Τα συμπεράσματα της ημερίδας «Μύθοι και αλήθειες για τα Εμβόλια» στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας


Υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας και Πολιτισμού

Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα πλέον αποτελεσματικά μέσα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, ενώ ο μη εμβολιασμός λόγω των μύθων και της παραπληροφόρησης γύρω από τα εμβόλια θέτει σε κινδύνους ζωές.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της εξαιρετικά επίκαιρης ημερίδας που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας και Πολιτισμού.

Η ημερίδα διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στη Μακεδονίτισσα και συνέπεσε με την επίσημη ανακοίνωση της Ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία κανένα παιδί δε θα γίνεται δεκτό στο Δημοτικό Σχολείο, αν προηγουμένως δεν έχει εμβολιαστεί για την Ιλαρά. Επίσης θα αφαιρείται από τους γονείς η κηδεμονία των παιδιών. Όπως τονίσθηκε στην ημερίδα παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της Δύσης περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που καταρρίπτει τον μύθο σύμφωνα με τον οποίο ο εμβολιασμός είναι επικίνδυνος για τα παιδιά.

Καλωσορίζοντας τους μετέχοντες στην ημερίδα, ο Δρ. Κωνσταντίνος Φελλάς, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκού Προσωπικού και Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, επεσήμανε ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), χάρη στον εμβολιασμό στην περίοδο 2010-2016, αποφεύχθηκαν 10 εκατομμύρια θάνατοι παιδιών. Ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Νίκος Σκορδής ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τη συνεργασία του, ενώ αναφέρθηκε στην εκστρατεία κατά της μηνιγγίτιδας, τονίζοντας παράλληλα πως η ενημέρωση και η πρόληψη σώζουν ζωές.

Ο Δρ. Χρίστος Πέτρου Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Συντονιστής του Προγράμματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μίλησε για την ανακάλυψη των εμβολίων και την διαχρονική συνεισφορά τους στη Δημόσια Υγεία και στην εξάλειψη ασθενειών όπως η ευλογιά. «Απαιτείται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα εμβόλια» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε σε μελέτες που αξιολόγησαν τον βαθμό εμπιστοσύνης στα εμβόλια σε διάφορες χώρες. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπολογίζεται, ότι 2-3 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές σώζονται κάθε χρόνο λόγω του εμβολιασμού. Αναφέρθηκε στα αντικαρκινικά εμβόλια και στα εμβόλια για την γρίπη και την ελονοσία. Επεσήμανε ότι τα εμβόλια μειώνουν το κόστος της περίθαλψης και είναι ο καλύτερος και φθηνότερος τρόπος πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων που ανακαλύφθηκε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δύο παρεμβάσεις επέφεραν τις μεγαλύτερες θετικές επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία τον 20ο αιώνα: τα εμβόλια και το καθαρό νερό. Προειδοποίησε πως υπάρχει απίστευτη παραπληροφόρηση που οδηγεί στην προκατάληψη για τη χρήση των εμβολίων και ότι κάποιοι προσπαθούν, μέσα από την παραπληροφόρηση, να επιβεβαιώσουν την προκατάληψή τους, καταλήγοντας πως ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για να μην επιστρέψουμε σε πρωτόγονες εποχές.

Στην ομιλία του παιδίατρου Δρ. Μιχάλη Ιασωνίδη, τ. Προέδρου της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου «Τα εμβόλια: ευλογία ή κατάρα;» τονίστηκε η τεράστια πρόοδος που παρατηρείται στο χώρο της Υγείας στην Κύπρο, που οφείλεται στην πρόσβαση σε καθαρό νερό, στη μείωση της πείνας, στα αντιβιοτικά και τα εμβόλια. Ο κος Ιασωνίδης επισήμανε ότι η κριτική που έχει οδηγήσει σε ένα «αντιεμβολιαστικό» Κίνημα, είναι ατεκμηρείωτη, και αναφέρθηκε εκτενώς στους «μύθους» σχετικά με τον εμβολιασμό. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραπλανούν τον κόσμο» υποστήριξε, μιλώντας για δημοσιογραφική ασάφεια.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Δρ. Αλέξανδρος Ηρακλείδης Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που αναφέρθηκε στην παραπληροφόρηση σχετικά το εμβόλιο ΜΜR και τον αυτισμό και στο πως αυτή η παραπληροφόρηση ξεκίνησε από μια κατευθυνόμενη μελέτη, η οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε. Αναφέρθηκε στα μεθοδολογικά και επιστημονικά σφάλματα της μελέτης και στο ότι ο κύριος της συγγραφέας έχασε την ιατρική του ιδιότητα, ενώ οι άλλοι συγγραφείς της την αποκήρυξαν.

Ακολούθησε ευρύς διάλογος με το κοινό, ενώ την όλη εκδήλωση διηύθυνε ο Δρ. Κυριάκος Φελέκκης, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών, Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











274