ΣυΔιΚυ: Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου


 Ο δεύτερος σε συχνότητα τύπος καρκίνου είναι ο καρκίνος του μαστού στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρoυ ο οποίος και σημειώνει ότι υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, ο σύνδεσμος αναφέρει ότι «στην Κύπρο ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα εμφάνισης τύπο καρκίνου, πίσω από τον καρκίνο του προστάτη και πρώτο τύπο καρκίνου στις γυναίκες».

«Όπως φαίνεται από δεδομένα η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού στην Κύπρο, το 2018, ήταν 82 άτομα ανά 100000», προσθέτει.

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του μαστού χωρίζονται στους μη τροποποιήσιμους, που σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται η ηλικία (τα άτομα άνω των 40 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο) και το γενετικό υπόβαθρο και στους τροποποιήσιμους όπως οι διατροφικές συνήθειες, το αυξημένο σωματικό βάρος και η κατανάλωση αλκοόλ».

Μέσα από τα πιο πάνω, σημειώνει, «είναι φανερό ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Παράλληλα, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες και η φυσική δραστηριότητα αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού και μειώνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου».

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, «η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που συμπεριλαμβάνει τη διατήρηση υγιεινού σωματικού βάρους και μιας ποιοτικής διατροφής συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του μαστού αλλά και τον κίνδυνο επανεμφάνισης του στα άτομα που έχουν επιβιώσει από τη νόσο». 

«Ένα από τα πλάνα διατροφής που έχει μελετηθεί περισσότερο για την επίδραση του στην πρόληψη και την πρόγνωση της νόσου είναι το Μεσογειακό πλάνο διατροφής. Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ότι η προσκόλληση στο πλάνο αυτό συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του μαστού ενώ παράλληλα συμβάλει και στη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του», αναφέρει, μεταξύ άλλων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1783