Επιστημονική ημερίδα από το ΤΕΠΑΚ με θέμα τη δεκτικότητα προς τους εμβολιασμούς


Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, επιστημονική ημερίδα με θέμα τη δεκτικότητα ως προς τους εμβολιασμούς (Vaccination Acceptance: research evidence and lessons learnt from COVID-19 and pediatric vaccines).

Η ημερίδα διεξήχθη το Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2022 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Λεμεσό και το παρακολούθησαν επαγγελματίες υγείας, φοιτητές αλλά και το ευρύτερο κοινό τόσο δια ζώσης, όσο και διαδικτυακά.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός διεθνούς ερευνητικού προγράμματος (SAFEST), χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρα Άγγελο Κασσιανό, και με θέμα τη διστακτικότητα προς τους εμβολιασμούς.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης που συντόνισε η ακαδημαϊκός του Τμήματος Νοσηλευτικής Δρ Χριστιάνα Νικολάου, παρουσιάστηκαν σειρά από ερευνητικά αποτελέσματα από τις ερευνήτριες του προγράμματος (Δρ. Μαρία Κυπριανίδου, Δρ. Άντρια Χριστοδούλου, Κα Πηνελόπη Κωνσταντίνου, Κα Χριστιάνα Καρασιαλή). Συγκεκριμένα, τέσσερις διαφορετικές έρευνες κατέδειξαν μεταξύ άλλων:

Α) για πρώτη φορά τους παράγοντες που συμβάλουν στη διστακτικότητα προς τους εμβολιασμούς για τον COVID-19, σε διαχρονική μελέτη, που διεξάχθηκε σε 6 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Αναδείχθηκε μεταξύ άλλων, η μεγάλη σημασία της εμπιστοσύνης προς τους επαγγελματίες υγείας για καταπολέμηση της διστακτικότητας αλλά και των πεποιθήσεων της σοβαρότητας της ασθένειας και της δυνατότητας των ατόμων μέσω καλών πληροφοριών να ζυγίζουν τα δεδομένα πριν εμβολιαστιούν.

Β) τη σημασία του κινήτρου, των ευκαιριών για εμβολιασμό όπως η εύκολη πρόσβαση και των ικανοτήτων των ατόμων όπως η αντιλαμβανόμενη αυτό-αποτελεσματικότητα, στην πρόθεση φοιτητών να εμβολιαστούν

Γ) τη μεγάλη επιρροή που ασκούν άτομα, ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις αποφάσεις και αντιλήψεις των ατόμων απέναντι στους εμβολιασμούς, τόσο για τον COVID-19 όσο και για τους παιδιατρικούς εμβολιασμούς και την ανάγκη για τεκμηριωμένες συμβουλές από πηγές που χαίρουν εμπιστοσύνης

Κατά τη διάρκεια επίσης της ημερίδας ο διεθνούς φήμης επιστήμονας και επικεφαλής του Division of Literacy, Health and Well-being της Πορτογαλίας Dr Miguel Arriaga παρουσίασε την εμπειρία από τη διαχείριση της πανδημίας και της χρήσης τεχνικών και μεθόδων των συμπεριφορικών επιστημών, στην προώθηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων και τη σημασία της ύπαρξης δομών που να ασχολούνται αποκλειστικά με το κομμάτι της Δημόσιας Υγείας, ενώ ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (Δρ. Μαρία Καρεκλά, Δρ. Μαριλένα Παρασκευά) και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Δρ. Αλέξανδρος Ηρακλείδης) παρουσίασαν σχετικές μελέτες.

Την ημερίδα χαιρέτισαν μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, εκπρόσωποι του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών και του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου, καταδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία που έχει η διάχυση της επιστημονικής γνώσης προς την ευρύτερη κοινωνία μέσω τέτοιων εκδηλώσεων. Στην ημερίδα παρέστη επίσης το μέλος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, κα Μαρίνα Νικολάου.

Τέλος, συλλέγηκαν κάποια δεδομένα από διαδραστική δραστηριότητα που συντόνισαν ο Δρ Νίκος Μίτλεττον από το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ και ο Δρ Mattis Geiger από το Πανεπιστήμιο του Erfurt, για χαρτογράφηση των απόψεων για τα εμπόδια ατόμων να εμβολιαστούν τόσο για τον COVID-19 όσο και για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους με παιδιατρικά εμβόλια και διοργανώθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συντονίστρια τη Δρα Ουρανία Κολοκοτρώνη του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ για να μοιραστούν εμπειρίες, διάφοροι φορείς όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19 στην Κύπρο. Οι προτάσεις και εισηγήσεις θα δημοσιοποιηθούν σύντομα και θα προωθηθούν προς φορείς χάραξης πολιτικής.

Ευχαριστούμε όλους και όλες όσοι συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο.

Είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε/οποιασδήποτε για περισσότερες πληροφορίες στο angelos.kassianos@cut.ac.cy  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











926