Συνεργασίες και προοπτικές, στη μάχη κατά του καρκίνου, διανοίγει το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου


Πρύτανης ΤΕΠΑΚ: Υπάρχουν τεράστιες προοπτικές αυτής της συνεργασίας

ΚΥΠΕ - Τεράστιες προοπτικές στον τομέα της έρευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου, διανοίγονται μέσα από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου, ενώνοντας τις δυνάμεις επιστημόνων και ερευνητών από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που ειδικεύονται στον τομέα, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών.

Η χθεσινή υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας του ΤΕΠΑΚ με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο (ΓΟΚ) για την ίδρυση του Κέντρου Έρευνας Καρκίνου, δεν ήταν μια τυπική διαδικασία, δήλωσε ο ιατρικός διευθυντής του ΓΟΚ, καθηγητής Νικόλας Ζάμπογλου, μετά το πέρας διημερίδας που οργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο, με τη συμμετοχή παγκοσμίου φήμης ερευνητών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το Πολυτεχνείο του Darmstadt, το Πανεπιστήμιο του Freiburg, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Ισραήλ.
"Συζητήσαμε τις δυνατότητες που υπάρχουν, ούτως ώστε οι ερευνητικές μας δραστηριότητες να επικεντρωθούν πρωταρχικά στις ανάγκες του τόπου μας και παράλληλα, αυτές να έχουν μιαν εξέλιξη που να βοηθήσουν σε όλα τα επίπεδα καταπολέμησης του καρκίνου", είπε ο καθηγητής Ζάμπογλου, υποδεικνύοντας πως το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου θα συντονίζει αυτή τη συνεργασία, που θα φέρει μαζί καινοτόμες έρευνες θεραπειών που εξελίσσονται από επιστήμονες διαφορετικών χωρών.
Κατά τη διημερίδα, πρόσθεσε, κάθε ομάδα έκανε επίδειξη των δυνατοτήτων της, των ερευνών και των προοπτικών τους και οριοθετήθηκαν τα πεδία συνεργασίας, φέρνοντας ως παράδειγμα το πεδίο έρευνας στην επιδημιολογία του καρκίνου του πνεύμονα στην Κύπρο, αλλά και άλλα πεδία, τα οποία αφορούν τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του γαστρεντερολογικού συστήματος, του εγκεφάλου κ.α.
"Είμαστε χαρούμενοι, όχι μόνο γιατί έχουμε μαζί μας αυτούς τους λαμπρούς επιστήμονες, αλλά έχουμε μαζί μας και ένα δυναμικό Κύπριων νέων επιστημόνων και δημιουργήθηκε μια πολύ καλή χημεία, απαραίτητη για την επιτυχία του οποιουδήποτε προγράμματος", συμπλήρωσε.
Χαρακτήρισε επίσης ως καινοτομία "την παγκόσμιου επιπέδου δυναμική" που δημιουργείται μέσα από τη συνένωση δυνάμεων διαφορετικών ερευνών για τον καρκίνο, ενώ διευκρίνισε πως δεν μπορεί να καθοριστεί κάποιο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας.
Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, ανέφερε πως "υπάρχουν τεράστιες προοπτικές αυτής της συνεργασίας μεταξύ του ΓΟΚ και του ΤΕΠΑΚ, γιατί διαθέτουμε συμπληρωματικές υποδομές και τεχνογνωσία".

Παράλληλα, συνέχισε, με τη βοήθεια των συνεργατών από το εξωτερικό "μπορούμε να κάνουμε τεράστια πρόοδο στην καταπολέμηση του καρκίνου".

Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, Δρ.Βασίλης Τσάκαλος, δήλωσε πως πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο "που υπόσχεται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο για τη χώρα".

"Σε αυτό εμπλέκονται ιδρύματα και ερευνητές διεθνούς εμβέλειας που είναι και το καλύτερο εχέγγυο για να πάει αυτό το σχέδιο μπροστά και να υλοποιηθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία", ανέφερε και υπογράμμισε ότι αυτή η πρωτοβουλία συνάδει με τις προσπάθειες της Πολιτείας και του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας για την ανάπτυξη του τομέα της έρευνας και της καινοτομίας στην Κύπρο.

Είπε, τέλος, πως συζητήθηκαν σήμερα και διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης από την Κύπρο και την ΕΕ, "τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν άριστες ιδέες με υψηλό αντίκτυπο", ενώ ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην προσπάθεια που ξεκίνησε.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
61