημίας, η επικοινωνιακή πολιτική του κράτους να στοχεύσει στην επιβράβευση και όχι τιμωρία.

Ο Δρ. Σεργιος Αγαπίου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρθηκε στη μοντελοποίηση δεικτών της πανδημίας (αριθμός αναπαραγωγής) χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Υπουργείο Υγείας.

Η κα. Ελισάβετ Κωνσταντίνου, Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας ανέλυσε τις συστηματικές δράσεις της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου όλους αυτούς τους μήνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τόνισε πως θα συνεχιστεί η τυχαία δειγματοληψία στην κοινότητα.

Τέλος η Δρ. Α. Παναγιώτου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο CII του ΤΕΠΑΚ ανέλυσε το πρωτόκολλο μελέτης κοορτής CARTESIAN CY που ξεκινάει τον Οκτώβρη με θέμα την επίδραση της COVID-19 στην πρώιμη αγγειακή γήρανση. Η μελέτη τρέχει σε 33 κέντρα από >12 χώρες στην Ευρώπη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1062