Tα 10 ψέματα του ΟΑΥ, οι αλήθειες του ΠΑΣΙΝ και η πραγματικότητα


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ* ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ**

Επειδή υπηρετήσαμε και χειριστήκαμε τα θέματα του σχεδιασμού του ΓεΣΥ ως Διευθυντές του ΟΑΥ για μια σχεδόν δεκαετία και επειδή παρακολουθούμε με θλίψη τα τεκταινόμενα των τελευταίων βδομάδων, αποφασίσαμε να παρέμβουμε για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Ακούμε σχεδόν καθημερινά τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΙΝ κ. Σωτηρίου να προκαλεί και να παραπληροφορεί διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και αραδιάζοντας μια σειρά από αβάσιμα στοιχεία, άνευ ουσίας ισχυρισμούς και τοξικά ψεύδη με πρόδηλο σκοπό να δαιμονοποιήσει το ΓεΣΥ.

Παρουσιαστήκατε ξαφνικά στο προσκήνιο κ. Σωτηρίου ως από μηχανής θεός προσποιούμενος τον ειδικό επί θεμάτων σχεδιασμού Γενικών Συστημάτων Υγείας. Kατακεραυνώνετε τον σχεδιασμό του ΓεΣΥ και αυτούς που τον σχεδίασαν. Απαξιώνετε κορυφαίους εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας ισχυριζόμενος ότι «το ΓεΣΥ είναι εκτός τόπου και χρόνου», ότι είναι «χωρίς μελέτη και τεκμηρίωση», ότι είναι «αντιγραφή από συστήματα υγείας του εξωτερικού με εντελώς διαφορετικά κοινωνικά και οικονομικά μοντέλα λειτουργίας». Και βεβαίως κ. Σωτηρίου το ΓεΣΥ σχεδιάστηκε στη βάση άλλων πετυχημένων Συστημάτων Υγείας και προσαρμόστηκε στα κυπριακά δεδομένα. Τι θέλατε, δηλαδή, να ανακαλύψουμε τον τροχό από την αρχή; Εσείς κ. Σωτηρίου όταν σχεδιάζατε το δικό σας νοσηλευτήριο, δεν βασιστήκατε πουθενά; Ήταν εξ ολοκλήρου δική σας επινόηση;

Κύριε Σωτηρίου, είστε ο πλέον αναρμόδιος να αμφισβητείτε εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους. Σε επίπεδο ενός απλού και μόνο καρδιολογικού κέντρου (του δικού σας) αποτύχατε να σχεδιάσετε και να προβλέψετε σωστά. Μιλάτε για άλμα στο κενό που σας ζητά να κάνετε ο ΟΑΥ. Εσείς ειδικά δεν πρέπει να φοβάστε, φαίνεται να είστε καλά εξασκημένος στα άλματα στο κενό.

Σε ό,τι αφορά στον ισχυρισμό σας για στοιχεία που ζητάτε από τον ΟΑΥ και δεν τα παίρνετε, καταθέτουμε ότι από το 2010 ο ΟΑΥ έστησε ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο μέσω διαδικτύου ένωνε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τα καλούσε να υποβάλουν στοιχεία (κωδικοποίηση για σκοπούς DRGs) που θα επιβεβαίωναν τόσο τους αριθμούς όσο και τον τύπο των ενδονοσοκομειακών περιστατικών που αντιμετώπιζαν. Προς το σκοπό αυτό ο ΟΑΥ οργάνωσε ειδικά μαθήματα εκπαίδευσης για τα DRGs με συμμετοχή τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, έγιναν παρουσιάσεις σε σχέση με τα DRGs και τον τρόπο που θα λειτουργούσε το σύστημα παροχής υπηρεσιών ενδονοσοκομειακής φροντίδας σε όλες της πόλεις της Κύπρου, τονίζοντας πάντα τη σημασία της παροχής στοιχείων για τα DRGs από τα νοσηλευτήρια στον ΟΑΥ, καθώς και συναντήσεις με συμμετοχή και εκπροσώπου της ΕΕ.

