Δισφαινόλη Α ( ΒΡΑ ) μια τοξική ουσία


ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ*

  Ορισμός ΒΡΑ :

 Το BPA σημαίνει (bisphenol A) είναι μια βιομηχανική χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ορισμένων πλαστικών και ρητινών από τη δεκαετία του 1960.

Που βρίσκεται το BPA;

✔️Στα πολυανθρακικά πλαστικά που χρησιμοποιούνται συχνά σε δοχεία που αποθηκεύουν τρόφιμα και ποτά, όπως μπουκάλια νερού, βρεφών κ. α

✔️Στις εποξικές ρητίνες που χρησιμοποιούνται ως βερνίκια για την επικάλυψη μεταλλικών προϊόντων όπως δοχεία τροφίμων, πώματα μπουκαλιών και σωλήνες παροχής νερού.

Πως η BPA πιθανώς να επηρεάζει το σώμα :

 ✔️ επίπεδα ορμονών

✔️προβλήματα εγκεφάλου και συμπεριφοράς

 ✔️ καρκίνο

✔️καρδιακά προβλήματα.

✔️ άλλες διαταραχές.

✔️αυξημένο κίνδυνο σε παιδιά.

Πως το ΒΡΑ εισέρχεται στο σώμα;

Η κύρια πηγή έκθεσης στο BPA για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μέσω της διατροφής. Ενώ ο αέρας, η σκόνη και το νερό είναι άλλες πιθανές πηγές έκθεσης, το BPA στα τρόφιμα και τα ποτά αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής έκθεσης στον άνθρωπο. Η δισφαινόλη Α μπορεί να εισέλθει στα τρόφιμα από τις προστατευτικές εσωτερικές επικαλύψεις εποξειδικής ρητίνης.

Ο βαθμός στον οποίο το BPA εισέρχεται από πολυανθρακικές φιάλες σε υγρό μπορεί να εξαρτάται περισσότερο από τη θερμοκρασία του υγρού ή της φιάλης, από την ηλικία του δοχείου. Η (FDA) δηλώνει ότι το BPA είναι ασφαλές στα πολύ χαμηλά επίπεδα που εμφανίζονται σε ορισμένα τρόφιμα.

Πως να μειώσετε την χρήση ΒPA :

  1. Πείτε όχι στα πλαστικά μπουκάλια νερού που δεν φέρουν κωδικό ανακύκλωσης 1, 2, ή 5
  2. Εάν ένα προϊόν δεν φέρει ετικέτα, λάβετε υπόψη ότι ορισμένα, αλλά όχι όλα, πλαστικά που φέρουν κωδικούς ανακύκλωσης 3 ή 7 ενδέχεται να είναι κατασκευασμένα με BPA.
  3. Μπορείτε να επιλέξετε ένα επαναχρησιμοποιούμενο, χωρίς BPA, ανοξείδωτο ή γυάλινο μπουκάλι νερού.
  4. Εάν χρησιμοποιείτε πλαστικό μπουκάλι νερού, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση από οτιδήποτε ήταν κατεψυγμένο ή/και εκτεθειμένο στον ήλιο ή σε υψηλές θερμοκρασίες.
  5. Αφαιρέστε όλα τα σελοφάν ή το πλαστικό περιτύλιγμα πριν θερμάνετε οποιαδήποτε τροφή. Η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει τις χημικές ουσίες να διοχετευτούν στο φαγητό σας.
  6. Έτοιμες , πλαστικές θήκες καφέ μπορεί επίσης να περιέχουν BPA. Όπως το πλαστικό θερμαίνεται, η BPA μπορεί να εκκριθεί στον καφέ σας. Χρησιμοποιήστε το κλασσικό φίλτρο πιέσης γαλλικού καφέ.

 Σημαντική σημείωση : Ανακαλύψτε προϊόντα με την ένδειξη «χωρίς BPA », FREE BPA

*Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc , MSc

τηλ. επικοινωνίας : 96005546




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2317