Άσκηση και αναπηρία πάνε μαζί


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΊΟΥ*

Όλο και περισσότερος κόσμος τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί προς τον αθλητισμό, στη γυμναστική και στον υγιή τρόπο ζωής.

Για κάποιους, η άσκηση είναι το μέσο για να νιώσουν καλά και να βελτιώσουν τη διάθεση τους (μέσω των ενδορφυνών που παράγονται με την άσκηση στο ανθρώπινο σώμα). Αποτελεί μέσο εκτόνωσης, είναι μια διαφυγή από την ρουτίνα και ένα κύριο μέσο βελτίωσης της εξωτερικής εμφάνισης και κατ’ επέκταση της αυτοπεποίθησης του.

Για τα άτομα με αναπηρία η άσκηση αποτελεί το μέσο, για μια καλύτερη ζωή με κύριο παράγοντα την υγεία τους.

Υγεία αποτελεί η άρτια σωματική και πνευματική κατάσταση ενός ανθρώπου και Αναπηρία η κάθε παρέκκλιση της υγείας του.

Ως προς την Φυσική Αγωγή και την άσκηση, η ταξινόμηση γίνεται με βάση:

  • Τις Κινητικές Διαταραχές
  • Τις Αισθητηριακές Διαταραχές
  • Τις Γνωστικές Διαταραχές
  • Τα Οργανικά Νοσήματα

Έτσι λοιπόν η Φυσική Αγωγή έρχεται να δώσει λύση και να καλύψει τις ανάγκες κάθε ατόμου με αναπηρία με τα εξειδικευμένα προγράμματα και με ειδικό ασκησιολόγιο, ειδικά προσαρμοσμένο σε οποιονδήποτε άτομο.

Στην Ειδική Φυσική Αγωγή, οι στόχοι εξατομικεύονται και βασίζονται στη διαρκή αξιολόγηση με συνεχή ανατροφοδότηση.

Προκαλείται ευμενή επίδραση τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία με κύριο μέλημα την ψυχαγωγία του ατόμου και την απόκτηση θετικών εμπειριών από την συμμετοχή του στην άσκηση.

Και όλα αυτά γιατί με βάση μελέτες που έχουν γίνει για την αλληλεπίδραση ψυχολογίας και άσκησης, έχει αποδειχθεί ότι μέσω των ορμονών που εκκρίνονται (της νορεπινεφρίνης, της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης) κατά της διάρκεια, αλλά και μετά την άσκηση, επιδρά θετικά στην ψυχολογική διάθεση του ατόμου.

Είναι πολύ σημαντικό ένα άτομο με αναπηρία, με οποιανδήποτε αναπηρία, οποιασδήποτε ηλικίας να μπορεί να ασκείται και να λαμβάνει όλα τα οφέλη που μπορεί να του προσφέρει η άσκηση. Γιατί πέρα από τα ψυχολογικά οφέλη που προσφέρει, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες της υγείας που μέσω της άσκησης σταθεροποιούνται ή και βελτιώνονται. Ένα παράδειγμα είναι το περιττό βάρος το οποίο σίγουρα δυσκολεύει το άτομο στην καθημερινότητα του αλλά και τα διάφορα οργανικά νοσήματα που ταλανίζουν τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου.

Είναι κρίμα λοιπόν βλέποντας κανείς τα πόσα θετικά μπορεί να λάβει από την άσκηση, αφιερώνοντας κάποιες ώρες από τον ελεύθερο του χρόνο, να παραμένει στάσιμος και να μην εξελίσσεται τόσο σε πρακτικό επίπεδο, όσο και σε πνευματικό. Ας μην ξεχνάμε και το ρητό «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ».

*Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ειδικότητα Ειδικής Φυσικής Αγωγής
eleftherioutrainer@gmail.com

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











3196