Παρά ταύτα η ανταπόκριση για υποβολή των DRGs ήταν αρχικά πενιχρή και στη συνέχεια μηδενική από πλευράς του ιδιωτικού τομέα, με εξαίρεση συγκεκριμένο μεγάλο νοσηλευτήριο της Λεμεσού το οποίο για κάποια χρονική περίοδο κωδικοποιούσε το 100% των περιστατικών του. Σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα, ο δημόσιος τομέας ανταποκρίθηκε πλήρως.

Είναι απόλυτο δικαίωμα του ΠΑΣΙΝ να έχει αρνητική στάση ως προς την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Αλλά μην κατηγορείτε τον ΟΑΥ ότι δεν σας δίνει τα στοιχεία που ζητάτε όταν εσείς δεν δώσατε τα αναγκαία στοιχεία που θα βοηθούσαν τον ΟΑΥ για να καταλήξει σε ακόμα πιο συγκεκριμένα συμπεράσματα. Τι φοβηθήκατε και τι εξακολουθείτε να φοβάστε άραγε μέχρι σήμερα επιδιώκοντας με μανία την αναβολή του ΓεΣΥ; Την αποκάλυψη των πραγματικών εισοδημάτων σας;

Βγήκατε στην τηλεόραση κ. Σωτηρίου και μας είπατε ότι ο κατάλογος των DRGs έχει πάνω από 10000 κωδικούς και ότι σας έδωσαν μόνο 100. Σας πληροφορούμε κ. Σωτηρίου ότι ο κατάλογος των DRGs έχει μόνο 1100 κωδικούς. Καλά είναι να ενημερώνεστε πριν μιλάτε. Ποια θα ήταν η έννοια της ομαδοποίησης σε DRGs αν ο αριθμός τους ήταν 10000. Τέτοιο σύστημα δεν θα είχε λόγο ύπαρξης αφού ο αριθμός των DRGs θα ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των περιστατικών που υποτίθεται ομαδοποιεί. Τα DRGs είναι ομαδοποίηση παρόμοιων (σε ό,τι αφορά στη διάγνωση και χρήση πόρων) περιστατικών και η απόδοση σε αυτά μιας συγκεκριμένης αποζημίωσης που είναι ο μέσος όρος του κόστους των περιστατικών που ομαδοποιούνται.

Απαξιώνετε κ. Σωτηρίου την αναλογιστική μελέτη του ΟΑΥ και όμως φαίνεται να μην την έχετε διαβάσει, αφού ακόμα ζητάτε να μάθετε ποιο είναι το ποσό που έχει προβλεφθεί για την τριτοβάθμια φροντίδα, πράγμα που παρουσιάζεται ολοκάθαρα στη μελέτη αυτή.

Είπατε ότι "πρέπει να συζητηθούν τα πάντα, αλλά ανοιχτά. Τα κρυφά χαρτιά πρέπει να εκλείψουν, πρέπει να μπουν όλα στο τραπέζι για να ξέρουμε που στεκόμαστε". Ναι, σύμφωνοι όλοι κύριε Σωτηρίου, αλλά να μπουν στο τραπέζι και τα εισοδήματα των Νοσηλευτηρίων, αλλά ιδιαίτερα και οι αμοιβές των ιατρών για κάθε ενδονοσοκομειακή ιατρική πράξη, με ή χωρίς αποδείξεις, καθώς και το σύνολο των εισοδημάτων τους. Τότε και μόνο τότε θα είναι όλα στο τραπέζι.

Αποφασίσατε ότι το ΓεΣΥ είναι άρρωστο επειδή δεν σας συμφέρει οικονομικά. Ελπίζουμε να μην αποφασίζετε και για τους ασθενείς σας με τον ίδιο τρόπο.

