ΤΕΠΑΚ: Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει η Κλινική Αποκατάστασης της Σχολής Επιστημών Υγείας


Η ανέγερση της Κλινικής Αποκατάστασης εγκαινιάζει το όραμα του Β’ Πόλου που αφορά τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο κτήριο θα στεγαστούν οι χώροι διαγνωστικών και θεραπευτικών συνεδριών λογοθεραπείας σε άτομα όλου του ηλικιακού φάσματος που παρουσιάζουν διαταραχές επικοινωνίας. Πρωτοστατώντας στον Τομέα των Επιστημών Διαταραχών Επικοινωνίας, το ΤΕΠΑΚ θα είναι σε θέση να προσφέρει κλινικές υπηρεσίες σε ενήλικες και παιδιά στη Λεμεσό και την ευρύτερη επαρχία. Η κλινική θα αποτελεί φορέα κατάρτισης, παρέχοντας στους φοιτητές του Τμήματος Αποκατάστασης ένα μοντέλο καλής πρακτικής για πρακτική εξάσκησης, το οποίο ενσωματώνει την εκπαιδευτική / θεωρητική εμπειρία με την κλινική εκπαίδευση. Τέλος, μέσω της κλινικής, θα είναι δυνατή η διεξαγωγή έρευνας αιχμής στον κλάδο της Αποκατάστασης με σκοπό την προσέλκυση εξωτερικής ερευνητικής χρηματοδότησης (εθνική και διεθνή). Η κλινική θα διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για διάφορους τύπους διαγνώσεων και θεραπείας, τεχνολογία αιχμής που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εξυπηρετεί άτομα με δυσκολίες επικοινωνίας και εκτεταμένα προγράμματα με πρώιμη παρέμβαση. Σημειώνεται ότι η κλινική θα στεγάσει και τα ερευνητικά εργαστήρια του τμήματος συμπεριλαμβανομένου του ΘΕΜΕΛΙΑΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (ΘΕΡΑΠΟ), του εργαστηρίου ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΟΓΟΥ (ΔΙΑΘΛΟ). Μελέτες, οι οποίες εστιάζουν στην αποκατάσταση προβλημάτων επικοινωνίας σε παιδιά και ενήλικες με νευρολογικές ασθένειες, στην Κύπρο είναι πολύ περιορισμένες. Η ίδρυση ενός καινοτόμου ερευνητικού εργαστηρίου στον τομέα της αποκατάστασης επικοινωνίας ατόμων με νευρολογικές ασθένειες, στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου θα καλύψει αυτό το ερευνητικό και θεραπευτικό κενό. Το Εργαστήριο Έρευνας και Αποκατάστασης Νευρολογικών Διαταραχών Επικοινωνίας (ΕΑΝΔΕ) θα αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα με κεντρικό άξονα την αποκατάσταση των προβλημάτων επικοινωνίας μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών νευρωνικής διέγερσης. Πρόκειται για την τεχνική Επαναλαμβανόμενης Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης (ΕΜΔ) (Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation).

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών. Σκοπός των υπηρεσιών είναι η ολοκληρωμένη αξιολόγηση λόγου και ομιλίας ώστε να προσδιορίζεται η παρουσία, ο τύπος και η σοβαρότητα των δυσκολιών και το δυνητικό όφελος από τη θεραπευτική αγωγή. Επιπρόσθετα θα παρέχεται αξιολόγηση και θεραπεία λόγου και ανάπτυξης ή βελτίωσης δεξιοτήτων ομιλίας και επικοινωνίας σε βρέφη, νήπια και παιδιά με σοβαρές δυσκολίες λόγω αναπτυξιακής ή επίκτητης αιτιολογίας (αναπτυξιακή απραξία, ειδική γλωσσική διαταραχή, γενετικά σύνδρομα, διαταραχές σίτισης και κατάποσης, διαταραχές φώνησης, καρανιορπροσωπικές ανωμαλίες, κώφωση κ.α). Το Πανεπιστήμιο θεωρεί ότι η Κλινική Αποκατάστασης θα αποτελεί κέντρο κοινωνικής προσφοράς και μοναδικό δημόσιο φορέα για ολοκληρωμένη κατάρτιση στην επικοινωνιακή αποκατάσταση, με αναγνωρισμένο Πτυχίο στον Τομέα της Λογοθεραπείας/ Λογοπαθολογίας.

Η κλινική θα δέχεται παραπομπές απευθείας από πελάτες, καθώς και από γιατρούς, εκπαιδευτικούς, άλλους επαγγελματίες συναφών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας από όλη την Κύπρο.

Η Κλινική Αποκατάστασης θα χρεώνει για τις προσφερόμενες υπηρεσίες σύμφωνα με την Πολιτική του Πανεπιστημίου και τα έσοδα θα διαχειρίζονται από το Πανεπιστήμιο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 25 Οκτωβρίου και ώρα 10.00 θα γίνει η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στην Κλινική Αποκατάστασης του ΤΠΚ στο Β’ Πόλο στη Λεμεσό (χώρος του Παλαιού Νοσοκομείου της Λεμεσού – Βορειοανατολική πτέρυγα χώρος Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού) στην παρουσία του Προέδρου του Συμβουλίου κ. Στάθη Παπαδάκη, του Πρύτανη Καθηγητή Ανδρέα Αναγιωτού, του Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Καθηγητή Φώτη Παναγίδη, του Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών Κώστα Χόππα, της Προέδρου του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης Αναπλ.Καθηγήτριας Κάκιας Πετεινού και προσωπικού του Τμήματος Αναπλ.Καθηγήτριας Μαρίας Καμπανάρου, Λέκτορος Ελένης Θεοδώρου και Κας Δέσπως Μηναϊδου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











627