ΠΑΣ: Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας, μέρα ελπίδας για επικράτηση της υγείας και της ζωής


Με ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος  Αντιαναιμικός Σύνδεσμος  αναφέρει:

«Ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος γιορτάζει τη φετινή μέρα Θαλασσαιμίας, σε πρωτόγνωρες συνθήκες, στο πλαίσιο μιας πανδημίας που δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και των συστημάτων υγείας αλλά θέτει και ιδιαίτερες προκλήσεις στην ποιοτική θεραπεία των ατόμων με θαλασσαιμία.

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, που εδρεύει στη χώρα μας, ως η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας). Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας είναι η αφύπνιση και ενθάρρυνση των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των ατόμων με θαλασσαιμία και την προσπάθεια που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας, μας βρίσκει σε συνθήκες πανδημίας και περιοριστικών μέτρων. Όλο αυτό το διάστημα, ανάμεσα στην οικογένεια των ατόμων με Θαλασσαιμία επικρατεί μια φυσιολογική ανασφάλεια σε σχέση με την διάδοση του ιού ανάμεσα στην κοινότητα και το προσωπικό των Κέντρων Θαλασσαιμίας, την προστασία τους και τις πιθανές επιπλοκές από την έκθεση στον ιό. Επιπλέον, με την ακύρωση στα πρώτα στάδια των οργανωμένων αιμοδοσιών και μειωμένη προσέλευση στις αιμοδοσίες του Κέντρου Αίματος διήλθαμε μια μεγάλη περίοδο με μειωμένη διαθεσιμότητα αίματος με αλυσιδωτές συνέπειες στα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και συνεπώς τις φυσικές αντοχές των ΑμΘ.

Μέσα στις πιο πάνω συνθήκες, γιορτάζουμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ως μια μέρα ελπίδας για την επικράτηση της υγείας και της ζωής. Η δύσκολη αυτή περίοδος θα περάσει και πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε την επόμενη μέρα.

Οι εξελίξεις στο διεθνές επιστημονικό επίπεδο σε σχέση με τη Θαλασσαιμία είναι ραγδαίες και ιδιαιτέρως σημαντικές εν όψει και της έναρξης της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ στον τόπο μας. Γονιδιακή θεραπεία και σκευάσματα τα οποία  θα βελτιώσουν δραματικά την ποιότητα θεραπείας αλλά και σκευάσματα τα οποία ήδη υπάρχουν κι επιβάλλεται να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβασή σε αυτά, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ακόμα καλύτερες μέρες για τα  άτομα με Θαλασσαιμία. Αναμένεται επίσης η εφαρμογή πολύ σύντομα ενός πλαισίου κοινωνικής πρόνοιας για τα ΆμΘ ενώ ξεκινά άμεσα και η ανέγερση του Νέου Κέντρου Θαλασσαιμίας μετά από τις αποφάσεις της πολιτείας την οποία και ευχαριστούμε.

Ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος, αυτή την σημαδιακή μέρα θέλει να ευχαριστήσει ιδιαίτερα εκείνους τους επαγγελματίες υγείας των Κέντρων Θαλασσαιμίας που στάθηκαν και στέκονται πιστοί στο καθήκον και τον όρκο τους, το  προσωπικό του Κέντρου και των Τραπεζών Αίματος αλλά και όλους τους αιμοδότες οι οποίοι με την προσφορά τους, δίνουν στο δικαίωμα σε όλα τα άτομα με θαλασσαιμία να συνεχίσουν να ζουν μια φυσιολογική ζωή.

Είμαστε βέβαιοι ότι μετά από την καταιγίδα την οποία αντιμετωπίζουμε, θα έρθουν καλύτερες μέρες. Έχουμε συνηθίσει στις δυσκολίες και τα προβλήματα και κρατούμε την αισιοδοξία μας ότι ούτε κι αυτή η πανδημία δεν πρόκειται να μας καταβάλει και θα τα καταφέρουμε».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











705