ΟΣΑΚ: Το ΓεΣΥ συμπληρώνει τέσσερα χρόνια ζωής, ο αγώνας συνεχίζεται


«Τα κενά και οι αδυναμίες που παρατηρούνται, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση, να αποτελούν πρόσχημα και λόγο ανατροπής και εκτροχιασμού του ΓεΣΥ από τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του»

Η ΟΣΑΚ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 4 χρόνων ΓεΣΥ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 «Συμπληρώνονται σήμερα τέσσερα χρόνια από την επίσημη εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας το οποίο κόντρα στις προβλέψεις αυτών που δεν ήθελαν την υλοποίηση του, συνεχίζει να προσφέρει στους ασθενείς και σίγουρα δεν έχει καταρρεύσει. Εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και καλύπτει τον κάθε πολίτη χωρίς διακρίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, μέχρι τον Μάιο του 2023, 943.978 δικαιούχοι έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού. Επίσης 806,900 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί ΠΙ και 611,200 ΕΙ. Οι επισκέψεις σε ακτινολογικά/διαγνωστικά κέντρα ανήλθαν στις 299,900 και στους οδοντιάτρους στις 286,500. Σε εργαστηριακές εξετάσεις έχουν υποβληθεί 502,300 δικαιούχοι και 692,500 έχουν πάρει φάρμακα.

Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, βασικές προκλήσεις για τη λειτουργία του συστήματος είναι ο έλεγχος και εποπτεία της χρήσης του συστήματος, η επανεξέταση όλων των οριζόντιων περιορισμών που έχουν επιβληθεί, η ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων, ο ιατρικός έλεγχος (medical audit), αλλά και η αντιμετώπιση των λιστών αναμονής.

Το οργανωμένο κίνημα των ασθενών οφείλει να ευχαριστήσει τον τέως ΠτΔ κ. Νίκο Αναστασιάδη για την αποφασιστικότητα και τη δέσμευσή του για υλοποίηση της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα που στήριξαν την εφαρμογή του. Το ΓεΣΥ αδιαμφισβήτητα χρειάζεται συνεχή πολιτική στήριξη γι’ αυτό και η ΟΣΑΚ αναμένει ότι και ο νυν ΠτΔ θα εφαρμόσει όλα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζει και  στον τέως Υπουργό  Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, στον τέως Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου και στον τέως Πρόεδρο ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου οι οποίοι πρωταγωνίστησαν και αγωνίστηκαν ψυχή τε και σώματι για την εφαρμογή και υλοποίησή του.

Σαφέστατα και το ΓεΣΥ ως νεοσύστατο σύστημα παρουσιάζει κενά και αδυναμίες τα οποία η ΟΣΑΚ αναδεικνύει σε καθημερινή βάση, προσπαθώντας μέσα από τις δικές της παρεμβάσεις να συμβάλει στην βελτίωση του συστήματος. 

Ωστόσο, η ΟΣΑΚ θέλει να καταστήσει σαφές ότι τα κενά και οι αδυναμίες που παρατηρούνται, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση, να αποτελούν πρόσχημα και λόγο ανατροπής και εκτροχιασμού του ΓεΣΥ από τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του. Ουδείς έχει το δικαίωμα να στοχοποιεί και να μηδενίζει το σύστημα, με σκοπό να προωθήσει αλλαγές οι οποίες θα εξυπηρετούν τα μεγάλα, ιδιωτικά και προσωπικά συμφέροντα.

Η ΟΣΑΚ τονίζει ότι το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει. Έχοντας ως γνώμονα τη βελτίωσή του ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών, θα αγωνιστεί μαζί με όλους τους αρμόδιους θεσμούς και εμπλεκόμενους για να παραδοθεί στις επόμενες γενεές ένα ΓεΣΥ το οποίο θα ανταποκρίνεται πλήρως, με επάρκεια και ποιότητα σε όλες τις υγειονομικές ανάγκες των Κυπρίων πολιτών. Ταυτόχρονα θέτει τον εαυτό της στη διάθεση όλων, ώστε να συνδράμει όπως και όπου μπορεί στη βελτίωση του συστήματος προς όφελος των ασθενών.

Τέλος η ΟΣΑΚ ευχαριστεί εκ βάθους καρδίας όλους όσοι το υπηρετούν: Διεύθυνση και λειτουργούς του ΟΑΥ, ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας και παρόχους υπηρεσιών».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











303