Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων: Τι να τρώτε και πως θα αποφεύγετε τη γλουτένη


Συμβουλές με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κοιλιοκάκης

Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη δίνει ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρoυ με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη (μια κατάσταση που όταν καταναλωθεί γλουτένη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έντερο), πρέπει να αποφεύγουν τελείως προϊόντα που περιέχουν σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να φύγει από το διαιτολόγιο των ατόμων με δυσανεξία στην γλουτένη είναι το ψωμί. Όλα σχεδόν τα ψωμιά και μακαρόνια λευκά, ολικής αλέσεως, κριθαρένια, σικάλεως, έχουν γλουτένη. Επίσης, τα κρουασάν, οι φραντζόλες, τα ψωμάκια για μπιφτέκια, παξιμάδια, κουλούρια, τυρόπιτες, γκοφρέτες, κράκερ, κριτσίνια, μπισκότα, κέικ και γενικά όλα τα είδη του αρτοποιείου. Πάντοτε διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες και αποφύγετε προϊόντα που έχουν στα συστατικά τους σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι ή βύνη.
Από την άλλη, υπάρχουν στην αγορά ειδικά προϊόντα που είναι ελεύθερα γλουτένης (gluten free) όπως αλεύρι, μακαρόνια, δημητριακά, ψωμί, φραντζολάκια, παξιμάδια, κράκερ, μπισκότα, γκοφρέτες και κέικ. Αυτά τα προϊόντα παράγονται κυρίως από αλεύρι πατάτας, καλαμποκιού ή ρυζιού.
Ένα «πρόβλημα» των ατόμων με δυσανεξία στην γλουτένη είναι ότι δεν μπορούν να πάρουν σνακ από έξω χωρίς να το καλοσκεφτούν γιατί τα περισσότερα σνακ περιέχουν γλουτένη. Ακόμα και πράγματα που μπορεί να μην σκεφτόμαστε ότι περιέχουν γλουτένη όπως σοκολάτες, παγωτά, καραμέλες, κέτσαπ, συσκευασμένα τρόφιμα όλα μπορούν να περιέχουν ίχνη γλουτένης. Μερικά σνακ που είναι χωρίς γλουτένη είναι τα ποπ-κορν, οι γκοφρέτες ρυζιού, τα τσιπς από πατάτα ή ρύζι, τα φρούτα, οι φρέσκοι χυμοί, τα γιαούρτια.
Όσον αφορά τα ποτά, η μπίρα περιέχει γλουτένη λόγω της βύνης, το ουίσκι περιέχει γλουτένη η οποία προέρχεται με τη διαδικασία παραγωγής του ουισκιού. Η βότκα και το ρούμι παραδοσιακά δεν παράγονται από σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη, αλλά πλέον οι βιομηχανίες για οικονομικούς λόγους μπορεί να το παράγουν από αυτά, άρα είναι καλύτερα να αποφεύγονται αυτά τα ποτά από τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Το κρασί, η τεκίλα και το μπράντι είναι τα ασφαλέστερα ποτά για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.
Το φαγητό σε εστιατόρια είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση για το λόγο σε πολλά φαγητά μπορεί να προστεθεί αλεύρι, ψωμί ή γαλέτα. Επίσης, μπορεί να μην υπάρχει κάποιο συστατικό που περιέχει γλουτένη στο φαγητό αλλά κατά τη διάρκεια της παρασκευής του να έχει «μολυνθεί» με γλουτένη από κάποιο άλλο τρόφιμο ή από τα σκεύη που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα. Στα εστιατόρια είναι καλό να επιλέγονται απλά φαγητά χωρίς σάλτσες που μπορεί να τους έχει προστεθεί αλεύρι. Γενικά θα πρέπει να αποφεύγονται κρεμώδη πιάτα, πιάτα με σάλτσα, πανέ κρέατα και ψάρι και να επιλέγονται κρέας ή ψάρι στην σχάρα με πατάτα ψητή και λαχανικά ψητά.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1031