Την Πέμπτη το βράδυ στη εκπομπή «Ευθέως» του ΡΙΚ προσπαθήσατε να απαξιώσετε την αναλογιστική μελέτη των Mercer επειδή κατά τον ισχυρισμό σας πρόβλεψε ότι οι δαπάνες υγείας του δημοσίου για το 2016 θα ανέρχονταν σε €500 εκ. ενώ η Στατιστική Υπηρεσία δείχνει ότι οι πραγματικές δαπάνες ανήλθαν σε €800 εκ. Σας λέμε ότι είτε ψεύδεστε είτε χρειάζεστε γυαλιά. Σας παραπέμπουμε στη σχετική σελίδα της Eurostat: http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do στην οποία φαίνεται ότι οι δαπάνες για το 2016, ήταν 524 εκ. Η πρόβλεψη των Mercer ήταν €510 εκ. Προς πληροφόρησή σας, η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τις δαπάνες υγείας ως σύνολο για το 2016, όπως φαίνεται στο πιο κάτω απόσπασμα από τη σελίδα 15 της τελευταίας έκδοσης της Στατιστικής Υπηρεσίας, "ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ 2016".

2.6 Δαπάνες υπηρεσιών υγείας.

....... Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα στοιχεία της παρούσας έκθεσης που αναφέρονται στο 2016, τα στοιχεία για τις δαπάνες υγείας έχουν ως έτος αναφοράς το 2015.

Σας παραπέμπουμε επίσης στο νόμο περί προϋπολογισμού του κράτους για το 2018 όπου παρουσιάζονται οι πραγματικές δαπάνες του 2016. Ήταν €508 εκ.

Κύριε Σωτηρίου, το ΓεΣΥ έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τις στρεβλώσεις και αγκυλώσεις του τρόπου λειτουργίας του υφιστάμενου «συστήματος». Σχεδιάστηκε ως έργο κοινωνικής μεταρρύθμισης στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης για να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα. Η Πολιτεία δεσμεύτηκε στο πιο υψηλό επίπεδο ότι το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί στα χρονοδιαγράμματα που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή και θα εφαρμοστεί είτε το θέλετε είτε όχι.

Για τα 10 ψέματα που ισχυρίζεστε ότι λέει ο ΟΑΥ, σας παραπέμπουμε στον πιο κάτω πίνακα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

ΤΑ 10 ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΙΝ

Ψέματα

κατά τον ΠΑΣΙΝ

Αλήθεια

κατά τον ΠΑΣΙΝ

Πραγματικότητα

Ψέμα πρώτο:

Ο σχεδιασμός του ΓΕΣΥ έγινε στη βάση αναλογιστικής μελέτης που αναλύει το υφιστάμενο σχέδιο υγείας και το συγκρίνει με το προτεινόμενο ΓΕΣΥ.

Η αλήθεια είναι πως η όποια μελέτη έγινε το 2010 και προφανώς δεν έχει λάβει υπόψη τα όσα πέρασε η Κύπρος, η κοινωνία και η οικονομία της από την πρωτοφανή κρίση, την επακόλουθη ανεργία και τη φυγή εταιρειών. Τι θα ήταν αυτονόητο και επιβεβλημένο; Η επικαιροποίηση της μελέτης. Να ξέρουμε τι ισχύει σήμερα όχι τι ίσχυε πριν εννέα χρόνια. Κάτι που δεν έγινε.

Η πραγματικότητα: Η μελέτη επικαιροποιήθηκε το 2013 και προβλέπει τις δαπάνες υγείας μέχρι και το 2025. Η μελέτη έλαβε υπόψη της τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη οικονομική κρίση που πέρασε η Κύπρος και έκτοτε επικαιροποιείται συστηματικά.

