Σύνδεσμος Κλινικών Εργαστηρίων για ΓεΣΥ: Προβλήματα στα παραπεμπτικά για αναλύσεις


ΚΥΠΕ - Προβλήματα στα παραπεμπτικά των γιατρών που στέλνονται για αναλύσεις στα κλινικά εργαστήρια, εντοπίζει ο Σύνδεσμος Κλινικών Εργαστηρίων, ο οποίος ζητεί συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού των εργαστηρίων αλλά και των παρόχων υγείας για να μην γίνονται λάθη στο σύστημα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χαρίλαος Χαριλάου, «πρέπει να γίνει μια συνεχόμενη εκπαίδευση των διευθυντών και προσωπικού των κλινικών εργαστηρίων καθώς και των παρόχων, ενώ να απλοποιηθεί και ο τρόπος που γίνονται οι παραγγελίες για εξετάσεις».
Ένα εργαστήριο, εξήγησε δίνοντας παραδείγματα, πρέπει να πάρει τα παραπεμπτικά, τις παραγγελίες από τους γιατρούς για να διεκπεραιώσει την εργασία του. «Η διαδικασία την οποία θα κάμουν οι γιατροί δεν είναι απλή και φαίνεται αυτή την στιγμή στον τρόπο που έρχονται κάποια παραπεμπτικά. Για παράδειγμα για μια ανάλυση ζαχάρου, υπάρχουν μέσα στον κατάλογο 34 αναλύσεις ζαχάρου. Ο γιατρός εκεί που θα κάμει την παραγγελία εύκολα και κατά λάθος μπορεί να πατήσει μια άλλη παραγγελία αφού έχει 34 παραγγελίες για διαφορετικά πράγματα είτε να γίνει στο αίμα είτε να γίνει σε άλλο βιολογικό υγρό κ.λπ.»
Αν ο γιατρός, συνέχισε, κατά λάθος κτυπήσει κάτι και δεν το δει, αυτό το παραπεμπτικό που θα έρθει για να γίνει ανάλυση δεν μπορεί να γίνει στην πραγματικότητα διότι είτε το εργαστήριο θα πάει να το αλλάξει σε συνεννόηση με τον γιατρό οπότε είναι δύσκολο, είτε αν κάμει το εργαστήριο την αλλαγή από μόνο του για να γίνει η ανάλυση όπως πρέπει, δεν θα πληρωθεί από το σύστημα.
«Πρέπει να γίνει περαιτέρω εκπαίδευση και για τους παρόχους που θα γράφουν τις αναλύσεις, να απλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των εξετάσεων που ζητούνται, για να είναι πιο εύκολο για τον γιατρό που πάει να κάμει την παραγγελία και να την κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και επίσης να δοθούν σεμινάρια εκπαίδευσης στους Διευθυντές των εργαστηρίων και για το προσωπικό τους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε προβλήματα», σημείωσε.
Ανέφερε ότι για την επίλυση των προβλημάτων στα κλινικά εργαστήρια, έχουν συμβούλους ηλεκτρονικών προγραμμάτων.
«Είχαμε τα προγράμματα μας, είχαμε τον τρόπο που εργαζόμασταν στον ιδιωτικό τομέα και τώρα πρέπει κάποια πράγματα να αλλάξουν, πρέπει να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα, με τα νέα λογισμικά, το οποίο είναι εύκολο να το λες αλλά δύσκολο να το εφαρμόσεις», συμπλήρωσε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











631