Σύστημα με δομή μονοασφαλιστικού ξεκαθαρίζει εκ νέου το Υπουργείο Υγείας για το ΓΕΣΥ


Μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του σε σχέση με το ΓΕΣΥ και συγκεκριμένα για τις βασικές αρχές του σχετικού νομοσχεδίου, εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. Στην ανακοίνωση, η οποία αποτελεί απάντηση στις επικρίσεις οι οποίες διατυπώνονται σε βάρος του Υπ. Υγείας, τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως «η λειτουργία του ΓΕΣΥ διασφαλίζεται κατά τον τρόπο που καθορίζεται στην υφιστάμενη νομοθεσία και στη βάση των υφιστάμενων σχεδιασμών που προνοούν την παροχή υπηρεσιών ασφάλισης από ένα κρατικό φορέα ασφάλισης υγείας, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, σε σύστημα με δομή μονοασφαλιστικού».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας: «Οι αγκυλώσεις, η αναβλητικότητα και η πολιτικοποίηση του τομέα της υγείας έχουν οδηγήσει σήμερα τον Κύπριο ασθενή να στερείται μιας βέλτιστης κρατικής παροχής υπηρεσιών φροντίδας, ως το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμά του. Δεν έχουμε πλέον το περιθώριο να μένουμε αμέτοχοι. Καλούμαστε να ασκούμε πολιτική και να έχουμε απτά αποτελέσματα.

Καθήκον και ευθύνη όλων μας, είναι η ανάπτυξη των δύο βασικών μεταρρυθμιστικών για την υγεία νομοσχεδίων που κατατέθηκαν σε δημόσιο διάλογο, μακριά από κινδυνολογίες που προκαλούν σύγχυση στον πολίτη. Οι όποιες απόψεις κατατέθηκαν αυτές τις μέρες από τους εταίρους μας ή θα κατατεθούν στο μέλλον, είναι σεβαστές, και πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι η συμπερίληψη στη διαμόρφωση των νομοσχεδίων όλων εκείνων των προτάσεων που θα ωφελέσουν το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών.

Προς αποκατάσταση των εσφαλμένων εντυπώσεων που δηλώσεις και δημοσιεύματα στον εγχώριο Τύπο έχουν προκαλέσει στους πολίτες μας, καθώς στερούνται αντικειμενικής απόδοσης της πραγματικότητας, το Υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει ρητά πως η αναθεωρημένη νομοθεσία που θα ετοιμαστεί και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή αναφορικά με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ), διασφαλίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα και διατηρεί τη βασική φιλοσοφία του συστήματος. Διαβεβαιώνουμε ότι, μακριά από προσκόμματα και με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών, το Υπουργείο Υγείας θα καταθέσει στα τέλη Οκτωβρίου, νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, που προνοεί για ένα ΓΕΣΥ με καθολική κάλυψη του πληθυσμού, κοινωνικά δίκαιο, με δικαίωμα στον ασθενή για ελεύθερη επιλογή και πρόσβαση στους παρόχους υπηρεσιών φροντίδας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ένα σύστημα που παρέχει αποτελεσματική κοινωνική προστασία στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που υιοθετεί το θεσμό του Προσωπικού Ιατρού ως πύλη εισόδου στο σύστημα ως βασικό εργαλείο συγκράτησης των συνολικών δαπανών του συστήματος, σεβόμενο τα χρήματα των φορολογουμένων και τους πόρους που διαχειρίζεται.

