Εναρκτήρια Συνάντηση του Δικτύου Συνεργασίας του Έργου MEDISKIN


Επιδιώκει την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας ειδικά για ασθενείς με καρκίνο.

Το έργο MEDISKIN συγκεντρώνει μια ομάδα πρωτοπόρων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κορυφαίων ερευνητικών και κλινικών ιδρυμάτων στην Κύπρο, η οποία επιδιώκει την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας ειδικά για ασθενείς με καρκίνο.

Αν και οι τρέχουσες θεραπείες οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης και βελτιωμένη ποιότητα ζωής για τους καρκινοπαθείς, οι δερματολογικές παρενέργειες και τοξικότητα εξακολουθούν να αποτελούν μείζον πρόβλημα στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Ο ερεθισμός του δέρματος, οι αλλαγές στα μαλλιά, το ερύθημα, οι δερματικές λοιμώξεις και το ξηρό δέρμα είναι σοβαρές επιπλοκές που επηρεάζουν αρνητικά τη σωματική, συναισθηματική και κοινωνική ευημερία των ασθενών. Εάν αφεθούν χωρίς αντιμετώπιση, τέτοιες παρενέργειες συχνά οδηγούν σε μη συμμόρφωση ή καθυστέρηση της λήψης της προβλεπόμενης αντικαρκινικής αγωγής, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κλινική έκβαση του καρκίνου. Έτσι, η ορθή διαχείριση των δερματολογικών παρενεργειών και τοξικοτήτων που σχετίζονται με τη θεραπεία του καρκίνου είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της ίδιας της θεραπείας. Ωστόσο, οι διαθέσιμες επιλογές για τη διαχείριση της φροντίδας του δέρματος σε ογκολογικούς ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία εξακολουθούν να είναι αρκετά περιορισμένες ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση για προϊόντα ειδικά για τους ασθενείς που ενδέχεται να υποφέρουν από σοβαρές δερματικές παρενέργειες.

Η ομάδα του έργου, έχοντας σημαντικούς πόρους και τεχνογνωσία σε βιοϋλικά, ογκολογία, δερματολογία και μάρκετινγκ, θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη προϊόντων βασισμένα σε ιατρικό κολλαγόνο ειδικά σχεδιασμένο για να ανακουφίσει τα προβλήματα του δέρματος και να βοηθήσει στην επούλωση πληγών.

Η RSL Revolutionary Labs Ltd, υπό τη Δραπ0-. Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη, συντονίζει το έργο MEDISKIN το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ). Το έργο ανήκει στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Διεθνώς Ανταγωνιστικών Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών από STARTUPs (Seed)» (SEED/0719/0200) του πλαισίου του Προγράμματος “RESTART 2016-2020” για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία, για την περίοδο 2016-2020, του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Πέραν της RSL, στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων για υλοποίηση του έργου συμμετέχουν επίσης η εταιρεία Promed Bioscience Ltd, υπεύθυνη για την παραγωγή του ιατρικού κολλαγόνου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με την ερευνητική ομάδα BioLISYS του Καθ. Ανδρέα Αναγιωτού καθώς και η ερευνητική ομάδα του Καθ. Άγγελου Κασσιανού, το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο μέσω του Δρ. Κωνσταντίνου Φερεντίνου και η κυπριακή βιοτεχνολογική εταιρεία Theramir Ltd.,.

Το έργο,το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό €498,505 και διάρκεια 24 μηνών, ξεκίνησε επίσημα τις εργασίες του την 1η Ιουνίου 2021. Στην εναρκτήρια συνάντηση που έλαβε χώρα τη Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021, στην Αίθουσα Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, παρευρέθηκαν εκ μέρους της RSL Revolutionary Labs Ltd η Δρ. Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη, η Δρ. Άννα Χριστοφίνη και ο Γιώργος Ιουλιανός (Συντονιστής Έργου), εκ μέρους της Promed Bioscience Ltd η Δήμητρα Wiedl, εκ μέρους της Theramir Ltd ο Δρ. Κώστας Πιτσιλλίδης και η Άννα Κατσιολούδη, εκ μέρους του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου ο Δρ. Κωνσταντίνος Φερεντίνος, ο Δρ. Άλεξ Τσικκίνης και ο Δρ. Κρίστης Βέβης, και εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ ο Καθ. Ανδρέας Αναγιωτός, ο Δρ. Κωνσταντίνος Καπνίσης, ο Ματθαίος Γιακουμή και η Δέσποινα Κοκκινίδου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο MEDISKIN μπορείτε να απευθυνθείτε στον Συντονιστή του Έργου, κο Γιώργο Ιουλιανό (gioulianos@rsl-skin.com) καθώς και στην Επιστημονικά Υπεύθυνη του Έργου, Δρα47 Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη (prokopi-demetriades@rsl-skin.com).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2214