ΤΕΠΑΚ: Κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος της πανεπιστημιακής Κλινικής Αποκατάστασης


Ως μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου θεωρείται η 25η Οκτωβρίου, αφού με την κατάθεση του θεμέλιου λίθου της πανεπιστημιακής Κλινικής Αποκατάστασης, της Σχολής Επιστημών Υγείας, εγκαινιάζεται το όραμα του Πανεπιστημίου για επέκταση στον Β` Πόλο Ανάπτυξης.

Η πανεπιστημιακή Κλινική αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη Κλινική Αποκατάστασης στην Κύπρο και στην Ελλάδα, η οποία θα προσφέρει το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα στον Τομέα της Λογοθεραπείας/Λογοπαθολογίας σε δημόσιο πανεπιστήμιο στην Κύπρο.

Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Στάθης Παπαδάκης, υπογράμμισε το συμβολισμό της τελετής, «γιατί ουσιαστικά είναι ο θεμέλιος λίθος στον Β΄ Πόλο Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου που συμπεριλαμβάνει το Παλαιό Νοσοκομείο, την Αστυνομία, το χώρο της Τεχνικής Σχολής καθώς και άλλους χώρους».

«Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο το οποίο θα διαθέτει τις εγκαταστάσεις του προς όφελος των φοιτητών του Τμήματος Αποκατάστασης αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρει και κλινικές υπηρεσίες διάγνωσης και αποκατάστασης προς το ευρύ κοινό της Κύπρου», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε ακόμη σε δυο μεγάλα έργα που έχουν αρχίσει, η κατασκευή του κτιρίου Καλών Τεχνών στο ακίνητο Τσεριώτη κοντά στο κτίριο της Πρυτανείας και η αποκατάσταση του Ιστορικού Μεγάρου Πηλαβάκη, που θα ονομαστεί Πανεπιστημιακή Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, η Υπηρεσία Διαχείρισης του Πανεπιστημίου, η οποία ανέλαβε την εκποίηση των μελετών και θα έχει την ευθύνη για την επίβλεψη των κατασκευαστικών εργασιών, ετοιμάζει σχέδια για τα κτίρια Κατσουνωτού, Τσακκιστού και Δράκου.

«Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι το ΤΕΠΑΚ δυναμώνει και αναπτύσσεται, δημιουργεί έργα προς όφελος της κοινότητας του αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα και βαδίζει με σταθερά βήματα τον δρόμο του προς την ακαδημαϊκή καταξίωση», κατέληξε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης Ανδρέας Αναγιωτός σημείωσε πως, πέραν του ότι το ΤΕΠΑΚ εισέρχεται στο Β` Πόλο Ανάπτυξής του, το συγκεκριμένο κτίριο είναι το πρώτο που κτίζεται εκ θεμελίων, αφού μέχρι σήμερα όλες οι αναπτύξεις του Πανεπιστημίου αφορούσαν αναδομήσεις υφιστάμενων κτιρίων.

«Εδώ, στον Β` Πόλο Ανάπτυξης, στοχεύουμε, τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, να έχουμε και άλλες αναπτύξεις, όπως ένα πολυόροφο χώρο στάθμευσης, που θα προσφέρει υπηρεσίες και για το ευρύ κοινό αλλά και το μεγαλεπήβολο κτίριο για την Έρευνα και την Καινοτομία», συμπλήρωσε.

Η Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης, Κάκια Πετεινού, είπε από την πλευρά της πως «είναι σημαδιακή ημέρα γιατί κλείνει το πάζλ του Τμήματος Αποκατάστασης, γιατί Τμήμα Αποκατάστασης χωρίς κλινική Αποκατάστασης δεν μπορεί να προχωρήσει».

Είπε ακόμη πως η κλινική θα εξυπηρετεί τρεις πυλώνες, αυτόν της έρευνας, της εκπαίδευσης των φοιτητών και κυρίως της κοινωνικής προσφοράς τόσο στη Λεμεσό και την Κύπρο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «γιατί εμείς έχουμε όραμα και για το Πανεπιστήμιο και για την κλινική».

Εδώ, συνέχισε, θα στεγάζονται τα ερευνητικά εργαστήρια, τα οποία σήμερα λειτουργούν «στριμωγμένα σε έναν όροφο» και θα προσφέρονται υπηρεσίες αποκατάστασης σε άτομα με διαταραχές στην επικοινωνία, σε όλο το ηλικιακό φάσμα.

Την μεγάλη ικανοποίηση και χαρά του Δήμου Λεμεσού για το γεγονός ότι αρχίζει η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου στον Β` Πόλο, εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Σάββας Στούππας, ο οποίος τόνισε ότι η Λεμεσός θεωρεί το ΤΕΠΑΚ ως παιδί της.

Υπενθύμισε, ακόμη, πως η Λεμεσός έδωσε μάχη για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου στο ιστορικό της κέντρο και διαβεβαίωσε πως ο Δήμος παραμένει στη διάθεση του ΤΕΠΑΚ για κάθε βοήθεια και στήριξη.

Να σημειωθεί ότι το έργο, το κόστος του οποίου υπολογίζεται στις 700 χιλιάδες ευρώ, ξεκίνησε εργασίες την 1η Σεπτεμβρίου και η συμβατική διάρκεια κατασκευής του είναι 55 ημερολογιακές εβδομάδες.

Με τη λειτουργία της κλινικής, το ΤΕΠΑΚ θα είναι σε θέση να προσφέρει κλινικές υπηρεσίες σε ενήλικες και παιδιά στη Λεμεσό και την ευρύτερη επαρχία και θα αποτελεί φορέα κατάρτισης, παρέχοντας στους φοιτητές του Τμήματος Αποκατάστασης ένα μοντέλο καλής πρακτικής για πρακτική εξάσκησης, το οποίο ενσωματώνει την εκπαιδευτική / θεωρητική εμπειρία, με την κλινική εκπαίδευση.

Μέσω της κλινικής, θα είναι δυνατή επίσης η διεξαγωγή έρευνας αιχμής στον κλάδο της Αποκατάστασης, με σκοπό την προσέλκυση εξωτερικής ερευνητικής χρηματοδότησης (εθνική και διεθνή).

Η κλινική θα διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για διάφορους τύπους διαγνώσεων και θεραπείας, τεχνολογία αιχμής που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εξυπηρετεί άτομα με δυσκολίες επικοινωνίας και εκτεταμένα προγράμματα με πρώιμη παρέμβαση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











367