Διατροφικές συμβουλές για την καραντίνα


 ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΕΛΕΝΗΣ Π. ΑΝΔΡΕΟΥ RDN*

ΜΕΡΟΣ Β* (τελευταίο) 

Διατροφικές συμβουλές:

  • Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, έτσι η κατανάλωση του είναι απαραίτητη. Μπορεί να αποτελείται από κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν, όπως γάλα ή γιαούρτι τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και σε λιποδιαλυτές βιταμίνες και προστατεύουν το πεπτικό από λοιμώξεις, σε συνδυασμό με δημητριακά τα οποία παρέχουν στον οργανισμό απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα (καλύτερα να καταναλώνονται προϊόντα ολικής αλέσεως).
  • Η κατανάλωση φρούτων βοηθά ιδιαίτερα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και καροτενοειδή. Φρούτα όπως πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ και ακτινίδιο περιέχουν μεγάλη ποσότητα από βιταμίνη C που έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην άμυνα του οργανισμού.
  • Η κατανάλωση λαχανικών και ιδιαίτερα των πράσινων λαχανικών παρέχουν στον οργανισμό φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και ασβέστιο, έτσι η κατανάλωση τους είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Το μεσημεριανό θα πρέπει να αποτελείται από κρέας, ψάρι, ή όσπρια, τα οποία είναι βασικές πηγές πρωτεϊνών και εμπλέκονται στην δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κατανάλωση οσπρίων μαζί με αμυλούχες τροφές όπως ρύζι ή πατάτα βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της πρωτεΐνης. Το κόκκινο κρέας είναι εξαιρετική πηγή αιμικού σιδήρου, αλλά η κατανάλωση θα πρέπει να περιορίζεται στις 1 ή 2 φορές την εβδομάδα λόγω κορεσμένου λίπους.
  • Τα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα αυγά είναι πολύ καλές πηγές αυτών των λιπαρών οξέων.
  • Βάση πρέπει να δίνεται στην ενυδάτωση του οργανισμού και στην κατανάλωση τουλάχιστον 1,5L υγρών.
  • Προσοχή πρέπει να δίνεται στην υπερβολική κατανάλωση τροφίμων, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, όπως γλυκά, μπισκότα, σοκολάτες κ.λ.π. καθώς δεν προσφέρουν απαραίτητα συστατικά στον οργανισμό και πολλές φορές μπορεί να τα αντικαθιστάς με σημαντικές τροφές όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά.

Βήματα για αποτροπή αύξησης βάρους με την καραντίνα για τον κορονοϊό

  1. Ζυγίζεστε συστηματικά
  2. Αποφεύγετε να «στοιβάζεται» άχρηστες θερμίδες – τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες  χωρίς ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Μην αγοράζετε τρόφιμα πειρασμούς ή φυλάξετε τα κάπου που να μην τις βλέπετε
  3. Ασχοληθείτε με τη μαγειρική και προσπαθήστε να μαγειρεύτε χωρίς διατροφικές υπερβολές. Προσπαθείτε να μην παραγγέλλετε από έξω. Αποφυγετε τη συχνή κατανάλωση έτοιμων φαγητών, καθώς περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση νατρίου και κορεσμένου λίπους
  4. Καταγράφετε τι τρώτε.Αρκετές μελέτες έχουν γίνει για τη σημασία και τη βοήθεια που προσφέρουν στον διαιτώμενο τα ημερολόγια καταγραφής κατανάλωσης τροφής. Σε όλες ανεξαιρέτως γίνεται αναφορά σε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας επίτευξης του στόχου αλλά και απώλειας κιλών στην ομάδα των ατόμων που καταγράφουν την καθημερινή τους κατανάλωση τροφής. Επιτυχία που μεγιστοποιείται και από την ακρίβεια καταγραφής της πρόσληψης τροφής τόσο στο είδος όσο και ως προς την ποσότητα της.
  1. Καταγράψτε και το νερό. Αρκετοί στις καταγραφές παραλείπουν το νερό που όμως αποτελεί και αυτό ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Αύξησε την πρόσληψη υγρών (10-12 ποτήρια καθημερινά: νερό, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, φυσικοί χυμοί χωρίς προσθήκη ζάχαρης, πράσινο τσάι, ρόφημα κρόκου Κοζάνης). Θα σε ενυδατώσουν και θα βοηθήσουν στη καταπολέμηση του πρηξίματος
  2. Κατανάλωσε μικρή ποσότητα τροφής ανά 3 ώρες. Βοηθάει στη ρύθμιση της όρεξης και στην αύξηση της λειτουργίας του μεταβολισμού.
  3. Προτίμησε την κατανάλωση light γαλακτοκομικών προϊόντων, τροφίμων και αναψυκτικών ροφημάτων, χωρίς όμως να κάνεις υπερβολές στην ποσότητα αυτών.
  4. Να αφαιρείς πάντα το ορατό λίπος από το πιάτο σου, καθώς και την πέτσα από το κρέας ή το κοτόπουλο.
  5. Αντικατέστησε όλα τα δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί με τα αντίστοιχα ολικής αλέσεως. Λόγω της περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες θα σε κρατούν χορτάτη για μεγαλύτερο διάστημα.
  6. Πάντα να συνοδεύεις τα κυρίως γεύματά σου με σαλάτα από λαχανικά εποχής. Προσπάθησε να καταναλώνεις πρώτα τη σαλάτα και μετά το γεύμα σου. Θα σε βοηθήσει να μειώσεις την ποσότητα του δεύτερου.
  7. Αντικατέστησε τη ζάχαρη με γλυκαντικές ουσίες όπως είναι η στέβια, η οποία πέραν του ότι δεν περιέχει θερμίδες και άρα ενδείκνυται στη δίαιτα, θα βοηθήσει να παραμείνουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για περισσότερο χρόνο.
  8. Χρησιμοποίησε μικρά πιάτα για την τοποθέτησή του γεύματός σου.
  9. Να μασάς πολλές φορές την κάθε μπουκιά και να τρως αργά. Το μήνυμα του κορεσμού χρειάζεται 20 λεπτά για να φτάσει στον εγκέφαλο και να δώσει την εντολή ότι έχεις χορτάσει.
  10. Καθημερινά 30-40 λεπτά περπάτημα (ακόμα και επι τόπου!)

