Αθανασία Παππά: Από επτά χρονών με τη νόσο της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας


Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, μιλά στο ΚΥΠΕ

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα κτυπά και τα παιδιά και δεν αφορά μόνο την τρίτη ηλικία, δήλωσε η Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, η οποία μίλησε για τις δυσκολίες διαχείρισης αυτής της πάθησης στις νεαρές ηλικίες.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ με αφορμή την επίσκεψη της στην Κύπρο για την παρουσίαση του βιβλίου της “ Η φίλη μου η ΝΙΑ.PA”, στη Λευκωσία, η κ. Παππά ανέφερε πως μέσα από την δική της ανάγκη να βρει και άλλους ανθρώπους που να μπορούν να μοιραστούν το πρόβλημα τους πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν αγκαλιάσει την Ελληνινή Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα.

Σημείωσε πως όταν ανέλαβε υπήρχε μόνο ένα παράρτημα της Εταιρείας στην Πάτρα ενώ τα τελευταία χρόνια που είναι Πρόεδρος, όπως είπε, με ένα εξαιρετικό Διοικητικό Συμβούλιο, με σύμπνοια, αλληλεγγύη και το ίδιο όραμα τα παραρτήματα στην Ελλάδα έγιναν έντεκα.

Αυτό, συνέχισε, στέλνει το μήνυμα της ανάγκης που υπάρχει για αυτές τις δομές, για να υπάρχει κάτι που να μπορεί να ακουμπήσει κάποιος, να εκπαιδευτεί, να μιλήσει και να ενημερωθεί.

Όπως ανέφερε η κ. Παππά  από τα επτά της χρόνια διαγνώστηκε με την νόσο της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας. Τότε ανέφερε στο ΚΥΠΕ «δεν γνωρίζαμε τίποτα, δεν υπήρχαν θεραπείες, υπήρχαν παιδιά που νοσούσαν και τα περισσότερα αναγκάζονταν να φύγουν στο εξωτερικό γιατί στην Ελλάδα δεν είχε, ούτε έχει δυστυχώς αναγνωριστεί η ειδικότητα του παιδορευματολόγου».

Είμαστε εδώ έπειτα από τόσα χρόνια και αγωνιζόμαστε. Σκοπός λοιπόν είναι, είπε, "να γίνει μια σύγκριση του τότε με το τώρα, και αν το καλοσκεφτούμε δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι", συμπλήρωσε.

Θυμήθηκε το 2014 που περνούσε μια πολύ δύσκολη φάση της ζωής της και εκείνη την ώρα αντιλήφθηκε ότι τα παιδιά δεν είχαν κάτι που να τους δίνει μια ελπίδα μια αισιοδοξία για το αύριο. Είχαμε, συνέχισε, η κ. Παππά πολλά τηλεφωνήματα από μαμάδες που ήταν απελπισμένες οι οποίες ήθελαν να εξηγήσουν στα παιδιά με πάρα πολύ απλό και κατανοητό λόγο το τι είναι αυτό που βιώνουν, χωρίς να απελπίζονται και να τους δίνουν μια ελπίδα για το αύριο.

Είναι παιδιά που στην ζωή τους δεν μπορούν να τρέξουν, δεν μπορούν να παίξουν πρέπει να έχουν μια σταθερή διατροφή που θα τους βοηθά να μην έχουν επιπλέον βάρος και να ακολουθούν μια φαρμακευτική αγωγή, συμπλήρωσε.

Ακόμη είπε «θα πρέπει να τους εξηγηθεί τι θα πρέπει να γίνει και πως θα πρέπει να λαμβάνουν αυτή την θεραπεία να είναι υπάκουα κάτι που δύσκολα αναμένουμε από τους λιλιπούτιους φίλους μας, να μπουν σε μια άλλη διαδικασία της ζωής τους και να ακολουθήσουν τους κανόνες και τις οδηγίες, αλλά και να κρατήσουν την παιδικότητα τους», συμπλήρωσε.

Η κ. Παππά αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ρευματοπαθών Κύπρου (ΣΥPEK) εδώ και πολλά χρόνια "μια σχέση ζωής, συνεργασίας και φιλίας", όπως είπε.

Ανέφερε επίσης πως με  αφορμή την παγκόσμια ημέρα της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας που ήταν η 18η Μαρτίου, θέλοντας να σπάσει το στίγμα που υπάρχει ακόμη μέχρι σήμερα,  παρουσίασε και στην Κύπρο το παραμύθι της “ Η φίλη μου η ΝΙΑ.PA”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











736