Κορονοϊός: Μύθοι Διατροφής σε σχέση με τη COVID-19


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ Π ΑΝΔΡΕΟΥ RDN, LD *  

Μύθος 1: Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου να αποτρέψει τη μόλυνση από το νέο κορονοϊό;

Το σκόρδο είναι ένα υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Πάντως, από τις σημερινές ενδείξεις δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από το νέο κορονοϊό.  (WHO, 2020)

Μύθος 2: Τα προϊόντα με βάση το κρέας επιμολύνονται από τον κορονοιό;

Δεν υπάρχουν αναφορές για ανθρώπινες ασθένειες που υπονοούν ότι η COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί από τρόφιμα ή συσκευασίες τροφίμων. Όμως, πάντα ενθαρρύνεται να ακολουθούνται καλές πρακτικές υγιεινής κατά το χειρισμό ή την προετοιμασία των τροφίμων.

Όπως: να πλένετε συχνά τα χέρια και τις επιφάνειες με σαπούνι, να ξεχωρίζετε το νωπό κρέας από άλλα τρόφιμα, να μαγειρεύετε στη σωστή θερμοκρασία και να ψύχετε γρήγορα τα τρόφιμα (EΦΕΤ, 2020)

Μύθος 3: Μπορεί η κατανάλωση σησαμελαίου να αποκλείσει την είσοδο του νέου κορονοϊού;

Όχι. Το λάδι σουσαμιού δεν σκοτώνει το νέο κορονοϊό.

Υπάρχουν μερικά χημικά απολυμαντικά που μπορούν να σκοτώσουν τον 2019- nCoV σε επιφάνειες. Αυτά περιλαμβάνουν απολυμαντικά με βάση τη χλωρίνη, είτε διαλύματα με 75% αιθανόλη, υπεροξικό οξύ και χλωροφόρμιο. Όμως, έχουν ελάχιστες ή καμία επίπτωση στον ιό, αν τα βάζετε στο δέρμα ή κάτω από τη μύτη σας. Μπορεί ακόμα και να είναι επικίνδυνο να τοποθετήσετε αυτές τις χημικές ουσίες στο δέρμα σας. Κάποιες αναρτήσεις υποστηρίζουν ότι η επάλειψη του κορμιού μας με σησαμέλαιο ή το ψέκασμά του με αλκοόλ ή χλωρίνη σκοτώνει τον ιό. Επίσης λανθασμένο.

Μύθος 4: Γιατροσόφια μπορούν να θεραπεύσουν ή να εμποδίσουν τον ι

Πραγματικότητα: Το σκόρδο κάνει καλό. Το ίδιο και το νερό αλλά και η βιταμίνη C.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κατανάλωση σκόρδου, η πόση νερού κάθε δεκαπέντε λεπτά ή η βιταμίνη C θα προστατεύσει τους ανθρώπους από τον νέο κορωνοϊό.

Το ίδιο ισχύει με τη χρήση αιθέριων ελαίων  και στεροειδών.

Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσετε αυτή τη στιγμή τον εαυτό σας είναι να μένετε τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά από οποιονδήποτε μπορεί να έχει μολυνθεί. Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Καλύπτετε το στόμα και τη μύτη όταν βήχετε ή φτερνίζεστε με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο, το οποίο θα πρέπει να πετάξετε αμέσως μετά. Απολυμάνετε τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που αγγίζετε.

Μύθος 5: Nα καταναλώνω φρούτα και λαχανικά;

ΝΑΙ. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υπονοούν ότι ο άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, παρόλο που ο ιός μπορεί να βρεθεί σε αυτά αν έχει επιμολυνθεί από άτομο που νοσεί.

Επειδή ο SARS-CoV-2 προέρχεται από μια οικογένεια ιών που πιθανότατα απενεργοποιείται με το σαπούνι και χλιαρό νερό, έτσι πλένεται πρώτα τα χέρια σας με σαπούνι και τα αποστειρώνεται με αλκοολούχο διάλυμα.

Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών σας με νερό  ξύδι ή αλάτι για να εξαλείψει κάθε ζωντανό ιό.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)  αναφέρει στις επίσημες οδηγίες του ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία φαγητού ή συσκευασιών τροφίμων που να έχουν σχετιστεί με την μετάδοση του COVID-19. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ακολουθούμε τα 4 βήματα ασφάλειας τροφών -καθάρισμα, ξεδιάλεγμα, μαγείρεμα, κρύωμα- για να αποφύγουμε την τροφική δηλητηρίαση.

FDA-πως πλένουμε φρούτα και λαχανικά

  • Πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά την προετοιμασία φρέσκων προϊόντων.
  • Εάν προκληθεί βλάβη ή μώλωπες πριν από το φαγητό ή το χειρισμό, κόψτε τις κατεστραμμένες ή μελανιασμένες περιοχές πριν από την προετοιμασία ή το φαγητό.
  • Ξεπλύνετε τα προϊόντα ΠΡΙΝ τα ξεφλουδίσετε, έτσι η βρωμιά και τα βακτήρια δεν μεταφέρονται από το μαχαίρι πάνω στα φρούτα ή τα λαχανικά.
  • Τρίψτε απαλά τα προϊόντα κρατώντας κάτω από απλό τρεχούμενο νερό. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να χρησιμοποιηθεί το σαπούνι ή ένα πλύσιμο προϊόντων (πλένοντας με σαπούνι μπορεί να γίνει μετανάστευση  χημικών συστατικών  του απορρυπαντικού στο τρόφιμο)
  • Χρησιμοποιήστε μια καθαρή βούρτσα για να τρίψετε τα σταθερά προϊόντα, όπως τα πεπόνια και τα αγγούρια.
  • Στεγνώστε τα προϊόντα με ένα καθαρό ύφασμα ή χαρτοπετσέτα για την περαιτέρω μείωση των βακτηρίων που μπορεί να είναι παρόντες.
  • Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα ενός κεφαλιού μαρουλιού ή λάχανου.

Μύθος 6: Μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα μέσω της διατροφής μου;

Δεν μπορείτε να «ενισχύσετε» το ανοσοποιητικό σας σύστημα μόνο μέσω της διατροφής και κανένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής δεν θα σας εμποδίσει να μολυνθείτε από τον SARS-CoV-2 ή να αντιμετωπίσετε τον ιό εάν νοσείτε. Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής μόλυνσης.

Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δεν έχει εγκρίνει κανένα ισχυρισμό υγείας για τρόφιμο ή συστατικό τρόφιμου που να φέρει την επισήμανση ότι προστατεύει από τη μόλυνση.

Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στη κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής για να υποστηρίξουμε την ανοσοποιητική λειτουργία (περιλαμβάνουν χαλκό, φυλλικό οξύ, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D). Δεν συνιστούμε κανένα τρόφιμο περισσότερο σε σχέση με το άλλο, αλλά ενθαρρύνουμε την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων για να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή. (BDA, 2020)

Μύθος 7: H κατανάλωση αλκοόλ προσφέρει προστασία

OXI.Πρόκειται για έναν επικίνδυνο ισχυρισμό. Η κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο δεν προστατεύει από τον COVID-19 αλλά εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την αντίσταση σας έναντι πιθανής λοίμωξης. Εξάλλου, η ικανότητα του ιού να εισέλθει και να διαδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος δεν επηρεάζεται από το αλκοόλ και την εισχώρησή του στο πεπτικό σύστημα. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών δεν αντιστοιχεί σε χρήση αλκοολούχων αντισηπτικών για την απολύμανση. Επίσης, η κατάποση εργοστασιακού οινοπνεύματος είναι πολύ επικίνδυνη και προκαλεί δηλητηρίαση.

*Κλινική Διαιτολόγος

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Προέδρος Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

eandreou@eleniandreou.diet

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2048