ΠΑΣΥΚΑΦ: Ζητάμε περισσότερα. Για τον άνθρωπο. Για την επιβίωση


Παγκόσμια Ημέρα Παγκρεατικού Καρκίνου – 21 Νοεμβρίου

Η 21η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος (World Pancreatic Cancer Day). Μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, για έναν δύσκολα αντιμετωπίσιμο καρκίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων: 

Η 21η Νοεμβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο ανά το παγκόσμιο μέσω της εκδήλωσης Turn It Purple όπου σημαντικά κτίρια και μνημεία φωτίζονται με μωβ χρώμα όπως ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι, η όπερα του Σύδνεϋ στην Αυστραλία και το Big Ben στο Λονδίνο. Στην Κύπρο θα φωταγωγηθούν τα εξής κτίρια: Προεδρικό Μέγαρο, Βουλή των Αντιπροσώπων, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Άμυνας, Υπουργείο Εξωτερικών, Δημαρχείο Λευκωσίας, Δημαρχείο Λεμεσού, κεντρικά γραφεία Universal Life, σταθμός ΑΝΤ1, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Κυπριακό Μουσείο και το Παλαιό Υδραγωγείο ‘Καμάρες’ στη Λάρνακα.

Η ‘Αλθέα’, Μέγας χορηγός της οποίας είναι η Universal Life, θέτει τον παγκρεατικό καρκίνο στο επίκεντρο για δημόσια συζήτηση για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο, τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα. Η ανάγκη εγρήγορσης για την αναγνώριση τυχόν συμπτωμάτων, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας,  έχει ως κύριο στόχο την μείωση των περιστατικών και θανάτων λόγω του καρκίνου του παγκρέατος. Η βελτίωση της έκβασης των θεραπειών των ασθενών, η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και η ενδυνάμωση τους αποτελούν παράλληλους στόχους.

Κάθε μέρα ανά το παγκόσμιο, 1250 άτομα διαγιγνώσκονται με παγκρεατικό καρκίνο ενώ περίπου 1180 άτομα θα χάσουν την ζωή τους από αυτή την νόσο. Λόγω του ότι δεν υπάρχει μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο η διάγνωση γίνεται όταν η ασθένεια είναι ήδη προχωρημένη και δύσκολο να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά για αυτό και υπάρχουν αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας. Στην Κύπρο διαγιγνώσκονται γύρω στα 80 νέα άτομα το χρόνο με παγκρεατικό καρκίνο.

Γνωρίζοντας τους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, χρόνια παγκρεατίτιδα, οικογενειακό ιστορικό, διαβήτης, η παχυσαρκία και η ηλικία άνω των 50 αλλά και τα συνήθη συμπτώματα, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Η ‘Αλθέα’ του ΠΑΣΥΚΑΦ, με σύνθημα ‘Ζητάμε περισσότερα. Για τον άνθρωπο. Για την επιβίωση.’ επιδιώκει την αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης των ατόμων με παγκρεατικό καρκίνο και την βελτιωμένη ποιότητα ζωής τους.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
262