Σ’ εξέλιξη συγκριτική μελέτη μονοασφαλιστικού και μικτού ασφαλιστικού συστήματος υγείας


Με όρο εντολής τη διενέργεια συγκριτικής μελέτης, στη βάση οικονομικών παραμέτρων, η οποία θα επικεντρώνεται στα χαρακτηριστικά του μονοασφαλιστικού και του μικτού (πολυασφαλιστικού) συστήματος ως προς τη λειτουργικότητα, την αποτελεσματικότητα και την οικονομική αποδοτικότητα των συστημάτων, έφθασε στην Κύπρο αποστολή εμπειρογνωμόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(ΠΟΥ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρωτοβουλία για την ετοιμασία της μελέτης ανήκει στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο και προχώρησε προς τον σκοπό αυτό στη δέσμευση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων διεθνούς κύρους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, σκοπός είναι η διερεύνηση των παραμέτρων και η συλλογή στοιχείων για την εκπόνηση μελέτης, που θα απαντά στο καίριο ερώτημα κατά πόσο η εφαρμογή ενός μονοασφαλιστικού ή ενός μικτού ασφαλιστικού συστήματος υγείας, δηλαδή η παροχή υπηρεσιών ασφάλισης υγείας και από άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς εκτός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, θα είναι αποτελεσματικότερη και οικονομικά αποδοτικότερη. Για όλα τα παραπάνω το μνημόνιο προβλέπει πως, χωρίς παρέκκλιση από τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα του ΓΕΣΥ, θα πρέπει παράλληλα να γίνει μια έρευνα από ανεξάρτητο σύμβουλο, προκειμένου να εξεταστεί η λειτουργική και οικονομική βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ τόσο με έναν ασφαλιστικό φορέα όσο και με περισσότερους. Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει επίσης πώς και πότε θα είναι εφικτή η εφαρμογή ενός μικτού ΓΕΣΥ.

Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων, το οποίο έχει ήδη αρχίσει εργασία, έφθασε στην Κύπρο την περασμένη Δευτέρα, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή, και θα παραμείνει στο νησί για μια εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό έχει διευθετηθεί σειρά επαφών με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, όπως τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, συνδέσμους ασθενών, ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τον Έφορο Ασφαλιστικών Εταιρειών κ.ά.

Μεταξύ των παραμέτρων που θα μελετηθούν περιλαμβάνονται η βελτίωση των υπηρεσιών, η δυνατότητα αξιοποίησης επιπρόσθετων ασφαλιστικών προϊόντων σε ευνοϊκότερες τιμές, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας εξυπηρέτησης, η ρύθμιση του ανταγωνισμού, η διαφάνεια και η περαιτέρω συγκράτηση των συνολικών δαπανών για την υγεία.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, «υπενθυμίζεται πως ουδέποτε έχει εκπονηθεί από την Κυβέρνηση η οποιαδήποτε μελέτη, η οποία να συγκρίνει το μικτό και το μονοασφαλιστικό σύστημα ασφάλισης υγείας. Εξού και η αναγκαιότητα ετοιμασίας της πριν από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ είναι επιβεβλημένη και εδράζεται στις εμπειρίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι πλείστες των οποίων ακολουθούν μικτό σύστημα. Η μελέτη κρίνεται επίσης αναγκαία, ώστε στο ενδεχόμενο ενός μικτού συστήματος ΓΕΣΥ, οι όποιες στρατηγικές αποφάσεις για το ΓΕΣΥ να ληφθούν στη βάση τεκμηριωμένων στοιχείων από οργανισμούς διεθνούς κύρους, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ακόμη πως το νομοσχέδιο που θα καταθέσει από το Υπουργείο Υγείας προς ψήφιση στη Βουλή, θα προνοεί έναν και μόνο παροχέα κρατικής ασφάλισης, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Ωστόσο, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει αναφορά σε προοπτική μετεξέλιξης του συστήματος σε μικτό».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











262