ΠΑΣΥΚΑΦ: Δωρεάν εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV σε αγόρια


Πρόγραμμα για εξάλειψη του ιού HPV

O Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων, ΠΑΣΥΚΑΦ  μέσω του Προγράμματός του για εξάλειψη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) πραγματοποίησε την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020, δωρεάν εμβολιασμό σε αγόρια εφηβικής ηλικίας στη Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό.

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία των παιδιάτρων Δρ. Μιχάλη Αναστασιάδη, Δρ. Αδάμου Χατζήπαναγη και Δρ. Βάντας Κουλουντή, οι οποίοι διαχρονικά σε εθελοντική βάση υποστηρίζουν τις δράσεις του ΠΑΣΥΚΑΦ για την καταπολέμηση του ιού και των συνεπειών του.

Από το 2010 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, ο Σύνδεσμος προσφέρει συστηματική ενημέρωση μέσω εκστρατειών διαφώτισης για πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθώς επίσης, δωρεάν τεστ Παπανικολάου και εμβόλια κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV.  Ο ΠΑΣΥΚΑΦ συνέβαλε έμπρακτα στην εφαρμογή του προγράμματος δωρεάν εμβολιασμού κατά του ιού HPV, το οποίο από το 2016  καλύπτει τα κορίτσια 13-14 ετών και από φέτος θα προσφέρεται και στα αγόρια αντίστοιχης ηλικίας.

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ θα συνεχίσει το Πρόγραμμα εξάλειψης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV (Human Papilloma Virus) που θεωρείται η κύρια αιτία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σε μεγάλο ποσοστό ευθύνεται για άλλα είδη καρκίνου όπως αυτόν του κόλπου και του αιδοίου στις γυναίκες, του πέους στους άνδρες, του στοματοφάρυγγα και του πρωκτού και στα δύο φύλα. Ο ιός HPV εκτός από καρκίνο, μπορεί να προκαλέσει τόσο στη γυναίκα, όσο και στον άνδρα, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.  Παράλληλα ο ΠΑΣΥΚΑΦ συνεχίζει να στηρίζει με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του τις γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου στην Κύπρο κάθε χρόνο αναφέρονται: 36 περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, 7 περιστατικά καρκίνου του αιδοίου , 8 περιστατικά καρκίνου του πέους, 10 περιστατικά καρκίνου του πρωκτού, 88 περιστατικά καρκίνου κεφαλής και λαιμού, εκ των οποίων τα  5 είναι περιστατικά καρκίνου του  στοματοφάρυγγα.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Παγκύπριας Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου της Μήτρας, της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου και της Δερματολογικής, Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου.

Περήφανος υποστηρικτής του Προγράμματος είναι η OΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ και Διαχρονικός Χορηγός η Universal Life.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











778