Κοινωνική Συμμαχία για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ: Κάτω τα χέρια από το ΓεΣΥ


«Οι υπερβολικές προσεγγίσεις, οι κινδυνολογίες και η απαξίωση που επιχειρείται από κάποιους τόσο προς το Σύστημα όσο και προς τον ΟΑΥ γίνονται εκ του πονηρού και στοχεύουν στην υπονόμευση του μέλλοντος του ΓεΣΥ».

Με ανακοίνωσή της η «Κοινωνική Συμμαχία για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ» αναφέρει:

«Την έντονη δυσαρέσκεια της εκφράζει η «Κοινωνική Συμμαχία για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ», σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα και εξελίξεις αναφορικά με το ΓεΣΥ. Με ανησυχία παρακολουθούμε τις προσπάθειες απαξίωσης του Γενικού Συστήματος Υγείας και της εκμετάλλευσης της οποίας τυγχάνουν από κάποιους τα υπαρκτά μεν, πλην εν πολλοίς αναμενόμενα πρακτικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το Σύστημα το οποίο, ας μην ξεχνούμε, βρίσκεται σε μια πολύ πρώιμη φάση λειτουργίας.

Η Κοινωνική Συμμαχία η οποία έχει επιτελέσει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή του ΓεΣΥ τονίζει, ότι όσο δυναμικά αγωνίστηκε για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, το ίδιο δυναμικά και με περισσότερη αποφασιστικότητα θα συνεχίσει τον αγώνα της για να βελτιώσει και να διαφυλάξει με κάθε τρόπο και με κάθε τίμημα τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση από ίδρυσης της Δημοκρατίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΓεΣΥ το οποίο μετρά μόνο 2 χρόνια ζωής, εφαρμόστηκε μεσούσης μιας πρωτόγνωρης πανδημίας η οποία ταρακούνησε συθέμελα εθνικά συστήματα υγείας τα οποία λειτουργούν  πάνω από  50 χρόνια διεθνώς.

Το ΓεΣΥ δεν είναι πλέον ένας ανεκπλήρωτος στόχος που αποτελούσε εργαλείο πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Το ΓεΣΥ  ανήκει στην κοινωνία και στους πολίτες που τόσα χρόνια το στερήθηκαν και  όλοι ανεξαιρέτως έχουν χρέος να το προστατεύσουν ως κόρη οφθαλμού και να το ενισχύσουν.

Η Συμμαχία, μέσω και των εκπροσώπων της στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ θα συμβάλει περαιτέρω για τον περιορισμό των καταχρήσεων, την αυστηρή τιμωρία όσων εκμεταλλεύονται το Συστήμα καθώς  και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, διαφυλάττοντας το μονοασφαλιστικό του χαρακτήρα.

Ομοίως και για τις πολιτικές δυνάμεις, η πιο σημαντική υπηρεσία που μπορεί να προσφέρουν σήμερα στον τόπο  είναι να επιβεβαιώσουν την προσήλωση τους στο μονοασφαλιστικό χαρακτήρα του ΓεΣΥ και να στηρίξουν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.  Μια προσπάθεια την οποία ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε πρόσφατα ως  «θαύμα», εκφράζοντας την ευαρέσκεια και την ευγνωμοσύνη του προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για το έργο που επιτέλεσε σε μια τόσο εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Το ΓεΣΥ είναι ένα ζωντανό Σύστημα το οποίο μόλις έκανε τα πρώτα του βήματα και κανένας δεν δικαιούται να το πυροβολεί και να το υπονομεύει. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας που διαβεβαίωσε ότι το ΓεΣΥ δεν πρόκειται να καταρρεύσει και ότι αυτό που χρειάζεται είναι να συμβάλουμε όλοι για να λύσουμε τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει.

Οι υπερβολικές προσεγγίσεις, οι κινδυνολογίες και η απαξίωση που επιχειρείται από κάποιους τόσο προς το Σύστημα όσο και προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, γίνονται εκ του πονηρού και στοχεύουν στην υπονόμευση του μέλλοντος του ΓεΣΥ.

