Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών Κύπρου: Αποζημιώσεις €3.1 εκ στους εισαγωγείς για ζημιές του 2005


Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών Κύπρου (ΣΦΕΚ) ανακοινώνει ότι μετά από έξι σχεδόν χρόνια δικαστικής διαδικασίας δικαιώθηκε από τη Δικαιοσύνη για τα όσα το 2005 υποστήριζε, προειδοποιώντας ότι οι τότε χειρισμοί της Διεύθυνσης των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας θα κόστιζαν πολύ ακριβά στο Κράτος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Την περασμένη εβδομάδα και εκτελώντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το Κράτος κατέβαλε στα μέλη μας αποζημιώσεις ύψους €3.1 εκατομμυρίων για τις ζημιές που υπέστησαν το 2005 όταν ο τότε Υπουργός Υγείας κατόπιν εισηγήσεως των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, προχώρησε σε εφαρμογή νέου τιμοκαταλόγου φαρμάκων, μειώνοντας δραστικά τις τιμές χωρίς να δώσει τον ζητούμενο από εμάς χρόνο των έξι μηνών για εξάντληση των αποθεμάτων που βρίσκονταν στις αποθήκες μας και είχαν αγοραστεί στις προηγούμενες ακριβότερες τιμές.

Ευθύνη για το τεράστιο κόστος το οποίο σήμερα καλείται το Κράτος να καταβάλει ως αποζημιώσεις, φέρει ο εκάστοτε υπουργός και ο εκάστοτε τεχνοκράτης που συμβουλεύει τον Υπουργό. Στην περίπτωση αυτή, ο Διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Όταν τότε, έγινε η αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης, αλλαγή την οποία είχαμε χαιρετίσει και είχαμε αποδεχτεί, ζητήσαμε να μας δοθεί παράταση έξι μηνών, πριν την εφαρμογή των νέων τιμών, για να μπορέσουμε να εξαντλήσουμε τα αποθέματα τα οποία είχαμε αγοράσει σε ψηλότερες τιμές. Το αίτημα μας αγνοήθηκε και έτσι τα μέλη μας τα οποία υπέστησαν μεγάλες ζημιές προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Δυστυχώς, αυτοί οι οποίοι συμβούλευαν τον τότε Υπουργό τον οδήγησαν να πάρει μια απόφαση την οποία σήμερα καλείται να πληρώσει ξεκάθαρα ο κύπριος φορολογούμενος.

Το λυπηρό δε είναι ότι δέκα χρόνια μετά επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος και ο ΣΦΕΚ έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για επανάληψη παρόμοιας τακτικής επί εποχής Φίλιππου Πατσαλή και αφορούσε τη μείωση των τιμών, πέραν από την επικαιροποίηση κατά 8.5%.

Τονίζουμε ότι η διαφωνία μας δεν οφείλεται στο γεγονός της οριζόντιας μείωσης αλλά στον τρόπο με τον οποίο για άλλη μια φορά ετσιθελικά και με επιμονή του διευθυντή των φαρμακευτικών Υπηρεσιών, ο οποίος είναι το ίδιο άτομο που εισηγήθηκε τον τρόπο ενέργειας του Υπουργού και το 2005, επιβλήθηκε το νέο διάταγμα τη στιγμή που εμείς είχαμε εισηγηθεί άλλους τρόπους μείωσης των τιμών, ώστε να επωφεληθεί ο κύπριος ασθενής, χωρίς όμως να υποστούν νέες ζημιές οι εταιρείες μας οι οποίες εργοδοτούν εκατοντάδες πολίτες.

Συμφωνούμε απόλυτα με τον νυν υπουργό Υγείας κ. Γιώργο Παμπορίδη ο οποίος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «αναχώματα που χρησιμοποιούν κάποιοι για να παίζουν το παιγνίδι τους» και καλούμε αυτούς τους κάποιους να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις πλάτες ορισμένων άλλων οι οποίοι είναι αξιωματούχοι σε αυτό τον τόπο.

Συμφωνούμε επίσης με το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας ότι η συγκέντρωση εξουσιών σε ένα άτομο δημιουργεί ψηλό επίπεδο διαφθοράς. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε και δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή στη διαφθορά».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











294