Σύστημα Πληροφορικής στα Νοσοκομεία


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΣΩΣΗΦ ΜΟΥΤΗΡΗ*

Σύστημα πληροφορικής στα γενικά νοσοκομεία της Κύπρου είχε εγκατασταθεί πριν από το 2000 και κάλυπτε τις εισαγωγές ασθενών από τα τμήματα Επειγόντων καθώς και την εγγραφή για εξέταση στα ιατρεία.

Το λογισμικό για εισαγωγή, επέτρεπε την ανεύρεση ασθενή με τον αριθμό ταυτότητας, την καταχώρηση θαλάμου και κλίνης, ενώ μετά την εισαγωγή οι νοσηλευτές του θαλάμου, που δεχόταν τον ασθενή, περνούσαν στο σύστημα τη διάγνωση και τον ιατρό εισαγωγής.

Το σύστημα, πέραν των συνηθισμένων αναμενόμενων λαθών, λειτούργησε ικανοποιητικά σε ένα βαθμό, απέτυχε όμως σε δύο σημαντικά ζητήματα.

Το πρώτο, στην ακριβή ενημέρωση σε σχέση με την πορεία νοσηλείας και το δεύτερο στη δυνατότητα στατιστικής ανάλυσης των δεδομένων.

Το αρχικό αυτό λογισμικό ήταν με άλλα λόγια μια βάση ενημέρωσης όχι όμως στατιστικής ανάλυσης και εγκαταστάθηκε την ίδια χρονική περίοδο σε όλα τα γενικά νοσοκομεία.

Στη πορεία εγκαταστάθηκε δεύτερο λογισμικό σε δύο γενικά νοσοκομεία, στο ΓΝ Αμμοχώστου και στο ΓΝ Λευκωσίας.

Το δεύτερο λογισμικό, επέτρεπε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την ηλεκτρονική προετοιμασία των αναλύσεων και άλλων διαγνωστικών εξετάσεων, καθώς και την ηλεκτρονική ενημέρωση για τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων και αναλύσεων.

Το δεύτερο λογισμικό είχε ένα μειονέκτημα. Ο βαθμός ασφάλειας ήταν πολύ χαμηλός.

Ο κάθε επαγγελματίας υγείας, που διέθετε κωδικό πρόσβασης στο σύστημα, μπορούσε να πάρει τα δεδομένα των διαγνωστικών εξετάσεων των ασθενών και να ενημερωθεί για τα φάρμακα τους.

Αυτό θεωρείται παραβίαση στη σχέση ιατρού-ασθενή και παραβιάζει επίσης την αρχή της διατήρησης της εμπιστευτικότητας σε σχέση με την κατάσταση της υγείας κάποιου ασθενή.

Το δεύτερο λογισμικό δεν εγκαταστάθηκε στα υπόλοιπα γενικά νοσοκομεία.

Η τρίτη παράμετρος της μηχανογράφησης είναι η τοποθέτηση του συστήματος PACS στα γενικά νοσοκομεία. Το σύστημα επιτρέπει την αποθήκευση και επεξεργασία απεικονιστικών δεδομένων, όπως ακτινολογικές, καρδιολογικές, γαστρεντερολογικές και άλλες εξετάσεις. Το μειονέκτημα είναι ότι το σύστημα δεν εγκαταστάθηκε σε όλες τις κλινικές, στη βάση οργανωμένου σχεδιασμού, με αποτέλεσμα κλινικές με σημαντικό αριθμό διαγνωστικών απεικονιστικών εξετάσεων να μείνουν εκτός.

Αναμένουμε ότι με την πρόοδο στην εισαγωγή του ΓεΣΥ, τα πιο πάνω προβλήματα θα ξεπεραστούν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού εξάλλου, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την εξασφάλιση νέου λογισμικού που θα καλύπτει πλήρως τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ.

*MD MSc PhD FESC

Προϊστάμενος Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝ Πάφου

Κλινικός Καθηγητής Καρδιολογίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

e-mail: moutiris.j@unic.ac.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











456