ΟΣΑΚ: Το ΓεΣΥ πέρασε από συμπληγάδες όμως 3 χρόνια μετά είναι στη ζωή μας και μας φροντίζει


«Αυτές τις μέρες παρατηρείται μια συντονισμένη προσπάθεια αποδόμησης του ΓεΣΥ από κύκλους οι οποίοι και πριν την εφαρμογή του έβαζαν εμπόδια αλλά και από τη γένεση του το πολεμούσαν με κάθε μέσο»

Με ανακοίνωσή της Ομοσπονδία Ασθενών Κύπρου αναφέρει:  

«Μέρα γιορτής η σημερινή για τους πολίτες της Κύπρου αφού σήμερα το ΓεΣΥ μετρά τρία  χρόνια ζωής. Πλέον η Κύπρος μπορεί να περηφανεύεται αφού μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας προσφέρεται ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας μέσα από ένα μονοασφαλιστικό, αλληλέγγυο σχέδιο υγείας, διασφαλίζοντας και ασφαλίζοντας τον κάθε πολίτη ξεχωριστά: νέους, ηλικιωμένους, συνταξιούχους, χαμηλόμισθους, χρόνιους ασθενείς, άνεργους κα.

Αναμφίβολα ελάχιστοι πίστεψαν σε αυτό, όμως πολλοί είναι αυτοί που 3 χρόνια μετά και ύστερα από τη διαχείριση της πανδημίας, έχουν αντιληφθεί τη σημαντικότητα και τα πολλαπλά οφέλη του. Πρόκειται για ένα πελώριο εγχείρημα το οποίο φάνταζε ουτοπικό και ακατόρθωτο. Παρόλα αυτά, σήμερα, 3 χρόνια μετά, αποτελεί πραγματικότητα. Δεν υπάρχει πολίτης της ΚΔ ο οποίος να μην έχει λάβει υπηρεσίες μέσω του ΓεΣΥ. 

Σίγουρα μια τέτοια ιστορική ημέρα το οργανωμένο κίνημα των ασθενών οφείλει να ευχαριστήσει για πολλοστή φορά τον ΠτΔ για την αποφασιστικότητα και τη δέσμευσή του για υλοποίηση της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα που στήριξαν την εφαρμογή του, αλλά και ιδιαίτερα τον πρώην Υπουργό  Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη και τον τέως Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου οι οποίοι πρωταγωνίστησαν και αγωνίστηκαν ψυχή τε και σώματι για την εφαρμογή και υλοποίησή του.

Καθοριστική ήταν και η στήριξη από το κίνημα των ασθενών. Η ΟΣΑΚ πίστεψε πρώτη σε αυτό και πάλεψε με νύχια και με δόντια, ασκώντας πίεση εκεί και όπου χρειαζόταν ώστε σήμερα όλοι οι πολίτες της Κύπρου να απολαμβάνουν το αναφαίρετο δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης, χωρίς διακρίσεις σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς τον κάθε ένα πολίτη ξεχωριστά.

Μερικά από τα σημαντικότατα οφέλη τα οποία απολαμβάνουμε όλοι μας σήμερα είναι η παροχή φαρμάκων με ελάχιστη συμπληρωμή 1 ευρώ όπως και η επιλογή φαρμάκων, η εισαγωγή του φαρμακείου της γειτονίας, η ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, η παροχή υπηρεσιών από άλλους επαγγελματίες υγείας, η πρόσβαση σε όλα τα κλινικά και ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια, η πρόσβαση σε υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας από σχεδόν όλα τα νοσηλευτήρια της Κύπρου και πολλά άλλα.

Σαφέστατα και το ΓεΣΥ ως νεοσύστατο σύστημα παρουσιάζει κενά και αδυναμίες τα οποία η ΟΣΑΚ αναδεικνύει σε καθημερινή βάση, προσπαθώντας μέσα από τις δικές της παρεμβολές και επιρροή να αναδείξει με σκοπό τη βελτιστοποίηση του συστήματος. Αρκετές είναι οι εκκρεμότητες του ΟΑΥ: οι καταχρήσεις, η πρόσβαση των ασθενών σε εξειδικευμένα φάρμακα και καινοτόμες θεραπείες και υπηρεσίες, σε υπηρεσίες εργοθεραπευτών και ποδολόγων και των άλλων επαγγελματιών υγείας, η ένταξη στο ΓεΣΥ των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων  τα οποία χορηγούνται για ιατρικούς λόγους, κάλυψη προληπτικών εξετάσεων, η βελτίωση της ποιότητας κα.

Η ΟΣΑΚ θέλει ωστόσο να καταστήσει σαφές οτι τα πιο πάνω δεν μπορούν για κανένα λόγο να αποτελούν πρόσχημα και λόγο ανατροπής και εκτροχιασμού του ΓεΣΥ από τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του. Ουδείς έχει το δικαίωμα να στοχοποιεί και να μηδενίζει το γενικό σύστημα υγείας, με σκοπό να προωθήσει αλλαγές οι οποίες θα εξυπηρετούν τα μεγάλα, ιδιωτικά και προσωπικά συμφέροντα.

Αυτές τις μέρες παρατηρείται μια συντονισμένη προσπάθεια αποδόμησης του ΓεΣΥ από κύκλους οι οποίοι και πριν την εφαρμογή του έβαζαν εμπόδια αλλά και από τη γένεση του το πολεμούσαν με κάθε μέσο. Η ΟΣΑΚ τονίζει ότι το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει. Γι’ αυτό και θα σταθεί άγρυπνος φρουρός ώστε να μην προωθηθεί καμία αλλαγή η οποία θα αλλοιώνει τη φιλοσοφία του και την αρχιτεκτονική του. Έχοντας ως γνώμονα τη βελτίωση του ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών, θα αγωνιστεί μαζί με όλους τους αρμόδιους θεσμούς και εμπλεκόμενους για να παραδοθεί στις επόμενες γενεές ένα ΓεΣΥ το οποίο θα ανταποκρίνεται πλήρως, με επάρκεια και ποιότητα σε όλες τις υγειονομικές ανάγκες των Κυπρίων πολιτών.

Τέλος η ΟΣΑΚ ευχαριστεί εκ βάθους καρδίας όλους όσοι το υπηρετούν: διεύθυνση και λειτουργούς του ΟΑΥ, ιατρούς και επαγγελματίες υγείας και όλους τους πάροχους. Ταυτόχρονα θέτει τον εαυτό της στη διάθεση όλων, ώστε να συνδράμει όπως και όπου μπορεί στη βελτίωση του συστήματος προς όφελος των ασθενών».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











794