Ο σημαντικός ρόλος των γονιών στη διαμόρφωση σωστής και ισορροπημένης διατροφής


ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΗΡΟΔΟΤΟΥ*

Πολλά παιδιά αρνούνται να φάνε ορισμένες τροφές ή τρώνε μόνο ένα-δύο φαγητά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι όμως προφανές ότι είναι υγιή καθώς ψηλώνουν, παίρνουν βάρος και είναι ζωηρά!  Χωρίς άγχος, λοιπόν, μπορούμε να τους προσφέρουμε από μικρή ηλικία ποικιλία τροφών σε κάθε γεύμα και να δίνεται η δυνατότητα επιλογής.

Έξι απλά βήματα που μπορούν να εφαρμόσουν οι γονείς για να συμβάλλοντας έτσι στη σωστή διατροφή  των παιδιών τους:

1. Θα ήταν καλό να μην ενθαρρύνεται το παιδί να αδειάσει το πιάτο του:

Μην ενθαρρύνετε το παιδί "να αδειάζει" το πιάτο του. Βάλτε στο παιδί σας μικρές προς μέτριες μερίδες (με εξαίρεση τα λαχανικά)

2. Θα ήταν καλό να μην ενθαρρύνεται η χρήση γλυκών ως επιβράβευση:

Για παράδειγμα θα ήταν καλό να αποφύγετε να παρουσιάσετε τις φακές ή το μπρόκολο ως υποχρέωση για να της καταναλώσει με τη υπόσχεση ότι θα λάβει το γλυκό ως βραβείο. Είναι προτιμότερό να αποφεύγεται να συνδέεται το γλυκό με τα άλλα φαγητά και να μην το παρουσιάζετε σαν το θησαυρό στο τέλος του λαβυρίνθου.

3. Θα ήταν καλό να μην ενθαρρύνεται η υπέρρφαγια μεταξύ των γευμάτων:

Το διαρκές τσιμπολόγημα μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά στην αδιαφορία σχετικά με το γεύμα ή το δείπνο και δύσκολα θα δοκιμάσουν νέες τροφές (π.χ. λαχανικά) που προσφέρονται στο κυρίως γεύμα. Προσπαθήστε να υπάρχει ένας σταθερός αριθμός γευμάτων, 3 κυρίως γεύματα και 2-3 σνακ κατά τη διάρκεια της μέρες.

4.  Θα ήταν καλό να μην ενθαρρύνεται η υπερβολική κατανάλωση ροφημάτων:

Πολλά από τα ροφήματα που προσφέρονται συχνά στα παιδία όπως τα διαφορά φρουτοποτά, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ροφήματα δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα περισσότερο εκτός από θερμίδες που οδηγούν τελικά στην κλιμακωτή αύξηση βάρους στα παιδιά.

5. Θα ήταν καλό να μην πιέζονται τα παιδιά για να πιούν γάλα:

Αρκετοί γονείς για να πιούν τα παιδία τους να πιούν γάλα προσπαθούν να το ‘καμουφλάρουν’ προσθέτοντάς κακάο ή το σερβίρουν με σοκολατούχα δημητριακά. Όμως το κακάο δεν αφήνει ένα μέρος του ασβεστίου του γάλακτος να απορριφθεί. Μια εναλλακτική λύση είναι οι γονείς να ενθαρρύνουν τη  κατανάλωση γιαουρτιού, φέτας ή γραβιέρας ώστε, στο τέλος της μέρας να επιτυγχάνεται η απαραίτητη πρόσληψη ασβεστίου μεταξύ των παιδιών.

6. Θα ήταν καλό να μην αντικαθίστανται τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά με σκευάσματα  πολυβιταμίνων:

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα παιδιά δεν χρειάζονται συμπληρώματα βιταμινών, εκτός κι αν ο παιδίατρος τις συστήσει. Αν το παιδί δεν τρώει τις τροφές που πρέπει, ας προσπαθήσουμε να τις κρύψουμε έξυπνα, μέσα σε σούπες, σάντουιτς ή χυμούς.

Τέλος, Θα ήταν καλό όλοι οι γονείς να μην ξεχνούν πώς αν οι ίδιοι τους πρώτοι δίνουν το καλό παράδειγμα ακολουθώντας μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, επιλέγοντας να  μαγειρεύουν  ποικιλία τροφίμων τότε ενισχύονται και οι πιθανότητες τα παιδία τους να ακολουθήσουν ένα πιο ορθές διατροφικές συνήθεις.

*Κλινική Διαιτολογός-Διατροφολογός (MSc/BSc)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1210