ΟΣΑΚ: Τα πραγματικά προβλήματα των ασθενών παραμένουν άλυτα


Θέτουμε τους Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Υπουργό Υγείας και τα κόμματα προ των ευθυνών τους»

Με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου αναφέρει:  «Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν κινήσεις από πολιτικά κόμματα και όχι μόνο οι οποίες στόχο έχουν τη διόρθωση διαφόρων νομοθετικών κυρίως ζητημάτων που αφορούν το ΓεΣΥ αλλά καμία σχέση έχουν με τα πραγματικά προβλήματα των ασθενών.

Ως οργανωμένο κίνημα των ασθενών θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτό που πρέπει να απασχολήσει Κυβέρνηση, Βουλή και ΟΑΥ αυτή τη στιγμή είναι η διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί και αφορούν την εξυπηρέτηση των ασθενών, την πρόσβαση τους σε υπηρεσίες και φάρμακα, την αντιμετώπιση των λιστών αναμονής σε διάφορες ιατρικές ειδικότητες και την ενδυνάμωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων τα οποία δεν έχουν ακόμα καταφέρει να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά στο πλαίσιο του ΓεΣΥ ώστε να προσελκύσουν ασθενείς.

Η επιστροφή πολιτών στα δημόσια νοσηλευτήρια και προς όφελος του ΟΚΥπΥ θα είναι αλλά και προς όφελος του ΓεΣΥ γενικότερα καθώς αρκετές από τις λίστες αναμονής οι οποίες σήμερα υπάρχουν σε ιδιώτες γιατρούς θα μειωθούν και έτσι θα διευκολυνθεί η πρόσβαση ασθενών στις υπηρεσίες που χρειάζονται την ώρα κατά την οποία τις χρειάζονται και χωρίς πολλούς μήνες αναμονής. Η διόρθωση λανθασμένων αποφάσεων οι οποίες λήφθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια από τον ΟΑΥ, επίσης πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα αυτή τη στιγμή προς όφελος των ασθενών.

Έχουμε ενημερωθεί για την κατάθεση δύο προτάσεων νόμου οι οποίες αφορούν σοβαρά μεν αλλά δευτερευούσης σημασίας δε ζητήματα για τους ασθενείς. Παράλληλα, δημοσιεύματα φέρνουν στο φως ζητήματα τα οποία στο παρελθόν έχουν συζητηθεί πάρα πολλές φορές και οι αποφάσεις που λήφθηκαν, είχαν ως επίκεντρο την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Θέτουμε τους Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υπουργό Υγείας προ των ευθυνών τους. Προτεραιότητά τους πρέπει να είναι η επίλυση των πρακτικών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα θέτουμε και τα κοινοβουλευτικά κόμματα προ των ευθυνών τους. Η κατάθεση προτάσεων οι οποίες θα οδηγήσουν σε ατέρμονες συζητήσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τα προβλήματα των ασθενών να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, χάριν λαϊκισμού και εντυπώσεων σε κάποιες περιπτώσεις, πρέπει να αποφευχθούν. 

Τα προηγούμενα δύο χρόνια δυστυχώς, η προσοχή αλλά και ο δημόσιος διάλογος αναλώθηκαν σε θέματα τα οποία ήταν μεν σοβαρά, δε σχετίζονταν δε με τους ασθενείς και τον τρόπο εξασφάλισης ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Γι’ αυτό εκφράζουμε την ανησυχία μας αφού παρατηρούμε ότι και τώρα στήνεται παρόμοιο σκηνικό. Για αυτό και ως οργανωμένοι ασθενείς κρούουμε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου.

Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες/ασθενείς αυτή τη στιγμή είναι πολλά και σοβαρά, αφορούν στρεβλώσεις οι οποίες δεν σχετίζονται με τη νομοθεσία του ΓεΣΥ και πρέπει να επιλυθούν χωρίς οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση.

Προς το παρόν δεν θα μπούμε στη διαδικασία να θέσουμε ερωτήματα για τη σκοπιμότητα των ενεργειών οι οποίες γίνονται το τελευταίο διάστημα, αν και εύλογα μπορεί να  διερωτηθεί κάποιος για το αν ορισμένοι πολιτικοί έχουν κατανοήσει ότι επίκεντρο των κινήσεων τους πρέπει να είναι πάντα οι ασθενείς».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











321