Σύστημα άμεσης πρόσβασης σε υπ. άμεσης βοήθειας για άτομα με ακουστική αναπηρία από το ΤΕΠΑΚ


Στα πλαίσια της μεταπτυχιακής διατριβής της Βάσως Κωνσταντίνου του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (MA Interactive Multimedia http://interactive.cut.ac.cy/) και υπό την καθοδήγηση της Επίκουρης Καθηγήτριας, Άντρης Ιωάννου, εκπονήθηκε μελέτη που είχε ως αντικείμενο να διερευνήσει πως η χρήση εφαρμογής κινητού τηλεφώνου μπορεί να βοηθήσει άτομα με ακουστική αναπηρία, να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Το έργο στόχευε στην κατασκευή και αξιολόγηση ενός συστήματος που αποτελείται από:

(i) εφαρμογή σε κινητό τηλέφωνο η οποία αποστέλλει τα στοιχεία ενός συμβάντος που χρήζει άμεσης βοήθειας, και

(ii) εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης αυτών των κλήσεων στο κέντρο άμεσης βοήθειας (ΚΑΒ).

H μελέτη περιλάμβανε συνολικά τέσσερις κύκλους σχεδίασης, ανάπτυξης και αξιολόγηση. Στην όλη διαδικασία έλαβαν μέρος 74 άτομα με ακουστική αναπηρία στην Κύπρο καθώς και 3 άτομα από το Κέντρο Ελέγχου Μηνυμάτων-Ουλαμός Άμεσης Επέμβασης.

Ποιο αναλυτικά, στο κυρίως μέρος της εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο εμφανίζονται τέσσερα προκαθορισμένα κουμπιά λειτουργίας (αστυνομία, ασθενοφόρο και πυροσβεστική). Όταν πατηθεί κάποιο από αυτά, τότε η εφαρμογή στέλνει τα στοιχεία του συμβάντος συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων του χρήστη, της βοήθειας που χρειάζεται, και τις συντεταγμένες του συμβάντος. Επίσης ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να στείλει (προαιρετικά) μήνυμα text προς το κέντρο άμεσης βοήθειας.

Το σύστημα που αναπτύχτηκε συνοδεύεται και από εφαρμογή διαχείρισης, που λειτουργεί σε cloud και για τη χρήση της δεν απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός πέρα από έναν απλό Η/Υ χωρίς ιδιαίτερες προδιαγραφές και μια τυπική σύνδεση στο διαδίκτυο. Η εφαρμογή διαχείρισης ελέγχει συνεχώς αν υπάρχει νέα κλήση. Αν υπάρχει προβάλλονται όλα τα στοιχεία του συμβάντος (ημερομηνία και ώρα, ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου από το οποίο στάλθηκε το συμβάν, το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του χρήστη κ.α). Σημαντικό στοιχείο είναι ότι στην σελίδα προβάλλεται χάρτης με το στίγμα του χρήστη.

Ο χειριστής στο κέντρο άμεσης βοήθειας μπορεί να ανταλλάξει μηνύματα με το χρήστη τα οποία εμφανίζονται στην εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, αλλά στέλνονται και με SMS.

Συμπεριλαμβάνει επίσης βάση δεδομένων που καταγράφει όλες τις λεπτομέρειες του κάθε συμβάντος.

Το σύστημα σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε με την συμβολή ατόμων με ακουστική αναπηρία στην Κύπρο και από τα αποτελέσματα της μελέτης φαίνεται ότι χαίρει της αποδοχής τους, καλύπτοντας μια καίρια ανάγκη -- τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας που δικαιωματικά ανήκει σε όλους.

Η μελέτη και το σύστημα θα παρουσιαστούν τον Οκτώβριο του 2016 στο διεθνές συνέδριο “International Conference on Information Systems for Crisis Response and Management in Mediterranean Countries (ISCRAM-med 2016) ”.

To βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=v89SPKvYs1c&feature=youtu.be

Τέλος, γίνονται προσπάθειες συντονισμού με την Αστυνομία Κύπρου για να υιοθετηθεί η χρήση του.

H Βάσω Κωνσταντίνου κατέχει Master στα Διαδραστικά Πολυμέσα του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, MA Interactive Multimedia http://interactive.cut.ac.cy/ και είναι διδακτορική φοιτήτρια στο ίδιο Τμήμα, στο Cyprus Interaction Lab http://cyprusinteractionlab.com/




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











301