Δ. Ρίχτερ: Τι να προσέξουν οι καρδιολογικοί ασθενείς το φετινό δύσκολο καλοκαίρι


Συνέντευξη του καρδιολόγου πρόεδρου του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ) Δημήτρη Ρίχτερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πιο προσεχτικοί από κάθε άλλο καλοκαίρι θα πρέπει να είναι οι καρδιολογικοί ασθενείς, καθότι αποτελούν ίσως την πιο ευπαθή ομάδα έναντι του κορονοϊού, αφού σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερους κινδύνους σε περίπτωση που νοσήσουν, από άτομα που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Όπως επισημαίνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καρδιολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ) Δημήτρης Ρίχτερ, ο έλεγχος αυτών των ασθενών από το γιατρό τους, είναι καλό να γίνεται πριν σφυρίξει το πλοίο, προκειμένου να είναι ρυθμισμένοι εκεί που θα πάνε, αλλά και εφοδιασμένοι με σωστές οδηγίες, σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κάποια συμπτώματα.

Όχι, στα βαθιά μόνοι. Προσοχή στην πίεση. Ηλιοθεραπεία με άδεια γιατρού

Αυτός που έχει στεφανιαία νόσο ή γενικότερα κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα πρέπει να κάνει αυτά που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή φέτος, λέει ο κ Ρίχτερ. «Ο καρδιολογικός ασθενής δεν πρέπει να κολυμπά μόνος, ιδιαιτέρως στα βαθιά, γιατί μπορεί να χρειαστεί βοήθεια. Επίσης, πριν από τις διακοπές πρέπει να τσεκάρει την πίεση του με το γιατρό και να μην κόβει τα χάπια, από μόνος του. Ένα πολύ συχνό πρόβλημα είναι ότι το καλοκαίρι πολύς κόσμος κόβει τα φάρμακα της πίεσης, γιατί θυμάται ότι κάποτε του είχε πέσει πολύ. Μπορεί αυτό να είναι σωστό, αλλά πρώτα πρέπει να τεστάρει την πίεση, γιατί μπορεί να έχει πάρει πέντε-δέκα κιλά, να έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής, και τα φάρμακα να μην πρέπει να κοπούν. Άρα ελέγχουμε, κάνουμε μία επαφή με τον γιατρό, αναφέρουμε ό,τι συμπτώματα έχουμε, διότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα πανέμορφο μέρος, αλλά όταν είναι να πάμε σε νησιά και σε μέρη που έχουν δυσχερή πρόσβαση, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί». Όσον αφορά την ηλιοθεραπεία, ο καρδιολόγος αναφέρει ότι όταν κάποιος παίρνει κάποια καρδιολογικά φάρμακα, είναι καλό να συμβουλεύεται το γιατρό του για το πόσες ώρες μπορεί να κάτσει στον ήλιο φυσικά με προστασία.

Ποιοι καρδιολογικοί ασθενείς είναι πιο ευάλωτοι

Ποιοί καρδιολογικοί ασθενείς είναι όμως πιο ευάλωτοι; Και πώς μπορούν να προστατευθούν στις διακοπές; Γενικά πάντα ασθενείς, οι οποίοι είναι υψηλότερου κινδύνου, είναι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι είναι ασθενείς, που είναι πάρα πολύ εύκολο να αποσυντονιστούν, απαντά ο κ. Ρίχτερ. « Άρα σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους πριν φύγουν, για την ποσότητα υγρών. Το καλοκαίρι από τη μία ιδρώνουμε πιο πολύ, αφυδατωνόμαστε και διψάμε περισσότερο, από την άλλη οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αν πάρουν μεγάλο όγκο, μπορεί αυτό να τους οδηγήσει σε κάμψη, ή σε έντονη δύσπνοια. Για αυτό χρειάζεται μία ισορροπία, η οποία είναι εξατομικευμένη και δεν κάτι που μπορεί να δοθεί γενικώς. Άρα η επίσκεψη στο γιατρό για να δει σε τι κατάσταση βρίσκονται, να μιλήσουνε για τα φάρμακα, για το τι θα προσέξουνε στις διακοπές, κρίνεται απαραίτητη». Επίσης, το καλοκαίρι τρώμε πιο πολύ έξω, λέει ο κ Ρίχτερ. Ως εκ τούτου πρέπει να προσέξουμε την πρόσληψη αλατιού. «Και το αλάτι στον υπερτασικό ασθενή μπορεί να μας δυσκολεύει λίγο, με την έννοια ότι αποσυντονίζει την πίεση, αλλά το δραματικό είναι στον ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια, όπου μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πνευμονικό οίδημα. Όσον αφορά τους ασθενείς που παθαίνουν κρίσεις κολπικής μαρμαρυγής, οι οποίες μπορεί να τους ταλαιπωρούν, δηλαδή να έχουν έντονα συμπτώματα, είναι καλό να δουν το γιατρό τους πριν φύγουν, να τους δώσει οδηγίες τι να κάνουν σε περίπτωση που έχουν μία κρίση, στο μέρος των διακοπών. Το ίδιο ισχύει και για τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο».

Όσο περισσότερα προβλήματα υγείας έχουμε τόσο περισσότερο πρέπει να προσέχουμε

Όσον αφορά τον Covid, o γνωστός καρδιολόγος αναφέρει ότι, επειδή δεν γνωρίζουμε το τέλος αυτής της ιστορίας πρέπει να είμαστε συνεπείς για μεγάλο διάστημα. «Δεν έχει νόημα να χτυπάμε πανικό δύο μήνες, να αποστειρώνουμε όλα τα τρόφιμα πριν μπουν σπίτι, να κάνουμε διαδικασίες πυρηνικού πολέμου, και με το που μας λένε μία μέρα με ένα αίσθημα ατομικής ευθύνης να κυκλοφορούμε, να τα ξεχνάμε όλα και να είμαστε μες στον κόσμο χωρίς μάσκα, όπως αρχίζει και γίνεται τώρα. Διότι μπερδεύουμε τη μείωση των κρουσμάτων με τη λύση του προβλήματος, από την οποία απέχουμε πολύ ακόμα. Και όσο περισσότερα προβλήματα υγείας έχουμε, τόσο περισσότερο πρέπει να προσέχουμε. Είναι άλλωστε γνωστό ότι υπέρταση, στεφανιαία νόσος και παχυσαρκία είναι βασικά υποκείμενα νοσήματα τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις COVID19 επιδεινώνουν πάρα πολύ την πρόγνωση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1281