ΤΕΠΑΚ: Τελετή αναγόρευσης του Δρος Νικόλαου Ζάμπογλου σε Επίτιμο Διδάκτορα


Του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αναγνωρίζοντας την πολύτιμη και διεθνή επιστημονική συμβολή του Καθηγητή της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Νοσοκομείο του Offenbach, Νικόλου Ζάμπογλου, τον τιμά με την αναγόρευσή του ως Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας.

Η Επίτιμη Αναγόρευση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου 2017, ώρα 19.00, Αμφιθέατρα 1-2, Τάσσος Παπαδόπουλος στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Ζαμπόγλου, με τη βοήθεια των μεθόδων βελτιστοποίησης της δοσιμετρικής κατανομής της ακτινοβολίας που ανέπτυξε όσο και με τις μεθόδους εικονικής εξομοίωσης που επινόησε, κατόρθωσε να προσφέρει υπηρεσίες επεμβατικής ακτινοογκολογίας σε περισσότερους από 10.000 ασθενείς. Επίσης είναι ο δημιουργός του υπερσύγχρονου ογκολογικού κέντρου στη Λεμεσό που θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2017.

Σύντομο βιογραφικό:

Ο Δρ. Ν. Ζάμπογλου γεννήθηκε το 1949 στη Λεμεσό στην περιοχή της Τζιαμούδας και μετά τις γυμνασιακές σπουδές του, φοίτησε στο Πολυτεχνείο του Aachen Γερμανίας και το 1974 πήρε πτυχίο Φυσικής. Κατά τη δεκαετία του 1970, ως Φυσικός εστίασε το ερευνητικό του ενδιαφέρον στη βιολογική δοσομετρία και στην ακτινοβολία στο KFA Julich (Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Julich) και στο Ινστιτούτο Ιατρικής Φυσικής και Ακτινοβολίας του Πανεπιστημίου του Essen. Τη δεκαετία του 1980 το ενδιαφέρον του μετατοπίστηκε στην κλινική έρευνα της συνδυασμένης ακτινοχημειοθεραπείας. Το 1987 αναγορεύτηκε σε Διδάκτορα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Essen (Dr. med) και πέντε χρόνια αργότερα έγινε Διευθυντής και Καθηγητής της Ογκολογικής και Ακτινοθεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου του Offenbach, Τμήματος της αντίστοιχης Κλινικής του Πανεπιστημίου Wolfgang Goethe της Φρανκφούρτης. Το 1993 ήταν Ερευνητής Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Υπολογιστών. Κατά την περίοδο 2001-2007 ήταν μέλος του προεδρείου της Γερμανικής Ακτινολογικής Εταιρείας, ενώ από το 2003 μέχρι το 2005 ήταν πρόεδρος της Γερμανικής Αντινοοογκολογικής Εταιρείας. Το 2008 ανέλαβε ως Πρόεδρος του Ογκολογικού Κέντρου του Offenbach.

Μετά την ανάληψη της Διεύθυνσης της Ακτινοογκολογικής Κλινικής του Offenbach το 1992, ασχολήθηκε τόσο με την κλινική όσο και με την έρευνα τεχνολογίας και φυσικής της επεμβατικής ακτινοθεραπείας-βραχυθεραπείας. Η ερευνητική του ομάδα, δημιουργώντας το λογισμικό για την αυτόματη αναγνώριση των καθετήρων μέσα στο ανθρώπινο σώμα με βάση την απεικόνιση αξονικού μαγνήτη ή υπερήχων και τη μεταφόρτισή τους μόνο στα σημεία των καθετήρων που βρίσκονται μέσα στον όγκο, κατόρθωσε για πρώτη φορά να ακτινοβολήσει με βραχυθεραπεία προδιαγραφόμενους στόχους και να διαμορφώσει την κατανομή ίσων δόσεων στην περιφέρεια του όγκου όπως διαγράφεται τρισδιάστατα. Με τη βοήθεια των μεθόδων βελτιστοποίησης της δοσιμετρικής κατανομής της ακτινοβολίας που ανέπτυξε όσο και με τις μεθόδους εικονικής εξομοίωσης που επινόησε, κατόρθωσε να προσφέρει την τελευταία δεκαετία ιατρικές υπηρεσίες επεμβατικής ακτινοογκολογίας σε περισσότερους από 15.000 ασθενείς. Εκπαίδευσε, επίσης, στη μέθοδό του στελέχη από περισσότερα των 120 Κέντρων διεθνώς. Έχει πραγματοποιήσει πέραν των 135 δημοσιεύσεων σε έγκυρα γερμανικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά με 1.200 περίπου αναφορές (references). Έχει, επίσης, 15 συμμετοχές στη συγγραφή βιβλίων Ογκολογίας και είναι συγγραφέας και εκδότης 7 επιστημονικών βιβλίων που εκδόθηκαν από διεθνείς εκδοτικούς οίκους. Στην πολυετή επιστημονική του πορεία, του απονεμήθηκαν αρκετά βραβεία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











381