Η Κοινωνική Συμμαχία που αγωνίστηκε με περηφάνια και ανιδιοτέλεια και πέτυχε την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας καλεί όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις προκλήσεις και να απομονώσουμε όσους καιροσκοπικά υπονομεύουν το Σύστημα και τη μεγάλη κοινωνική αυτή κατάκτηση.

Όσον αφορά τη μονομερή απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για μη καταβολή της εισφοράς του κράτους στο ΓεΣΥ, η Κοινωνική Συμμαχία τάσσεται κάθετα εναντίον. Για οποιεσδήποτε οικονομικές οφειλές ή εκκρεμότητες υπάρχουν μεταξύ Υπ. Υγείας και ΟΑΥ θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση, αλλά και συμφωνία για τη διεκπεραίωσή τους. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί το Κράτος μονομερώς να μην καταβάλλει τις εισφορές του, όπως αυτό προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Συμφωνούμε απόλυτα ότι πρέπει όλες οι υπηρεσίες να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Παρόλα αυτά είναι κατανοητό ότι χρειάζεται χρόνος ώστε να αναπτυχθεί η τεχνογνωσία, γι’ αυτό και το Υπουργείο Υγείας, ως θεσμός του Κράτους, πρέπει να συνεργαστεί με τον ΟΑΥ ο οποίος αποτελεί επίσης θεσμό του Κράτους, για στήριξη της όλης προσπάθειας.

Τονίζεται ότι παρά τα όποια προβλήματα, πρέπει να εστιάσουμε στις πολύ σημαντικές υπηρεσίες τις οποίες έχει προσφέρει το ΓεΣΥ στον κυπριακό λαό. Μέσα από τη συνεργασία με τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια έχει προσφερθεί μεγάλος αριθμός υπηρεσιών ενδονοσοκομειακά, έχει ενταχθεί ο θεσμός του ΠΙ ο οποίος έχει εξυπηρετήσει σημαντικά τους πολίτες, έγινε εισαγωγή του φαρμακείου της γειτονίας, όπως και των κλινικών και διαγνωστικών εργαστηρίων. Τα πρόσκαιρα προβλήματα του ΓεΣΥ δεν μπορούν και δεν θα έπρεπε να επισκιάζουν τις θετικές αλλαγές τις οποίες έφερε στις ζωές μας.

Και επειδή τα οφέλη του ΓεΣΥ τα γνωρίζουμε πολύ καλύτερα από τον καθένα και επειδή το ΓεΣΥ είμαστε όλοι εμείς, όλοι οι πολίτες που το αγκάλιασαν και επωφελούνται καθημερινά,  τα μέλη της Κοινωνικής Συμμαχίας ενώνουν τις φωνές τους και προειδοποιούν άπαντες «κάτω τα χέρια από το ΓεΣΥ».

____________________________________________

Η Κοινωνική Συμμαχία για την Εφαρμογή του ΓΕΣΥ έχει συσταθεί τον Οκτώβριο του 2016 και αποτελείται από τις οργανώσεις:  ΟΣΑΚ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, ΕΚΥΣΥ, ΠΕΣΥΣ, ΑΣΔΥΚ, Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων.

Οι στόχοι της συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί ο εκσυγχρονισμός και η αυτονόμηση των Κρατικών νοσοκομείων και η διασφάλιση  των δικαιωμάτων των ασθενών και των εργαζομένων, η εφαρμογή του μονοασφαλιστικού Γενικού Σχεδίου Υγείας όπως αυτό  έχει συμφωνηθεί από την Πολιτεία, και η διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών της υγείας.   




Comments (1)

  1. Markos Markaris:
    Feb 23, 2022 at 08:04 AM

    Εάν ΣΕΚ Πεο Δεοκ κλπ είστε ευχαριστημένοι με το παρών σύστημα υγείας από ποιότητα και ανάλογη οικονομική συνεισφορά, τότε κύριοι έχετε πρόβλημα μεγάλο!


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1430