ΑΣΔΥΚ: Απαράδεκτη οποιαδήποτε προσπάθεια για αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ


ΚΥΠΕ - Η  Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), εκφράζει την ικανοποίησή της για την υλοποίηση της πρώτης φάσης εφαρμογής του ΓεΣΥ και χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη την οποιαδήποτε προσπάθεια για αλλαγή της φιλοσοφίας του.

Η συντεχνία, με σημερινή της ανακοίνωση, χαρακτηρίζει την υλοποίησή του ΓεΣΥ «ως μια μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση που θα δώσει σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας την ευκαιρία για ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».

Αναφέρει ότι οι πρώτοι μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ, δείχνουν ότι υπάρχουν προβλήματα, τα οποία οι αρμόδιοι φορείς (ΟΑΥ, ΟΚυΠΥ και Υπουργείο Υγείας) καταβάλλουν προσπάθειες να τα επιλύσουν «για να έχουμε μια συνολική βελτίωση στη λειτουργία του συστήματος».

Η ΑΣΔΥΚ, παρατηρεί, ωστόσο, ότι «οι συνήθεις κύκλοι συμφερόντων στον τομέα της υγείας επιχειρούν να υπονομεύσουν την εφαρμογή του, μέσα από μια νέα προσπάθεια αρνητικού επηρεασμού της κοινής γνώμης. Φαίνεται το τελευταίο διάστημα να εξελίσσεται προσπάθεια για τροποποίηση της νομοθεσίας με στόχο την κατάργηση του Προσωπικού Γιατρού και της καταβολής αυξημένης συμπληρωμής (extra billing) για επισκέψεις από τους ασθενείς».

Η ΑΣΔΥΚ αναφέρει, επίσης, ότι «κάθε αλλαγή που ενδέχεται να κατηγοριοποιεί τους ασθενείς, μάς βρίσκει ριζικά αντίθετους. Κάθε νομοθετική τροποποίηση που θα ευνοεί μια μικρή ομάδα παροχέων υπηρεσιών, είναι επικίνδυνη για την ομαλή εξέλιξη του ΓεΣΥ».
Το ΔΣ της ΑΣΔΥΚ, τονίζει, ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια για αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, όπως αυτή πηγάζει μέσα από την νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι απαράδεκτη». 

Καλεί, τέλος, «την πολιτική ηγεσία της χώρας, όπως παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του συνόλου του κυπριακού λαού».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











5381