Συνεργασία Ιατρικής Σχολής ΠΚ και Μακάρειου Νοσοκομείου για να σώσουν τη ζωή μικρού αγοριού


Πανεπιστημιακοί και νοσοκομειακοί γιατροί ένωσαν δυνάμεις με αποτέλεσμα την επιτυχή αντιμετώπιση σοβαρού και επείγοντος ιατρικού περιστατικού

Τις δυνάμεις τους ένωσαν πανεπιστημιακοί και νοσοκομειακοί ιατροί για να σώσουν τη ζωή ενός μικρού Κύπριου αγοριού που παρουσίαζε διάτρηση στομάχου, μια επικίνδυνη επιπλοκή. Μετά από μια πολύωρηκαι δύσκολη χειρουργική επέμβασηπου διενεργήθηκε στο Νοσοκομείο Αρχ.Μακάριος ΙΙΙ (ΝΑΜ ΙΙΙ) από τον Καθηγητή Χειρουργικής Παίδων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Ζαχαρία Ζαχαρίου και το Διευθυντή της ΠαιδοχειρουργικήςΚλινικής του ΝΑΜ ΙΙΙ, Δρ. Ανδρέα Νεοφύτου, το 11χρονο αγόρι διαφαίνεται να έχει κερδίσει τη δύσκολη μάχη για τη ζωή και επέστρεψε στο σπίτι του μετά από νοσηλεία εβδομάδων στην Μονάδα Εντατικής Περίθαλψης Παίδων.

Ο 11χρονος ασθενής μεταφέρθηκε, αρχές Απριλίου 2017, στο Μακάρειο Νοσοκομείο με κοιλιακό άλγος (δηλαδή, πόνο στην κοιλιά, ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στην Παιδιατρική). Μεταγενέστερα εμφάνισε οξεία κοιλία εξαιτίας ρήξης του πεπτικού σωλήνα, επείγον περιστατικό το οποίο έχρηζε άμεσης και ταχείας ιατρικής αντιμετώπισης. Παρά τις δύο χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο 11χρονος, η κλινική εικόνα του επιδεινώθηκε και το παιδί βρέθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική Μονάδα Παίδων του ΝΑΜ ΙΙΙ, παρά την μέγιστη δυνατή υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών.

Οι γονείς του 11χρονου αγοριού επικοινώνησαν με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου ζητώντας βοήθεια. Παράλληλα, ο Διευθύνων της ΠαιδοχειρουργικήςΚλινικής του ΝΑΜ ΙΙΙ, Δρ. Ανδρέας Νεοφύτου, προσκάλεσε τον κ. Ζαχαρίου σε Ιατρικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης του μικρού ασθενούς. Η εξέλιξη της υγείας του παιδιού παρουσιαζόταν προδιαγεγραμμένη με μοναδική πιθανότητα επιβίωσης τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης για διόρθωση και αποκατάσταση της ρήξης του πεπτικού σωλήνα.

Με πρωτοβουλία του Δρ. Νεοφύτου, ζητήθηκε άδεια από το Υπουργείο Υγείας για τη διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης από τον Καθηγητή Ζαχαρίου, ο οποίος αναλαμβάνοντας την ευθύνη του χειρουργείου, πραγματοποίησε την επέμβαση σε συνεργασία με τον Δρ. Νεοφύτου, στην παρουσία άλλων χειρουργών της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΝΑΜ ΙΙΙ.

Η χειρουργική επέμβαση ήταν πολύωρη και εργώδης, με καταστροφικά ευρήματα. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες μη ολοκλήρωσής της, και τυχόν τραγικής κατάληξης του παιδιού κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, παρουσίαζαν υψηλά ποσοστά.

Τις πρώτες μέρες μετά τη διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης, ο μικρός ασθενής χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της καρδιακής, αναπνευστικής και νεφρικής λειτουργίας του. Δέκα ημέρες μετά, το παιδί εξακολουθούσε να νοσηλεύεται στην Εντατική Μονάδα Παίδων σε σταθερή κατάσταση, με μειούμενη ανάγκη μηχανικής υποστήριξης των ζωτικών λειτουργιών του. Πριν από μερικές μέρες πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο και τώρα βρίσκεται στο σπίτι του.

Σε δήλωσή του ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης συνεχάρη τους δύο ιατρούς για την επιτυχή αντιμετώπιση του σοβαρού ιατρικού περιστατικού και την επαναφορά της υγείας του μικρού ασθενούς. «Η διορατικότητα του Διευθυντή της ΠαιδοχειρουργικήςΚλινικής του ΝΑΜ ΙΙΙ, Δρ. Ανδρέα Νεοφύτου οδήγησε σε μια συνεργατική δράση στην οποία αξιοποιήθηκε αρμονικά η εξειδικευμένη τεχνογνωσία Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου και η μακρόχρονη εμπειρία χειρουργών του Μακάρειου Νοσοκομείου. Η συνέργεια μεταξύ οργανισμών και η συνεργασία, με αμοιβαίο σεβασμό, μεταξύ επιστημόνων αποδίδουν τα βέλτιστα αποτελέσματα για τους ασθενείς και την κοινωνία. Η επιστημονική τεχνογνωσία έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι αδύνατον για έναν ιατρό να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το σύνολο των περιστατικών. Η λειτουργία ομάδων και η συνεργασία εμπειρογνωμόνων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή αντιμετώπιση ιδιαιτέρως δύσκολων και κρίσιμων καταστάσεων (και στην Ιατρική). Ένας πανεπιστημιακός ιατρός τείνει να διαθέτει πιο εξειδικευμένη τεχνογνωσία και ερευνητικό υπόβαθρο. Ένας νοσοκομειακός ιατρός τείνει να διαθέτει ευρύτερη πρακτική εμπειρία στην αντιμετώπιση ιατρικών περιστατικών. Η αρμονική συνεργασία μόνο οφέλη δημιουργεί. Ως Πανεπιστήμιο, θέλουμε να αναδείξουμε την ιατρική επιστήμη και τον Κύπριο ιατρό ως ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της νέας Κύπρου που δημιουργούμε», κατέληξε ο Αντιπρύτανης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











281