Ψέμα δεύτερο: Για το σχεδιασμό του ΓΕΣΥ χρησιμοποιήθηκαν και δεδομένα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Η αλήθεια είναι ότι ο σχεδιασμός του ΓΕΣΥ προχώρησε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απόψεις, οι προτάσεις και οι προβληματισμοί των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Είναι παγκοσμίως πρωτοφανές να επιχειρείται μια τόσο σοβαρή μεταρρύθμιση σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως αυτός της Υγείας, και να μην συμμετέχουν οι ειδικοί επαγγελματίες και οι φορείς υπηρεσιών υγείας. Σημειώστε πως το νομοθετικό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί από την πολιτεία λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της μελέτης του 2010 που όπως αναφέρθηκε δεν έχουν επικαιροποιηθεί, σχετικά με το ολικό εθνικό κόστος υγείας. Στο σχεδιασμό του ΓΕΣΥ έχουν υπολογιστεί υποθετικά δεδομένα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και όχι τα πραγματικά. Έχουμε μπροστά μας, στην κυριολεξία, ένα σχεδιασμό 'του αέρα'.

Η πραγματικότητα:

1. Ο αρχικός σχεδιασμός του ΓεΣΥ έγινε από κορυφαίους εμπειρογνώμονες σε συνεργασία με τον ΟΑΥ, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Οικονομικών, τον ΠΙΣ, τον ΠΑΣΙΝ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στα πλαίσια αυτά έγιναν αμέτρητες συναντήσεις του ΟΑΥ με τον ΠΙΣ και τον ΠΑΣΙΝ.

2.Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που λήφθηκαν μεταξύ άλλων, από την πιο επίσημη πηγή. Τη Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας που λειτουργεί με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

3. Η αναλογιστική μελέτη του 2010 δεν έχει καμία σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο αφού σε αυτό φυσιολογικά δεν γίνεται καμία αναφορά ούτε σε δαπάνες ούτε σε αριθμούς και στοιχεία. Ο συλλογισμός σας είναι ακατανόητος. Εξάλλου, το νομοθετικό πλαίσιο επικαιροποιήθηκε και τροποποιήθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, περιλαμβανομένων του ΠΙΣ και του ΠΑΣΙΝ.

4.Τα "υποθετικά δεδομένα" στα οποία αναφέρεστε χρησιμοποιήθηκαν όταν τα πραγματικά δεδομένα δεν τα παραχωρούσατε, όπως π.χ. τα πραγματικά εισοδήματά σας.

Ψέμα τρίτο: στο ΓΕΣΥ όλοι οι ασθενείς θα είναι ισότιμοι και δεν θα υπάρχουν ασθενείς δύο ταχυτήτων ισότιμα μέσα στο ΓΕΣΥ, θα μπορούν να επιλέξουν για την ιατρική τους φροντίδα και νοσηλεία οποιοδήποτε νοσοκομείο ή ιατρό επιθυμούν.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΟΑΥ ήδη αναγνωρίζει ότι ασθενείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα θα μπορούν να πληρώσουν τη διαφορά και να αγοράσουν μη γενόσημα φάρμακα, άρα και μόνο από αυτό δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων

Η πραγματικότητα:

Η πρακτική αυτή καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως βέλτιστη πρακτική και εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Ψέμα τέταρτο:

οι δικαιούχοι ασθενείς, ισότιμα μέσα στο ΓΕΣΥ, θα μπορούν να επιλέξουν για την ιατρική τους φροντίδα και νοσηλεία οποιοδήποτε νοσοκομείο ή ιατρό επιθυμούν

Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι κορυφαίο ψέμα. Από την πρώτη μέρα εφαρμογής του ΓΕΣΥ, θα έχουμε ασθενείς τουλάχιστον δύο ταχυτήτων. Οι ασθενείς δεν θα έχουν πρόσβαση σε νοσηλευτήρια και γιατρούς οι οποίοι δεν έχουν συμβληθεί με τον ΟΑΥ, χωρίς να καλύπτονται από άλλη ιδιωτική ασφάλεια ή δυνατότητα κάλυψης των ιατρικών αναγκών από δικούς τους πόρους. Είναι μύθος ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στην καλύτερη ποιότητα υγείας από τη στιγμή που δεν ενταχθούν σε αυτό το ΓΕΣΥ τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Η πραγματικότητα: Παραλογισμός στο απόγειο του. Είναι ως να ισχυρίζεστε ότι υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων επειδή δεν έχει όλος ο πληθυσμός πρόσβαση και στα ιδιωτικά ταμεία σύνταξης, αλλά μόνο στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αυθαίρετα αποφασίζετε ότι όσοι θα μείνουν εκτός ΓεΣΥ προσφέρουν και την καλύτερη ποιότητα φροντίδας υγείας

