Παστερίωση VS Ακατέργαστο γάλα


ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ*

Η παστερίωση επινοήθηκε από  τον Γάλλο επιστήμονα που ονομάζεται Louis Pasteur κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Σήμερα η διαδικασία παστερίωσης χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών η οποία περιλαμβάνει τη θέρμανση του γάλακτος ή του γαλακτοκομικού προϊόντος  σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για μια ορισμένη χρονική περίοδο μέχρι να σκοτώσει κάθε επιβλαβή οργανισμό. Η παστερίωση διασφαλίζει ότι το γάλα είναι ασφαλές για κατανάλωση και συμβάλλει επίσης στη μεγαλύτερη  διάρκειας ζωής.

Συνθήκες παστερίωσης που χρησιμοποιούνται για τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Οι αρχικές παστεριωτικές συνθήκες, γνωστές ως παστερίωση με φλας, θερμαίνουν το γάλα στους 68 έως 81 ° C για μια στιγμή και ακολουθεί ψύξη. Οι συνθήκες παστερίωσης προσαρμόστηκαν στους 143 ° F (61,7 ° C) για 30 λεπτά ή στους 71 ° C για 15 δευτερόλεπτα για την αδρανοποίηση του Mycobacterium bovis , του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για τη φυματίωση. Ωστόσο, το 1957 οι συνθήκες αυτές αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για την απενεργοποίηση του Coxiella burnetii που προκαλεί πυρετό Q στους ανθρώπους (Enright et al., 1957). Για την αδρανοποίηση του Coxiella burnetii, υιοθετήθηκαν νέες συνθήκες παστερίωσης 145 ° F (62,8 ° C) για 30 λεπτά για μια διαδικασία κατά παρτίδες ή 71,7 ° C για 15 δευτερόλεπτα για συνεχή διεργασία και οι συνθήκες αυτές εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα .

Ακατέργαστο γάλα

Το ακατέργαστο γάλα είναι το γάλα από αγελάδα, πρόβατο και κατσίκες ή οποιοδήποτε άλλο ζώο που δεν έχει παστεριωθεί για να σκοτώσει επιβλαβή βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να τραυματίσουν σοβαρά την υγεία μας, για κάποιο που πίνει γάλα ή τρώει προϊόντα από νωπό γάλα.

Κίνδυνοι από το ακατέργαστο γάλα

Το ακατέργαστο γάλα μπορεί να αποτελέσει πηγή επιβλαβών οργανισμών όπως E.Coli, Salmonella, Campylobacter, Listeria και Cryptosporidium.

H μόλυνση E.Coli, Salmonella, Campylobacter και Cryptosporidium μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή γαστρεντερίτιδα με συμπτώματα όπως εμετό, διάρροια και κοιλιακό άλγος  . Επίσης μπορεί να προκαλέσει και γρίπη με συμπτώματα όπως πυρετό , πονοκέφαλο, και πόνο στο σώμα. Μερικές φορές συμβαίνουν εξαιρετικά σοβαρές επιπλοκές όπως το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS). Το HUS μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική αποτυχία και θάνατο σε προηγουμένους υγιείς ανθρώπους.

Η λοίμωξη από Listeria είναι ιδιαίτερα σοβαρή στις εγκύους, προκαλώντας αποβολή ή θνησιμότητα των μωρών.

 

Ποιος κινδυνεύει;

Ο καθένας είναι ευάλωτος στην ασθένεια που προκαλείται από τους επιβλαβείς οργανισμούς που μπορεί να βρίσκονται στο ακατέργαστο γάλα. Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι για τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις έγκυος γυναίκες, τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας και τους ανοσοκατασταλμένους. Αυτές οι ομάδες έχουν περισσότερες πιθανότητες για κίνδυνο λόγω του ότι :

  • Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ασθενέστερο.
  • ο στομάχι μπορεί να έχει λιγότερο οξύ για προστασία από τα βακτηρίδια.
  • Η επίδραση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι πιο σοβαρή.
  • Η επαναφορά διαρκεί περισσότερο.

Πώς το ακατέργαστο γάλα γίνεται μολυσμένο

Το ακατέργαστο γάλα μολύνεται είτε άμεσα είτε από μόλυνση του μαστού είτε έμμεσα από επαφή με κόπρανα αγελάδων ή άλλες μολυσματικές ουσίες που εισάγονται κατά τη διάρκεια του αρμέγματος.

Προσοχή : Ανεξάρτητα από την καλή πρακτική υγιεινής του αρμέγματος, είναι αδύνατο να διασφαλιστεί ότι το ακατέργαστο γάλα δεν περιέχει επιβλαβή βακτήρια

*Κλινική Διαιτολόγος BSc, MSc

Τηλ.Επικοινωνίας :96005546




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1878