Πρόωρο ένα στα 10 νεογνά στην Κύπρο, αναφέρθηκε σε διάσκεψη της «Θερμοκοιτίδας Αγάπης»


ΚΥΠΕ - Ένα στα δέκα νεογνά στην Κύπρο γεννιέται πρόωρο (το ποσοστό πρόωρου τοκετού στην Κύπρο είναι περίπου 10%), ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την Κύπρο στη 13η θέση παγκοσμίως (κατ’ αναλογία πληθυσμού)  όσον αφορά στην Προωρότητα, ανέφερε η Nicole Thiele, Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του EFCNI σε χαιρετισμό της σε δημοσιογραφική διάσκεψη του Συνδέσμου «Θερμοκοιτίδα Αγάπης».

Η κ. Thiele τόνισε ότι κάθε χρόνο γεννιούνται 500.000 πρόωρα νεογνά στην Ευρωπαϊκή Ένωση γεγονός που καθιστά τα πρόωρα νεογνά τη μεγαλύτερη ομάδα ασθενών παιδιών στην Ευρώπη, ενώ τα ποσοστά πρόωρου τοκετού στην Ευρώπη ποικίλουν από 6,3% έως 11,4%.

 Ο Σύνδεσμος «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» ανακοίνωσε κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη, που έγινε σήμερα, σειρά δράσεων για ολόκληρο τον Νοέμβριο, μήνας που είναι αφιερωμένος στην προωρότητα και έχει συνδεθεί με την παγκόσμια ημέρα Προωρότητας που είναι στις 17 Νοεμβρίου.

Η πρόεδρος του συνδέσμου Έλενα Μαλμηδούρη Χατζηχάννα σε χαιρετισμό της στη διάσκεψη ανέφερε ότι η 17η  Νοεμβρίου είναι μια από τις σημαντικότερες μέρες του έτους για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις και τις συνέπειες της πρόωρης γέννησης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, είπε, επίσης, ότι μετά από έγκριση του Υπουργείου Υγείας, η «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» ξεκίνησε τις διεργασίες για πλήρη ανακαίνιση πέντε δωματίων της ΜΕΝΝ του Μακάρειου Νοσοκομείου με στόχο την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στην Μονάδα. Το κόστος της ανακαίνισης ανέρχεται περίπου στις 600.000 ευρώ. Τέλος, η πρόεδρος του συνδέσμου ανέφερε ότι για τον μήνα Νοέμβριο  η «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» διοργανώνει διάφορες δράσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ανοικτό συνέδριο για το κοινό και τους επαγγελματίες υγείας υπό την αιγίδα της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου με θέμα: "Εφαρμογή Ευρωπαϊκών Προτύπων Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία σε εθνικό επίπεδο» το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στα κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, φωταγώγηση Μακάρειου Νοσοκομείου στο χρώμα της Προωρότητας από τον υπουργό Υγείας και εκδήλωση με δώρα στα πρόωρα της ΜΕΝΝ, καθώς και στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στη Μονάδα.

Επίσης, θα διοργανωθεί Ποδηλασία Αγάπης σε συνεργασία με το ίδρυμα «Panos Foundation» εις μνήμη του Πάνου Ευρυπίδου η οποία θα ξεκινήσει από τη Λεμεσό και θα τερματίσει στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπως και φιλανθρωπικό Gala Dinner σε συνεργασία με το Τάγμα Ιπποτών Μάλτας υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε  χαιρετισμό του Υπουργού Υγείας, τον οποίο ανέγνωσε ο Δρ. Ανδρέας Νεοφύτου, Επιστημονικός Διευθυντής Μακάρειου Νοσοκομείου, έγινε αναφορά στην επιτακτική ανάγκη για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις και τις συνέπειες της πρόωρης γέννησης και ταυτόχρονα εξήρε την πρωτοβουλία του Συνδέσμου «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» για τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων.

Ο Δρ. Ανδρέας Χατζηδημητρίου, Παιδίατρος - Νεογνολόγος και Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου «Θερμοκοιτίδα Αγάπης», κατά την ομιλία του ανέφερε ότι παρ ’όλα τα επιτεύγματα το 20ου αιώνα, η ανατολή του 21ου αιώνα μας βρίσκει ανήσυχους με ποικιλία ερωτημάτων για θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις των κοινωνικών αλλαγών του πλανήτη μας στην Προωρότητα, τις συγκρούσεις και τα ηθικά διλήμματα σε διάφορα επίπεδα, το κόστος για ποιοτική υγεία, τις νέες διαστάσεις που δίνει η νέα τεχνολογία με οικονομικό και κοινωνικό κόστος για νέες επιδόσεις, και το μεγάλο πρόβλημα της συνέχισης της αύξησης Προωρότητας που ακουμπά τα όρια μιας επιδημίας.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
614