Ακαδημαϊκός του ΤΕΠΑΚ συμμετείχε σε διεθνές Συνέδριο για τη Διεθνή Ημέρα Μαιών


Σε διεθνές Συνέδριο αφιερωμένο στη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μαιών, συμμετείχε η Επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής, του Τμήματος Νοσηλευτικής(*) της Σχολής Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Δρ Ελένη Χατζηγεωργίου.

Το Διεθνές συνέδριο διοργανώθηκε, διαδικτυακά, από το Πανεπιστήμιο Frontier των Ηνωμένων Πολιτείων και τον Σύνδεσμο Radical Midwives του Ηνωμένου Βασιλείου και περιελάβανε παρουσιάσεις και συζητήσεις.    

Η 5η Μαΐου, τιμάται από το 1990 παγκόσμια ως η «Διεθνής Ημέρα Μαιών».  Στόχος αυτού του εορτασμού είναι η γνωστοποίηση και η ανάδειξη  του ρόλου της Μαίας/ Μαιευτή.

Οι Μαίες/μαιευτές καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη UNICEF, White Ribbon Alliance, και άλλους οργανισμούς ως οι βασικοί επαγγελματίες υγείας για την παροχή ποιοτικής περιγεννητικής φροντίδας και τη μείωση της μητρικής και νεογνικής νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Καταλυτικός είναι ο ρόλος των Μαιών/Μαιευτών στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και διασφάλισης των δικαιωμάτων της γυναίκας στο τοκετό. Οι Μαίες σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν ότι κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να γεννά σε ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για την καλύτερη δυνατή υγεία της ίδιας και του παιδιού της. 

Η φετινή χρονιά είναι υψίστης σημασίας διότι πριν 100 χρόνια, δημιουργήθηκε στο Βέλγιο η Διεθνής Ένωση Μαιών (IMU) η οποία υπήρξε ο πρόδρομος της μετέπειτα Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ΔΣΜ).

Η ΔΣΜ εορτάζει την εκατονταετηρίδα της, και στοχεύει στο να αναγνωρίσει η ανθρωπότητα τα τεράστια επιτεύγματα του Μαιευτικού επαγγέλματος.

Υπό το πρίσμα της 100ης επετείου της ΔΣΜ, η γιορτή της Μαίας θα διαρκέσει όλο το 2022 με εκστρατείες για παροχή Μαιευτικής Φροντίδας με Σεβασμό και υπεράσπιση των αναπαραγωγικών και σεξουαλικών δικαιωμάτων των γυναικών.

(*) Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ δέχεται αιτήσεις για τα Μεταπτυχιακά προγράμματα στη Μαιευτική και στην Προηγμένη Νοσηλευτική  μέχρι 10/5/2022.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter759