ΤΕΠΑΚ: Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου 2017 – Έμφαση στην Πρόληψη και στην Έρευνα Παραγόντων Ρίσκου


Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Kαρκίνου με στόχο την ενημέρωση για το μείζον αυτό θέμα δημόσιας υγείας που έχει πολύ σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων στοιχείων του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας (2013), οι πιο συχνά εμφανιζόμενες μορφές καρκίνου για τις γυναίκες στην Κύπρο ήταν: καρκίνος μαστού (35,1%), θυρεοειδούς (10,8%) και παχέος εντέρου (9,2%). Στους άνδρες, μεγαλύτερη συχνότητα είχαν τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη (28,3%), του πνεύμονα και αναπνευστικού (14,5%), και του παχέως εντέρου (11,5%).

Η μελέτη των παραγόντων κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου και η κατανόηση της εξέλιξης της νόσου αποτελούν βασικούς άξονες της έρευνας που διεξάγεται στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (το Ινστιτούτο) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ένα σημαντικό μέρος των ερευνών του Ινστιτούτου για τον καρκίνο στον κυπριακό πληθυσμό εστιάζει σε παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η παχυσαρκία και η έκθεση σε περιβαλλοντικά χημικά.

Το κάπνισμα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα και του αναπνευστικού συστήματος. Σε έρευνες του Ινστιτούτου βρέθηκε ότι σημαντικό ποσοστό εφήβων στην Κύπρο καπνίζουν, ενώ υπάρχουν και αυξημένα ποσοστά παθητικής έκθεσης σε καπνό τσιγάρων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, σχετικά πρόσφατα προστέθηκε στη λίστα με τους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο και έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών του Ινστιτούτου, κυρίως σε αστικές περιοχές της Κύπρου. Ερευνητές του Ινστιτούτου μελετούν και άλλους παράγοντες ρίσκου, όπως η παχυσαρκία που έχει συσχετισθεί με διάφορους τύπους καρκίνου, και είναι αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής, μη υγιεινής διατροφής και ελλιπούς άσκησης, αλλά και η έλλειψη μικροστοιχείων που λαμβάνονται από τη διατροφή, όπως το ιώδιο (π.χ. πρόσληψη από το ιωδιούχο αλάτι), έλλειψη του οποίου μπορεί να σχετίζεται με εμφάνιση όζων στο θυρεοειδή. Τέλος, έκθεση σε περιβαλλοντικά χημικά, όπως π.χ. το εξασθενές χρώμιο και η σχέση του με αυξανόμενα περιστατικά καρκίνου έχουν μελετηθεί σε πληθυσμούς στην Ελλάδα (Οινόφυτα, Αθήνα) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκτός από τις πληθυσμιακές και περιβαλλοντικές μελέτες, ερευνητές του Ινστιτούτου συμμετείχαν στο διεθνές ερευνητικό έργο PRACTICA στον τομέα της γενετικής όπου ένα συγκεκριμένος γενετικός πολυμορφισμός συσχετίστηκε με βιοχημικά μονοπάτια που μπορεί να σχετίζονται με την αιτιολογία του καρκίνου του προστάτη. Παράλληλα έχουν μελετηθεί βιβλιογραφικά δεδομένα για τη βαρύτητα συσχετισμών βιοδεικτών και ρίσκου εμφάνισης καρκίνου.

Οι ερευνητικές προσπάθειες του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία ακολουθούν τις διεθνείς τάσεις με απώτερο στόχο την παραγωγή γνώσης σε θέματα δημόσιας υγείας προς όφελος της κοινωνίας και υποστήριξη σχετικών πολιτικών υγείας.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ερευνητικές δραστηριότητες και τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Ινστιτούτου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.cut.ac.cy/cii




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











284