Ποιοι είναι ευάλωτοι για έλλειψη βιταμίνης Β12


ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΗ RD, MSc, BSc

Η βιταμίνη Β12 είναι γνωστή για τον ρόλο της στον θυρεοειδή και στον καλό μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό.  Επίσης, είναι απαραίτητη αφού σε συνεργασία με το φολικό οξύ σχηματίζει την αιμοσφαιρίνη, τα νεύρα και τη μυελίνη, δηλαδή την ουσία που περιβάλλει και προστατεύει τα νεύρα.  Η βιταμίνη Β12 έχει σημαντικό ρόλο στην αποφυγή των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Ευάλωτα άτομα

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να δημιουργηθεί είτε επειδή δεν λαμβάνεται επαρκής ποσότητα από τις τροφές, είτε επειδή δεν απορροφιέται.

Συνήθως παρατηρείται έλλειψη στην περίπτωση ατόμων που δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα όπως είναι τα άτομα με φτωχή διατροφή και χαμηλή σε ζωϊκές τροφές και ψάρια ή οι αυστηροί χορτοφάγοι.

Η βιταμίνη Β12 δεν απορροφιέται ικανοποιητικά από:

  • Ενήλικες πάνω από 50 χρονών, καθώς και άτομα που πάσχουν από αχλωρυδρία, αφού και στις δύο αυτές περιπτώσεις παρουσιάζεται μειωμένη ή/και καθόλου έκκριση υδροχλωρικού οξέος στα γαστρικά υγρά, έχοντας ως αποτέλεσμα να μειώνεται η οξύτητα του στομάχου.  Όταν συμβαίνει αυτό το στομάχι δεν μπορεί να αφαιρέσει τη βιταμίνη Β12 από τις τροφές ώστε να την απορροφήσει.
  • Όταν υπάρχει αύξηση των βακτηρίων στο λεπτό έντερο, ταινία, Aids.
  • Έλλειψη ενδογενούς παράγοντα.  Για να απορροφηθεί η βιταμίνη Β12 χρειάζεται να υπάρχει ο ενδογενής παράγοντας στο στομάχι, ο οποίος είναι μια πρωτεϊνη και συνδέεται μαζί του.  Σε περίπτωση που δεν υπάρχει, η βιταμίνη Β12 δεν απορροφιέται και μετακινείται στο έντερο, όπου και αποβάλλεται στα κόπρανα. Οι λόγοι για να μην υπάρχει αυτός ο παράγοντας είναι να υπάρχει κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, όπου τα αντισώματα επιτίθενται στο στομάχι και τον καταστρέφουν, είτε επειδή αφαιρέθηκε μέρος του στομαχιού μέσω επέμβασης.
  • Επέμβαση και αφαίρεση μέρους του λεπτού εντέρου όπου γίνεται η απορρόφηση της βιταμίνης Β12.
  • Άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως Chron’s disease και κοιλιοκάκη, που προκαλούν δυσαπορρόφηση της βιταμίνης Β12.
  • Άτομα που παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της Μετφορμίνης, που συχνά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
  • Ασθένειες του συκωτιού, επηρεάζουν την αποθήκευση της βιταμίνης Β12, επειδή εκεί αποθηκεύεται η περισσότερη βιταμίνη.

Έλλειψη της βιταμίνης Β12

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 έχει ποικιλία επιπτώσεων, νευρολογικά, ψυχολογικά, γαστρεντερικά και βιοχημικά.  Κάποιες από αυτές τις επιπτώσεις είναι η δυσκοιλιότητα, η κακή ισορροπία, η ανορεξία, το μούδιασμα στα πόδια και τα χέρια, η μεγαλοβλαστική αναιμία, η κατάθλιψη, η απώλεια μνήμης, η άνοια και η σύγχυση.

Σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες, η βιταμίνη Β12 αποθηκεύεται στο συκώτι και χρησιμοποιείται μόνο όταν χρειάζεται. Όταν κάποιος σταματήσει να λαμβάνει βιταμίνη Β12, μπορεί να περάσουν 3 μέχρι 5 χρόνια για να παρουσιαστεί η έλλειψη της, λόγω της αποθηκευμένης ποσότητας που υπάρχει.

Καθημερινές απαιτήσεις βιταμίνης Β12

Οι καθημερινές απαιτήσεις της βιταμίνης Β12 είναι 2,4μg για τους ενήλικες, 2,6μg για τις εγκυμονούσες και 2,8μg για τις θηλάζουσες γυναίκες.

Πηγές βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 δεν βρίσκεται καθόλου σε φυτικές τροφές, εκτός και αν αυτές είναι εμπλουτισμένες με αυτή, όπως είναι συνήθως τα δημητριακά, το γάλα σόγιας και ρυζιού. Βρίσκεται στις ακόλουθες τροφές σε σειρά αρχίζοντας με την τροφή με τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Β12:  Αρνί, τόνος, σολομός, βοδινό, γιαούρτι, γαλοπούλα, γάλα, cottage cheese, χοιρινό, κοτόπουλο, τυρί cheddar.

Οι καθημερινές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν εύκολα από ένα γεύμα που περιέχει αρνί, σολομό, τόνο και βοδινό κρέας. Για καλύτερη απορρόφηση καλό είναι να συνδυάζεται με άλλες βιταμίνες Β, καθώς και με μαγνήσιο

Κατάληξη

Η βιταμίνη Β12 είναι μια πάρα πολύ σημαντική βιταμίνη για το σώμα η οποία επηρεάζει και σωματικά και ψυχολογικά τον άνθρωπο.  Μπορούμε εύκολα να καλύψουμε τις ανάγκες, αν λαμβάνουμε τις τροφές που περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β12.  Σε περίπτωση που τις αποφεύγουμε καλό θα είναι να προμηθευόμαστε συμπληρώματα διατροφής, έχοντας όμως υπόψη ότι δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες μακροχρόνια, λόγω της καλής αποθήκευσης που έχει.

*Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Θεοδόση Πιερίδη 14 - 16, 2480, Τσέρι

loukia.mourouzidi@gmail.com

99910032




Comments (1)

  1. Γεωργιος Γεωργιου:
    Dec 07, 2020 at 05:24 PM

    Εγώ πουμου αφαίρεσαν 9 μέτρα λεπτόν κ χοντρό έντερο στα 22 μου λόγω crown πως θα απορροφηθεί η Β12; Ευχαριστώ


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











4334