Κεράσια: Oι 8 ασθένειες στις οποίες βοηθούν


ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΟΥ RD, MSc, BSc*

Τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, καθιστώντας τα μια πολύ χρήσιμη τροφή για την υγεία μας. Μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών και προβλημάτων υγείας.  Οι οκτώ από τις πιο σημαντικές ασθένειες και προβλήματα υγείας παρουσιάζονται στη συνέχεια.

1.   Αυξημένο ουρικό οξύ

Τα κεράσια βοηθούν ιδιαίτερα στη μείωση του ουρικού οξέος, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν, όπως είναι το β–καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες από τα μιτοχόνδρια των κυττάρων και με αυτό τον τρόπο μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές που δημιουργούνται από το αυξημένο ουρικό οξύ. Επίσης, περιέχουν αρκετή βιταμίνη Γ, για να καλύψει περίπου το 1/5 των ημερήσιων αναγκών μας, η οποία βοηθά στη μείωση του ουρικού οξέος στο αίμα, καθώς και χολίνη, η οποία βοηθά στην αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών.

2.   Οστεοαρθρίτιδα

Η αντιφλεγμονώδης δράση που προσφέρουν τα κεράσια βοηθούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, όπως και στην περίπτωση του αυξημένου ουρικού οξέος, τις φλεγμονές που δημιουργούνται από την οστεοαρθρίτιδα.  Με τον τρόπο αυτό βοηθούν στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.  Επίσης, η βιταμίνη Γ που περιέχουν τα κεράσια είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση της ασθένειας, αφού είναι απαραίτητη για το κολλαγόνο και το χόνδρο των αρθρώσεων.

3.   Υπέρταση

Το ιχνοστοιχείο που περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα στα κεράσια είναι το κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αποβάλλοντας το περιττό νάτριο από το σώμα, μέσω των νεφρών. Με αυτό τον τρόπο βοηθά γενικότερα στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς.

4.   Δυσκοιλιότητα

Τα κεράσια μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι οι φυτικές ίνες που περιέχουν, οι οποίες απορροφούν νερό, είτε μαλακώνοντας τα κόπρανα, είτε αυξάνοντας τον όγκο του γαστρεντερικού σωλήνα και τη συχνότητα κίνησης του. Ο δεύτερος τρόπος είναι η μεγάλη ποσότητα νερού που περιέχουν, η οποία φτάνει μέχρι το 80%.

5.    Αυξημένη χοληστερόλη

Τα κεράσια βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, λόγω των φυτικών ινών και των φυτοστερόλων που περιέχουν. Οι φυτικές ίνες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο αίμα και οι φυτοστερόλες, που έχουν το ίδιο σχήμα και παίρνουν τη θέση της χοληστερόλης, εμποδίζουν την απορρόφησή της από το έντερο.

6.   Παχυσαρκία

Τα κεράσια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα εύγευστο σνακ και βοηθούν ιδιαίτερα στην περίπτωση που κάποιος χρειάζεται να χάσει βάρος. Τα 100 γραμμάρια, που αντιστοιχούν σε περίπου 12 – 13 κεράσια, περιέχουν μόλις 60 θερμίδες, καθιστώντας τα ένα πολύ ελαφρύ γεύμα. Επιπλέον, περιέχουν και τις φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον πιο εύκολο κορεσμό

7.    Διαβήτης

Τα κεράσια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και φορτίο, δηλαδή δεν αυξάνουν τη γλυκόζη του αίματος, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

8.    Αϋπνία

Διάφορες έρευνες έδειξαν ότι τα κεράσια, και συγκεκριμένα ο χυμός τους, βοηθούν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, μέσω της ορμόνης μελατονίνης που περιέχουν. Η ορμόνη αυτή βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου. Επίσης, η χολίνη που περιέχουν τα κεράσια, βοηθά το σώμα να «κοιμηθεί». 

 

*Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Στροβόλου 63Α, 2480, Τσέρι

loukia.mourouzidi@gmail.com

99910032




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











5313