Ταυτόσημες οι θέσεις ΠΑΣΥΚΙ και ΕΔΕΚ στα θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας


Ταυτόσημες φαίνεται να είναι οι θέσεις της ΕΔΕΚ και της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών σε ό,τι αφορά τα θέματα της υγείας, όπως προέκυψε και από τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στα γραφεία της ΕΔΕΚ ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος και αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΚΙ, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Σωτήρη Κούμα.

Η συνάντηση διεξήχθη στα πλαίσια των συναντήσεων που πραγματοποιεί η ΠΑΣΥΚΙ με τα κοινοβουλευτικά κόμματα με στόχο την ενημέρωση τους σε ό,τι αφορά τα φλέγοντα θέματα στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, η Συντεχνία επέδωσε στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ υπόμνημα με τις θέσεις της.

«Θεωρούμε κύριο πρόβλημα την υποστελέχωση που ταλανίζει τα δημόσια νοσηλευτήρια. Έχουμε επεκταθεί επίσης στο θέμα της παροχής κινήτρων προς τους γιατρούς ώστε να σταματήσει η φυγή και να αρχίσει η προσέλκυση νέων γιατρών», δήλωσε.

Ανέφερε ακόμη πως στο πλαίσιο της συνάντησης η ΠΑΣΥΚΙ ανέλυσε στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ τις θέσεις της σε ό,τι αφορά την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και τη δημιουργία του νέου οργανισμού, ο οποίος θα διοικεί τα νέα αυτονομημένα δημόσια νοσηλευτήρια. Παράλληλα, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν ιδέες σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ είπε ότι υπήρξε πλήρης ανταπόκριση από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και πρόσθεσε ότι ΕΔΕΚ και ΠΑΣΥΚΙ συμφωνούν απόλυτα ότι της αυτονόμησης θα πρέπει απαραίτητα να προηγηθεί η αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. «Θεωρούμε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να αναδιοργανωθούν, ώστε να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά σε επίπεδο αυτονόμησης και μελλοντικού ΓεΣΥ», σημείωσε.

Ανέφερε τέλος ότι η αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΚΙ άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ιδέες που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, οι οποίες, όπως είπε, θα αναλυθούν από την ΠΑΣΥΚΙ και θα βοηθήσουν σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση και κατόπιν την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Από την πλευρά του ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι όπως είναι γνωστό η ΕΔΕΚ διατηρεί τακτική επαφή με την ΠΑΣΥΚΙ και πως οι θέσεις της ΕΔΕΚ «αν όχι στο σύνολο των προβλημάτων που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία και γενικά τον τομέα της υγείας, τότε στη συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται όχι απλά προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά σχεδόν ταυτίζονται πλήρως».

Ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να αναδιοργανώσουμε τον τομέα της δημόσιας υγείας, να τον καταστήσουμε επιστημονικά αξιόπιστο, οικονομικά βιώσιμο και διοικητικά ικανό να συμμετέχει σε ένα νέο ΓεΣΥ προς όφελος του λαού μας με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία.

Πρόσθεσε πως για να μπορέσει να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια “σταδιοποίηση” αυτής της πορείας, υπενθυμίζοντας ότι «η ΕΔΕΚ πολλές φορές έχει θέσει τις θέσεις της δημόσια, και στον ΠτΔ, μάλιστα είναι μετά από εισήγηση της ΕΔΕΚ που ξεκίνησαν οι συναντήσεις του ΠτΔ με τους Προέδρους των κομμάτων γι` αυτά τα ζητήματα».

«Θεωρούμε λοιπόν ότι σε αυτή τη διαδρομή προς τη πλήρη και σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ θα πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα από τη μεταφορά μέρους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, να βοηθήσουμε στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, στην αναδιοργάνωση των νοσοκομείων σε πρώτη φάση σε διοικητικό, οικονομικό και επιστημονικό επίπεδο και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην αυτονόμηση και στην πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ακόμη ότι η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι και τα επιμέρους μισθολογικά και συνδικαλιστικά αιτήματα του κλάδου των γιατρών του δημοσίου είναι απόλυτα δικαιολογημένα και πως το κράτος θα πρέπει να αντιληφθεί ότι αν θέλει να έχει υψηλού επιπέδου περίθαλψη πρέπει να έχει σωστές αμοιβές για το ιατρικό προσωπικό και την ίδια στιγμή να δημιουργηθούν συνθήκες και προϋποθέσεις ικανοποιητικής στελέχωσης. «Να σταματήσει δηλαδή η φυγή των γιατρών από το δημόσιο τομέα και την ίδια στιγμή μέσα από κίνητρα που πρέπει να δοθούν να ελκύσει ο δημόσιος τομέας υψηλού επιπέδου ιατρικό προσωπικό για να στελεχώσει τις διάφορες κλινικές», πρόσθεσε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











311