Η προοπτική μετεξέλιξης

Η λειτουργία του ΓΕΣΥ διασφαλίζεται κατά τον τρόπο που καθορίζεται στην υφιστάμενη νομοθεσία και στη βάση των υφιστάμενων σχεδιασμών που προνοούν την παροχή υπηρεσιών ασφάλισης από ένα κρατικό φορέα ασφάλισης υγείας, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, σε σύστημα με δομή μονοασφαλιστικού. Το Υπουργείο Υγείας, κρίνει ωστόσο αναγκαία την εκπόνηση μελέτης ως προς την ενδεχόμενη προοπτική μετεξέλιξης του συστήματος σε ανοικτό, που θα επιτρέπει τη συμμετοχή περισσότερων από ενός ασφαλιστικών οργανισμών, εάν διαφανεί πως η μετεξέλιξη αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στον ασθενή και τον πολίτη να απολαμβάνει πρόσθετα οφέλη. Διασαφηνίζεται κατηγορηματικά πως παρά τις όποιες αναφορές στον Τύπο, απολύτως καμία μελέτη δεν έχει ήδη εκπονηθεί από την Κυβέρνηση, ως προς το θέμα εφαρμογής ενός ανοικτού συστήματος. Η αναγκαιότητα ετοιμασίας της μελέτης, κατά στο προσεχές μέλλον και πριν από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ είναι επιβεβλημένη και εδράζεται στις εμπειρίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι πλείστες των οποίων έχουν πολυασφαλιστικό σύστημα. Είναι αναγκαία επίσης και για να στηριζόμαστε για τις αποφάσεις μας σε αντικειμενικά κριτήρια και όχι σε υποκειμενικές απόψεις. Κατ’ επέκταση, η μελέτη αυτή αποτελεί μελέτη αναγκαιότητας, για να καταδειχθεί κατά πόσο το πολυασφαλιστικό μοντέλο δυνατόν να προσφέρει στους πολίτες μας καλύτερη απόδοση. Κατά συνέπεια και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δηλώνεται πως το νομοσχέδιο που θα καταθέσει από το Υπουργείο Υγείας προς ψήφιση στη Βουλή, θα μιλά για έναν και μόνο παροχέα κρατικής ασφάλισης, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, όμως θα περιλαμβάνει επίσης την προοπτική μετεξέλιξης του συστήματος σε ανοικτό. Η αναφορά αυτή κρίνεται αναγκαία, ώστε σε περίπτωση που θα πρέπει το σύστημα να διαφοροποιηθεί σε ανοικτό, η δυνατότητα αυτή να του παρέχεται μέσω της νομοθεσίας.

Δεν αλλάζει η φιλοσοφία

Η νομοθεσία που θα κατατεθεί στη Βουλή επ’ ουδενί αλλάζει τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ. Επιβάλλεται, όμως, το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει την ευθύνη και το ρόλο του για χάραξη και διαμόρφωση πολιτικών και στρατηγικής για την υγεία, το οποίο είναι καθήκον και ευθύνη της Πολιτείας. Θα ήταν επίσης σοβαρό πολιτικό ατόπημα, εάν το αρμόδιο για την υγεία Υπουργείο, ως ο πλέον ανεξάρτητος φορέας που αντιπροσωπεύει τους πολίτες, αυτοβούλως απαλλασσόταν της ευθύνης του ρυθμιστικού, ελεγκτικού και εποπτικού του ρόλου, καθώς και της οικονομικής διαχείρισης του Ταμείου Ασφάλισης Υγείας. Οι ευθύνες αυτές ανήκουν και ελέγχονται από την Κυβέρνηση.

Η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας δεν είναι μόνο το ΓΕΣΥ. Το ΓΕΣΥ είναι μόνο ένα μέρος της μεταρρύθμισης, που δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στη δομή των νοσοκομείων, στη δομή του ίδιου του Υπουργείου Υγείας, στον τρόπο διαχείρισης των φαρμάκων, στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της υγείας. Χωρίς υγιείς δομές νοσοκομείων, το ΓΕΣΥ, ένα ασφαλιστικό σχέδιο υγείας, θα είναι χωρίς αντάλλαγμα. Γι’ αυτό και τα νοσοκομεία μας επιβάλλεται να αυτονομηθούν, ώστε να γίνουν πιο λειτουργικοί οργανισμοί, να προσφέρουν ευκολότερη πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες, καλύτερη εξυπηρέτηση, να μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε περιβάλλον ανταγωνισμού.

Αναγκαίες αλλαγές

Οι αλλαγές που προωθούνται από το Υπουργείο Υγείας για μεταρρύθμιση ολόκληρου του συστήματος υγείας της χώρας μας είναι αναγκαίες για τη Δημόσια Υγεία. Αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν γίνει προ καιρού, καθώς κανένας δεν αμφισβητεί ότι το υπάρχον σύστημα υγείας της Κύπρου αντιμετωπίζει πολλά και χρόνια προβλήματα, αποτέλεσμα μιας διαχρονικής αδράνειας. Προβλήματα τα οποία δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να επιτρέψουμε να συντηρούνται. Ευθύνη της Κυβέρνησης είναι η αλλαγή και η βελτίωση της Δημόσιας Υγείας προς όφελος της Κύπρου και προπαντός των πολιτών της. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Μόνο με σκληρή εργασία και προσήλωση στο στόχο, και μέσα σε πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας όλων των εταίρων του Υπουργείου Υγείας, μπορούμε συλλογικά να επιτύχουμε το βέλτιστο».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











298