Όλοι οι πολίτες θα έχουν ίση πρόσβαση, φυσικά, μόνο σε όσους παροχείς συμβληθούν με το ΓεΣΥ. Είναι αυτονόητο.

Ψέμα πέμπτο: Η ποιότητα φροντίδας νοσηλείας των ασθενών θα είναι υψηλή

Η αλήθεια είναι, με τις λιγοστές πληροφορίες που επιλεκτικά διαρρέει ο ΟΑΥ για τις συγκεκριμένες Σχετιζόμενες Διαγνωστικές Ομάδες (DRGs), δηλαδή τον ονομαστικό κατάλογο καλυπτόμενων παθήσεων με το αντίστοιχο κόστος, η κάλυψη των εξόδων φροντίδας των ασθενών καλύπτει -κατά μέσο όρο- το 60% των πραγματικών εξόδων. Τα μη επιδοτούμενα νοσηλευτήρια, τα ιδιωτικά δηλαδή, θα εξαναγκαστούν να καλύψουν τη διαφορά με τη μείωση κόστους (αφού δεν θα επιτρέπεται η αναπλήρωση της διαφοράς από τους δικαιούχους). Αυτό πρακτικά σημαίνει αυτόματη υποβάθμιση της ποιότητας φροντίδας νοσηλείας, καθώς δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή παρά η χρήση αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας αναλώσιμων και αδυναμία επένδυσης σε ιατρικό εξοπλισμό νέας τεχνολογίας. Ουσιαστικά η προχειρότητα του ΟΑΥ καταδικάζει σε αφανισμό τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, στερώντας τους το ουσιαστικό συγκριτικό τους πλεονέκτημα: την ποιότητα.

Η πραγματικότητα:

1. Από τη μιαπαραπονιέστε ότι ο ΟΑΥ δεν σας δίνει στοιχεία για την αποζημίωσή σας και από την άλλη παραπονιέστε ότι η αποζημίωση σας

είναι χαμηλή. Αποφασίστε, σας έδωσαν στοιχεία ή όχι;

2. Ο ΟΑΥ επανειλημμένα σας έχει ζητήσει να δώσετε στοιχεία κόστους τα οποία αρνείστε πεισματικά να δώσετε.

3. Αν πράγματι τα DRGsπου σας έδωσαν καλύπτουν μόνο το 60% του πραγματικού κόστους, αυτό δεν οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας αλλά σε ανάγκη περισυλλογής των παραγόντων κόστους της περίθαλψης και κυρίως στις αμοιβές σας που θέλετε να είναι "βασιλικές". Επειδή κύριε Σωτηρίου, αν υποβαθμίσετε την ποιότητα θα χάσετε την πελατεία σας. Άρα είτε μειώνετε τα έξοδα σας σε λογικά πλαίσια, είτε χάνετε την πελατεία σας. Αυτή είναι η ομορφιά του συστήματος των DRGs. Συνεπώς δεν είναι η προχειρότητα του ΟΑΥ που καταδικάζει σε αφανισμό τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αλλά τα τεράστια εισοδήματα που εσείς οι ιατροί επιμένετε και απαιτείτε να λαμβάνετε για τις υπηρεσίες που παρέχετε.

