Αντικατάσταση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες με φυτικές και μακροζωία


 ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΙΔΟΥ (BSc, MSc, PhD, RD)*

Είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάγνωση του πιο κάτω άρθρου να οριστεί ότι ένα διατροφικό πρότυπο με βάση τις τροφές που προέρχονται από φυτά (plant-based diet), δεν είναι απαραίτητα συνώνυμο με τον πλήρη αποκλεισμό των ζωικών προϊόντων. Πρόκειται για ένα διατροφικό πρότυπο που εστιάζει στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, σπόρων και οσπρίων, αλλά με περιορισμένη ή καθόλου κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων.

Γιατί είναι σημαντική η κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης;

Οι διατροφές με βάση τα φυτικά προϊόντα λαμβάνουν μεγάλη προσοχή για τα οφέλη τους στην υγεία. Ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφές αυτές έχει δώσει, μεταξύ άλλων, μια μεγάλη ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από 37 κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο (The EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health), η οποία πρόσφατα ανέφερε ότι «μια υγιεινή διατροφή και παράλληλα φιλική προς τον πλανήτη αποτελείται από μια ποικιλία φυτικών τροφών και από χαμηλές ποσότητες τροφών ζωικής προέλευσης». Ένα μεγάλο μέρος της επιδημιολογικής έρευνας για τη διατροφή υποστηρίζει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ διατροφών με βάση τα φυτικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένης της Μεσογειακής διατροφής) και του μειωμένου κινδύνου θνησιμότητας, της παχυσαρκίας, της αρτηριακής πίεσης, του Δείκτη Μάζας Σώματος, των επίπεδων χοληστερόλης, του Διαβήτη Τύπου 2 και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μια υγιεινή εκδοχή της διατροφής με βάση τα φυτικά προϊόντα είναι οικονομικά αποδοτική καθώς επίσης και μία χαμηλού κινδύνου διατροφική παρέμβαση.

Αντικατάσταση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες με φυτικές πηγές πρωτεΐνης και μακροζωία

Μια ενδελεχής έρευνα (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση) που έχει δημοσιευθεί πρόσφατα (22 Ιουλίου 2020) σε ένα από τα πιο αξιόπιστα ιατρικά περιοδικά (British Medical Journal) ήρθε να υποστηρίξει περαιτέρω τα πιο πάνω ευρήματα και καταλήγει στο ότι «η αντικατάσταση των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες με φυτικές πρωτεΐνες μπορεί να σχετίζεται με τη μακροζωία». Πράγματι, τα δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση διαφορετικών τύπων πρωτεΐνης και θνησιμότητας, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου είναι αντικρουόμενα. Έτσι, οι ερευνητές αυτής της μελέτης ξεκίνησαν να μετρούν την πιθανή σχέση μεταξύ της πρόσληψης ολικής, ζωικής και φυτικής πρωτεΐνης και του κινδύνου θνησιμότητας. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας υποστηρίζουν ότι:

  • Η πρόσληψη ολικής πρωτεΐνης συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας όλων των αιτιών.
  • Η πρόσληψη ολικής και ζωικής πρωτεΐνης δεν συσχετίστηκε σημαντικά με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας από καρκίνο.
  • Η πρόσληψη φυτικής πρωτεΐνης συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας όλων των αιτιών και χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά όχι με θνησιμότητα από καρκίνο.
  • Επιπλέον ενέργεια της τάξης του 3% από φυτικές πρωτεΐνες την ημέρα συσχετίστηκε με 5% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας όλων των αιτιών.

Ποιοι είναι οι πιθανοί μηχανισμοί πίσω από τα οφέλη της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών;

Πιθανοί λόγοι για τα θετικά ευρήματα σχετικά με τις φυτικές πρωτεΐνες περιλαμβάνουν τη συσχέτιση τους με ευνοϊκές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, το σωματικό βάρος και τη σύνθεση του σώματος, την περιφέρεια της μέσης, τη χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου αρκετών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής νόσου και του Διαβήτη Τύπου 2, λένε οι ερευνητές. Επίσης, ένας άλλος μηχανισμός λειτουργίας μπορεί να συνδέεται με την πέψη των φυτικών πρωτεϊνών από το έντερο και τα ευεργετικά οφέλη που συνδέονται με αυτή σχετικά με την πέψη των ζωικών πρωτεϊνών με προέλευση από κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας.

Τελικά;

Τέλος, τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποστηρίζουν τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για την αύξηση της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών. Πρέπει να τονιστεί ότι αυτό δεν συνδέεται απαραίτητα με την απόλυτη αφαίρεση της πρωτεΐνης που προέρχεται από προϊόντα ζωικής προέλευσης. Επιπρόσθετα, η προέκταση αυτών των ευρημάτων στον παγκόσμιο πληθυσμό πρέπει να γίνει προσεκτικά, επειδή οι περισσότερες μελέτες που συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη προέρχονται από δυτικά έθνη ενώ περιορισμένες ήταν οι έρευνες που έχουν αναφερθεί από άλλες χώρες. Επομένως, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε άλλους πληθυσμούς, καθώς επίσης και για τη διερεύνηση των μηχανισμών μέσω των οποίων η πρωτεΐνη επηρεάζει τη θνησιμότητα.

Η δική μου γνώμη

Καταναλώστε φαγητό με μέτρο και φροντίστε το μεγαλύτερο ποσοστό του να ανήκει σε τροφές φυτικής προέλευσης με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακών ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα όσπρια. Αν επιλέξετε να καταναλώσετε τροφές ζωικής προέλευσης προτιμήστε το ψάρι και το λευκό κρέας. Κρατήστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος στο ελάχιστο.

*Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Εξειδίκευση στην πρόληψη του Διαβήτη Τύπου ΙΙ και των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Κατσώνη 2 και Δημοσθένη Σεβέρη, 1082 Λευκωσία, 1ος όροφος

 www.medindiet.com | +(357) 99009222 | [email protected]
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
873