Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο του Οφθαλμολογικού Κέντρου Πάνθεο


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκυρίακο το συνέδριο το οποίο διοργάνωσε το Οφθαλμολογικό Κέντρο Πάνθεο σε συνεργασία με την Οφθαλμολογική Εταιρία Κεντρικής Αγγλίας και την Οφθαλμολογική Εταιρία Κύπρου και το οποίο τελούσε υπό τη αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό στις 22-23 Απριλίου 2023 με καλεσμένους ομιλητές διεθνούς κύρους από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και από την Κύπρο.

Στο διήμερο συνέδριο έγιναν επιστημονικές παρουσιάσεις οι οποίες αφορούσαν όλο το φάσμα της οφθαλμολογίας με έμφαση στις νέες εξελίξεις, στις πρακτικές ορθής άσκησης αλλά και στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ εμπειρογνωμόνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν δύο τιμητικές διαλέξεις. Η πρώτη έγινε για στήριξη του Pantheo Foundation, τον κοινωφελή οργανισμό του Πάνθεο ο οποίος στηρίζει άτομα από αναπτυσσόμενες χώρες για σπουδές στην ιατρική. Η τιμητική διάλεξη του Pantheo Foundation φιλοξένησε φέτος τον Manoj Parulekar, οφθαλμίατρο από το Birmingham Children’s Hospital από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος μίλησε για το ρετινοβλάστωμα, μια μορφή καρκίνου στο μάτι η οποία παρουσιάζεται στα παιδιά. Ο ιατρός ο οποίος είναι εξειδικευμένος σε τέτοια περιστατικά και εργάζεται στο μεγαλύτερο κέντρο ρετινοβλαστώματος στην Αγγλία, παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στη θεραπεία αυτού το καρκίνου ο οποίος είναι αρκετά συχνός και στην Κύπρο.

Η δεύτερη τιμητική διάλεξη στηριζόταν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με προσκεκλημένο ομιλητή τον οφθαλμίατρο Johannes Eisenack οφθαλμίατρο από την Ζυρίχη και αφορούσε το πολύ επίκαιρο θέμα της «πανδημίας» μυωπίας στο σύγχρονο πληθυσμό.  

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του συνεδρίου διεξήχθη επίσης διαγωνισμός καλύτερης παρουσίασης από φοιτητές ιατρικής και από ειδικευόμενους στη Οφθαλμολογία και καθώς και βραβείο καλύτερου poster. Το Οφθαλμολογικό Κέντρο Πάνθεο υποστηρίζει με σθένος την ιατρική εκπαίδευση και έχει θεσπίσει το θεσμό των βραβείων αυτών για τη στήριξη και εκπαίδευση των φοιτητών, βοηθώντας την μετέπειτα  καριέρα τους, αλλά και συμβάλλοντας γενικότερα στην διατήρηση ψηλού του επιπέδου της ιατρικής στην Κύπρο. Το βραβείο ήταν αφιερωμένο στον καθηγητή Alistair Fielder από το University College London για τη εξαιρετική του προσφορά στον τομέα της εκπαίδευσης στην Οφθαλμολογία, ο οποίος προέδρευσε και της κριτικής επιτροπής. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν φοιτητές από ιατρικές σχολές και ειδικευόμενοι, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό. Νικήτρια του φετινού διαγωνισμού ήταν η ειδικευόμενη ιατρός από το Μακάριο Νοσοκομείο, Αναστασία Νεοκλέους. Νικητές στο διαγωνισμό του πόστερ και της παρουσίασης από φοιτητές ήταν αντίστοιχα οι Karthikayini Gomathinayagam και Michael Andrew Horley και οι Khaled Qutteneih και Yusuf Al Aradi, όλοι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











489