Κορονοϊός: Τι να ψωνίσουμε εν μέσω καραντίνας

Βρισκόμαστε λοιπόν εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού και "επισήμως" δουλεύουμε από το σπίτι. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συμβουλεύει το κοινό να αποθηκεύει τρόφιμα μακράς διαρκείας. Εκεί που θα πρέπει να πέσει το βάρος είναι στην ξηρά τροφή και στα κονσερβοποιημένα προϊόντα που είναι εύκολο να προετοιμαστούν.

-Ξηρά δημητριακά: Ρύζι, κινόα, βρώμη

-Φασόλια: αποξηραμένα ή κονσερβοποιημένα, και κατεψυγμένα όσπρια γενικά.

-Κονσέρβες ψαριών

-Βούτυρο

-Αλεύρι

-Κρεμμύδια (κρατούν για εβδομάδες όταν αποθηκεύονται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος).

-Σκόρδο.

-Πατάτες

-Κουτιά με δημητριακά

-Σκληρά λαχανικά: μπρόκολο, σέλινο, καρότα και καλαμπόκι (παραμένουν φρέσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο σας).

-Μπανάνες

-Κατεψυγμένα κρέατα, αλλά και λαχανικά και φρούτα

-Φέτες ψωμί που μπορεί να συντηρηθεί και στην κατάψυξη

-Σάλτσες, κέτσαπ, τυρί συσκευασμένο, ελιές συσκευασμένες κλπ.

Θα πρέπει επίσης να αποθηκεύσετε τρόφιμα σε κονσέρβα που περιέχουν υγρό, όπως οι ντομάτες, τα φασόλια και ο τόνος. Το πλεονάζον υγρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαγειρεύετε τα αποξηραμένα τρόφιμα όπως το ρύζι και τα ζυμαρικά.

Στην Κίνα, οι πολίτες αγόρασαν κατά βάση ξηρά τροφή, δηλαδή ρύζι, παξιμάδια, αλεύρι και λάδι, ενώ στα λαχανικά, τα φρούτα, το ψωμί και τα φρέσκα τρόφιμα δεν παρουσιάστηκε έλλειψη καθώς οι αγορές έγιναν με σύνεση και με γνώμονα το απόθεμα για δύο εβδομάδες.

Σημαντικά είναι ακόμη και τα τρόφιμα που μας κάνουν ευδιάθετους, όπως η σοκολάτα και ο καφές, ακόμα κι αν δεν είναι απολύτως απαραίτητα.

*Κλινική Διαιτολόγος

Προέδρος Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου Λευκωσίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2489