Συνολικά 3000 άτομα στην Κύπρο πάσχουν από επιληψία-Η αξία κατανόησης της νόσου


Συνολικά 3000 άτομα στην Κύπρο πάσχουν από επιληψία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κυπριακής Εταιρείας Επιληψίας, που ήταν η 9η Φεβρουαρίου. Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, «κοινό σημείο για όλους τους οργανισμούς που στηρίζουν την προσπάθεια αντιμετώπισης της νόσου είναι η σωστή ενημέρωση και κατανόηση από το κοινό, αλλά και από τους ειδικούς και την κάθε κυβέρνηση, η συνεχής και άμεση διάγνωση και οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες φροντίδας. Πολύ σημαντική είναι και η συστηματική έρευνα που αποσκοπεί στην καλύτερη ζωή όλων όσων επηρεάζονται και ζουν με την επιληψία».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Κυπριακής Εταιρείας Επιληψίας:

«Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Επιληψίας, που τιμάται φέτος τη Δευτέρα στις 9 Φεβρουαρίου, θέλαμε ως η Κυπριακή Εταιρεία Επιληψίας, να αναφερθούμε στο θέμα της νόσου και τη σωστή ενημέρωση γύρω από αυτό. Οι στόχοι της Παγκόσμιας Μέρας Επιληψίας, είναι:

*Η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από θέμα.

*Η σωστή ενημέρωση, με πολύ σημαντικό στοιχείο το γεγονός ότι η επιληψία είναι θεραπεύσιμη, αν και το 40% των ατόμων που πάσχουν από επιληψία και ζουν σε πιο αναπτυγμένες χώρες δεν λαμβάνουν τη σωστή φαρμακευτική αγωγή. Πάνω από το 70% των ατόμων που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες δεν λαμβάνουν καν συστηματική φαρμακευτική αγωγή.

*Η ενδυνάμωση των οργανισμών που στηρίζουν την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της νόσου σε όλο τον κόσμο.

*Η ενθάρρυνση για περαιτέρω συζήτηση γύρω από το θέμα.

* Η οικονομική στήριξη των οργανισμών αυτών.

Παρά το γεγονός ότι η μέρα αυτή τιμάται παντού με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την κάθε χώρα και την κουλτούρα της, υπάρχει ένα κοινό σημείο για όλους τους οργανισμούς που στηρίζουν την προσπάθεια αντιμετώπισης της νόσου: Η σωστή ενημέρωση και κατανόηση από το κοινό, αλλά και από τους ειδικούς και την κάθε κυβέρνηση, η συνεχής και άμεση διάγνωση και οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες φροντίδας. Πολύ σημαντική είναι και η συστηματική έρευνα που αποσκοπεί στην καλύτερη ζωή όλων όσων επηρεάζονται και ζουν με την επιληψία.

Μερικά πολύ σημαντικά στοιχεία για την επιληψία είναι τα ακόλουθα:

*Η επιληψία είναι η ονομασία πολλών παθήσεων του εγκεφάλου, που χαρακτηρίζονται από επιληπτικά επεισόδια.

*Το επιληπτικό επεισόδιο είναι σαν μία εσωτερική ηλεκτρονική θύελλα. Είναι το επακόλουθο αφύσικων "εκρήξεων" των νευρικών κυττάρων.

*Η επιληψία είναι η πιο συνηθισμένη πάθηση του εγκεφάλου και ένα παγκόσμιο πρόβλημα που δεν ξεχωρίζει ηλικίες, φυλές, κοινωνικές τάξεις και χώρες.

*Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, μέχρι και το 70% των ατόμων που πάσχουν από επιληψία, μπορούν να ζουν χωρίς κανένα επιληπτικό επεισόδιο.

Γι’ αυτό όποιες και αν είναι οι πηγές που έχετε στη διάθεση σας, ενημερωθείτε και μεταδώστε το μήνυμα για το καλό των 65 εκατομμυρίων συνανθρώπων μας παγκοσμίως, που ζουν με επιληψία. Σήμερα, στην Κύπρο υπολογίζεται ότι συνολικά 3000 άτομα, πάσχουν από τη νόσο αυτή».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











343