Ψέμα έκτο: Η επιδότηση των προϋπολογισμών των δημόσιων νοσηλευτηρίων δεν θα υπερβαίνει την περίοδο της πενταετίας

Η αλήθεια είναι πως η επιδότηση των αυτόνομων δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι πολύ πιθανό να καθιερωθεί ως -αθέμιτη- πρακτική μετά τα πέντε χρόνια, αφού η ίδια η νομοθεσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παράτασης. Αυτό όμως είναι καθολικά αντίθετο στις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί το βασικό αντικίνητρο για τη βελτίωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Θα έχουμε συνεχώς φαινόμενα διασπάθισης και κακοδιαχείρησης των χρημάτων των πολιτών που εισφέρουν στο ΓΕΣΥ και ένα κράτος που θα καλύπτει διαρκώς τον ελλειμματικό προϋπολογισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Μια τέτοια αθέμιτη πρακτική είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να βάλουν λουκέτο και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Αντιλαμβάνεστε τις περιπέτειες που θα οδηγηθεί η Υγεία και τα μείζονα προβλήματα που θα προκύψουν για την οικονομία από μια τέτοια αρνητική εξέλιξη.

Η πραγματικότητα:

Τα δημόσια νοσηλευτήρια αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του ΓεΣΥ, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αν δεν βελτιωθούν τότε οι ασθενείς στην πλειοψηφία τους θα αποτείνονται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προς δικό σας όφελος. Δώστε στοιχεία του κύκλου εργασιών και εισοδημάτων σας και τότε θα έχετε δικαίωμα να απαιτείτε και εσείς διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους από το κράτος, για την ίδια χρονική περίοδο.

Ψέμα έβδομο: οι φορείς των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας είναι ισότιμοι μέσα στο ΓΕΣΥ.

Η αλήθεια είναι πως ο σχεδιασμός του ΓΕΣΥ και οι συναφείς νομοθεσίες, δεν προνοούν συγκεκριμένες προδιαγραφές για συμμετοχή των παρόχων υγείας. Αντίθετα, ξεκινώντας από την πρώτη μέρα, θα υπάρχει μια άνιση διαφοροποίηση μεταξύ των νοσηλευτηρίων. Τα ιδιωτικά είναι υποχρεωμένα να πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις της νομοθεσίας, βάσει της οποίας έχουν ιδρυθεί. Αυτό δεν θα ισχύει για τα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία έχουν υλοποιηθεί παραβιάζοντας πλήθος νόμων και κανονισμών. Το ίδιο το κράτος δηλαδή ζυγίζει την υγεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά, δημιουργώντας ένα ισοπεδωτικό πλαίσιο υποβάθμισης της υγείας του κύπριου πολίτη.

Η πραγματικότητα:

Η αλήθεια είναι ότι ο ΟΑΥ έθεσε τις ελάχιστες προδιαγραφές ώστε να διευκολύνει την ένταξη όλων των νοσηλευτηρίων από την πρώτη μέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ και σταδιακά αυτές να γίνονται πιο αυστηρές.

Εν πάση περιπτώσει η νομοθεσία πρέπει, κατά την άποψη μας, να επεκταθεί και να απαιτεί, μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα ότι όλα τα νοσηλευτήρια θα πρέπει να πληρούν πρότυπα λειτουργίας και ποιότητας, που να οδηγούν σε πιστοποίηση (accreditation) από σχετικούς Διεθνείς Οργανισμούς.

Ψέμα όγδοο: Ο ΟΑΥ έχει δώσει όλα τα στοιχεία στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για να μπορούν να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους ή όχι στο ΓΕΣΥ.

Η αλήθεια είναι πως παρά τις προσπάθειες του ΠΑΣΙΝ, ο ΟΑΥ και η πολιτεία, επιλεκτικά παρέπεμπαν τις συζητήσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στο αόριστο μέλλον, με τη δικαιολογία ότι η τριτοβάθμια φροντίδα θα ενταχθεί στο ΓΕΣΥ το 2020. Άλλο ένα δείγμα προχειρότητας της λογικής 'βλέπουμε και κάνουμε'. Έτσι όμως δεν χτίζεις την Υγεία. Τη γκρεμίζεις. Ο ΟΑΥ αυθαίρετα αφαιρεί υπηρεσίες και εξαιρεί ειδικότητες από το σφαιρικό προϋπολογισμό ώστε αυτές να καλυφθούν από άλλους πόρους. Η ουσία είναι ότι οι πολίτες δεν θα έχουν αντίκρισμα υπηρεσιών για τα χρήματα που θα πληρώνουν στο ΓΕΣΥ μέσω των εισφορών τους.

