Διατροφή στις μέρες του κορωνοϊού


ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΊΟΥ*

Μέρες καραντίνας και τα όνειρα μας φυσικά είναι χωρίς κόσμο. Αυτή είναι η γενιά μας και σίγουρα αυτή δεν είναι η χρονιά μας.

Αρχικά κλείνουμε την πόρτα στο κορωνοϊό, μένουμε σπίτι και πάντα προσέχουμε την υγειά μας. Σπίτι, Dettol και βόλτα ως το χολ. Αλλά …

Τι θα φάμε και σήμερα εσώκλειστοι; Νεράκι θα σε θυμηθώ; Άσκηση με μήνυμα λόγος 6; Μείνε κερδισμένος και πράξε έξυπνα.

 Για εμένα, εσένα και τον τύπο που είναι τουλάχιστον 3 μέτρα μακριά σου,  δουλεύουν  ασταμάτητα επιστήμονες, γιατροί, επιδημιολόγοι και βέβαια και ο BDA δηλαδή το  British Dietetic Association, δίνοντας κλινικές συμβουλές, διατροφικές. Βέβαια φοράνε στολές, μάσκες και γάντια επομένως μην αγχώνεσαι.

Σαν κλινική διαιτολόγος σου λέω συχνά πως η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για την υγεία μας και πάντα μου λες πως το ξέρεις ήδη. Όχι μόνο στα «χρόνια του κορωνοιού» ΠΡΟΦΑΝΩΣ ,  αλλά και γενικά!!! κάθε φορά που έρχεσαι στο λέω. Τώρα με τον ιό που οι επιδημιολόγοι αναφέρουν την παχυσαρκία ως παράγοντα κινδύνου φοβήθηκες και λίγο περισσότερο. Επομένως…

Έμαθες αυτά τα ιατρικά που λένε οι γιατροί; Μάθε και αυτά:

Μαρτ-ΙΟΣ και Απριλ-ΙΟΣ καιρός για:

5 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Καλύτερα φρέσκα και με τις ίνες τους παρά χυμούς και μην ξεχνάς πλύνε τα καλά. 

-με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς

-σε smoothie

-στο acai bowl σου για να το ποστάρεις και στο facebook

-με τα ολικής αλέσεως δημητριακά σου

-σαν χυμός φρέσκος

-συνταγές σε φαγητά ( μάνγκο σε σπιτική πίτσα- εξώτικ!)

-σαλάτες με φρούτα και λαχανικά

-φρουτοσαλάτα

-ξερά φρούτα

-σούπες με ποικιλία λαχανικών

-μπάρες οι σπιτικές

Μην ξεχνάς τους υδατάνθρακες δηλαδή το ρύζι, τα μακαρόνια, το κριθαράκι, το πλιγούρι,  το κινόα, την πατάτα κλπ διότι είναι σημαντικά για την υγεία σου. Νάναι ολικής και να τα συνδυάσεις με ..

Την πρωτεΐνη σου. Δηλαδή κρέας, ψάρι, αυγά … Κρέας  άπαχο χωρίς λίπος και με το σωστό τρόπο μαγειρέματος, ενώ το ψάρι λιπαρό με τα ωμέγα 3 του.

Καλά εννοείται όσπρια, όσπρια και όσπρια. 3 φορές την εβδομάδα; Why not!  Αλλά με ποικιλία στο μαγείρεμα πχ. λέω εγώ τώρα, το ρεβίθι γίνεται μπιφτέκι , η φακές σούπα και τα μαυρομάτικα (λουβιά στην κυπριακή διάλεκτο) ωραία σαλάτα μα τα όλα της.

Ποικιλία σε χρώματα. Κατά βάθος όλοι είμαστε παιδία και μας αρέσει να «ινσταγκραμίζουμε» τα πιάτα μας. Για να σας δω εσάς. (Βάλε hashtag dietbalancecy να το δω και εγώ)

Γαλακτοκομικά για ασβέστιο; Βεβαίως με λίγα λιπαρά.

Και φυσικά η μερίδα να είναι προσεκτικά ελεγμένη. Μετρώ και υπολογίζω σωστά. Εξάλλου ο νόμος της θερμογένεσης είναι βασικός στην αύξηση/ μείωση του βάρους. Θετικό/Αρνητικό ισοζύγιο (Μπράβο και στον  επιστήμονα Φυσικό). Είναι και μαθηματική εξίσωση (Μπράβο και στον Μαθηματικό). Επίσης είναι και Βιοχημεία (Ευχαριστώ τον κύκλο του Krebs)

Ελαιόλαδο το υγιεινό σε σωστή ποσότητα.

Τηγανητά, βούτυρο, πάστες, μπισκότα, γλυκά, κέικ, ζάχαρη όλα με μέτρο (μικρό, λιλιπούτειο μέτρο, θάλεγα μηδενικό αλλά είναι και η έννοια της  ορθορεξίας).

Μην ξεχνάς το νερό , αφού είναι απλά μια συνήθεια που θα την δημιουργήσεις εσύ με την υπενθύμιση στο μυαλό σου (με γεύσεις πχ κάποια «δάκρυα» φρούτου, τσάι χωρίς καφείνη κλπ ) και φυσικά άσκηση για την καρδιά.

Φτιάξε ωραίες συνταγές, δώσε χρώμα στην καραντίνα σου και «γνώρισε» την οικογένεια σου.

Enjoy! Νάχεις την υγεία σου

Από καρδιάς και με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

*Κλινική Διαιτολόγος και Διατροφολόγος  ( BSc / MSc)

Από την «εμπόλεμη ζώνη» της Πάφου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2342