Η νηστεία και τα οφέλη της


ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ*

Στην ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία υπάρχουν διάφορες περίοδοι νηστείας, αποχής δηλαδή από συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων. Κατά την διάρκεια των νηστειών χρειάζεται σωστός συνδυασμός τροφίμων έτσι ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις στην πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Λόγω της αποφυγής κατανάλωσης κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών τα θρεπτικά συστατικά που πιθανώς να υπολείπονται είναι ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη D, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος καθώς και οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά ή σπόρους, επιτυγχάνει την πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός φακής με ρυζιού ή φασολιών με ψωμιού, αρακά με ρυζιού είναι καλές επιλογές για γεύματα που προσδίδουν πρωτεΐνη στον οργανισμό κατά περιόδους νηστείας. Επίσης, άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι το ταχίνι, οι ξηροί καρποί, το τοφού, η σόγια και το φυστικοβούτυρο.

Καλές πηγές ασβεστίου είναι:

  • Οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φυστίκια, καρύδια, σησάμι)
  • Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Ο σολωμός

Πλούσιες πηγές σιδήρου είναι:

  • Τα ψάρια
  • Τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια)
  • Τα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, αρακάς, μπρόκολο)
  • Τα αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα, σταφύδες)
  •  

Τips!!!

Η καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα επιτυγχάνεται όταν αυτά συνδυάζονται με τρόφιμα υψηλά σε βιταμίνη C, όπως για παράδειγμα ο χυμός λεμονιού ή πορτοκαλιού.

 

Μερικά από τα οφέλη της νηστείας είναι:

*Αυξάνεται η κατανάλωση φυτικών ινών, φυλλικού οξέος.

*Βοηθά στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα

*Βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

*Προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου

*Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι άτομα με αυξημένες ανάγκες όπως έγκυοι, παιδιά, θηλάζουσες, ηλικιωμένοι, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή αναιμία ή σε κατάσταση υποσιτισμού, πιθανώς να μην μπορούν να ακολουθήσουν τους κανόνες της νηστείας για μεγάλες χρονικές περιόδους. Για ένα ισορροπημένο και εξατομικευμένο πλάνο διατροφής, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου, κατά την περίοδο της νηστείας συμβουλευτείτε τον/την διαιτολόγο - διατροφολόγο σας.

*Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2522