Η πραγματικότητα:

1. Ο ισχυρισμός σας είναι ανυπόστατος. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΟΑΥ είχε συστηματικά συναντήσεις τόσο με των ΠΙΣ όσο και τον ΠΑΣΙΝ για το σχεδιασμό και το καθορισμό των αναγκαίων λεπτομερειών από το 2007.

2. Οι υπηρεσίες που καλύπτει το ΓεΣΥ καθορίστηκαν με το νόμο περί ΓεΣΥ το 2001 όταν ο ΟΑΥ δεν υπήρχε. Καμία από αυτές τις υπηρεσίες δεν έχει αφαιρεθεί. Επιτέλους μελετάτε πριν να μιλάτε. Έτσι χειρίζεστε και την ιατρική σας; Σίγουρα όχι, ευελπιστούμε.

Ψέμα ένατο: Το ΓΕΣΥ έχει όλα τα δεδομένα που χρειάζεται για τη λειτουργία του.

Η αλήθεια είναι πως πέρα από την αναχρονιστική μελέτη του 2010, έχει γίνει αντιγραφή από συστήματα υγείας του εξωτερικού με εντελώς διαφορετικά κοινωνικά και οικονομικά μοντέλα λειτουργίας. Επιχειρείται να εφαρμοστεί ένα ΓΕΣΥ με κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνουσχεδίαση. Είναι προφανές πως τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι αδύνατο να στηρίξουν τη βιωσιμότητά τους και την παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας και υπηρεσιών υγείας, σε δεδομένα άλλων χωρών χωρίς επαφή με την κυπριακή πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα:

Βεβαίως και το ΓεΣΥ σχεδιάστηκε στη βάση άλλων πετυχημένων Συστημάτων Υγείας, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη την κυπριακή πραγματικότητα. Στο σχεδιασμό αυτό ενσωματώθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές που εισηγείται η ΕΕ. Τι θα θέλατε δηλαδή, να ανακαλύψει η Κύπρος τον τροχό από την αρχή;

Εσείς όταν σχεδιάζατε τα δικά σας νοσηλευτήρια δεν βασιστήκατε πουθενά; Δεν χρησιμοποιήσατε διεθνή και άλλα πρότυπα πετυχημένων ιατρικών κέντρων; Ήταν δική σας επινόηση;

Ψέμα δέκατο: Το ΓΕΣΥ είναι κοινωνικά δίκαιο.

Η αλήθεια είναι πως αυτό το ΓΕΣΥ θα διευρύνει την κοινωνική ανισότητα. Αντί για ένα ΓΕΣΥ της ποιότητας, θα έχουμε ΓΕΣΥ της μετριότητας, της ταλαιπωρίας και της παρακμής των υπηρεσιών Υγείας. Οποιοσδήποτε ασθενής έχει την οικονομική δυνατότητα θα μπορεί να πάει στο εξωτερικό για θεραπεία και νοσηλεία.

Η πραγματικότητα:

Το ΓεΣΥ είναι κοινωνικά δίκαιο επειδή:

α) ο έχων και κατέχων θα πληρώνει για τον φτωχό και τον μη έχοντα και

β) ο νέος και υγιής θα πληρώνει για τον ηλικιωμένο και άρρωστο και όταν και αυτός γίνει ηλικιωμένος και άρρωστος θα πληρώνει για αυτόν ο τότε νέος και υγιής. Αλληλεγγύη. Αυτό πρεσβεύει το ΓεΣΥ.



*Χριστόφορος Γεωργιάδης **Θεόδουλος Χαραλαμπίδης

Τέως Διευθυντής ΟΑΥ Τέως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











589